Øget kontrol og højere bøder kan sænke arbejdsulykker i byggebranchen
Mere kontrol på byggepladserne og højere bøder er nogle af de forslag, der menes at kunne forbedre arbejdsmiljøet i byggebranchen. Fortsat mange ulykker har nu fået beskæftigelsesministeren til at reagere.
Det er ikke blevet mindre farligt at få job på en dansk byggeplads. Således viser tal, som ugebrevet A4 har gennemgået, at antallet af arbejdsulykker i byggeriet er steget fra 4539 i 2011 til 5177 i 2016, svarende til 14 procent.
Samtidig står byggebranchen også for mere end halvdelen af de bøder, som er tildelt i forbindelse med overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne siden 2013.
Læs også: Arbejdsmiljøregler giver administrative kvaler for små virksomheder
Men selvom der bliver givet bøder i forbindelse med overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne, er de imidlertid ikke ligeså store som hos vores naboland Sverige.
Således kunne Avisen.dk for nylig skrive, at kun én dansk virksomhed har fået en bøde på over 300.000 kroner i over fire år – til sammenligning fik 30 virksomheder i Sverige en bøde på over 300.000 danske kroner i årene 2015 og 2016.
Højere bøder til danske virksomheder
Ifølge Ole Gunni Busck, der forsker i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, bliver der generelt givet for små bøder til de danske virksomheder:
”Det er jo helt ufatteligt så små bøder, der bliver givet til virksomheder i Danmark, som gentagne gange bryder loven med store risici og skader til følge. Det er noget, som en virksomhed slet ikke behøver at tage sig af, og bøderne burde afgjort være meget højere”, siger han til Avisen.dk.
Læs også: Mærsk er godt på vej til at udrydde hverdagskorruption
En anden, der vil mindske overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne er Kim Lind Larsen, der er formand for 3F byggegruppen. Ifølge ham bør man indføre mere kontrol på de danske byggepladser:
”Det vil for alvor flytte noget, hvis Arbejdstilsynet kommer mere ud på byggepladserne. Når de tilsynsførende kommer ud og siger, at denne her overtrædelse koster, så gør det indtryk”, siger han til A4.
Stigning i arbejdsulykker er en falliterklæring
De mange opfordringer har også fået beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens opmærksomhed:
”Det er enormt alvorligt og en falliterklæring, at der i bygge- og anlægsbranchen ikke er sket et mærkbart fald i antallet af arbejdsulykker. Det påkalder yderligere politiske tiltag, og jeg er optaget af, at vi nu i højere grad fokuserer på at nedbringe de alvorlige ulykker”, siger han.
Ministeren har allerede nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med bud på, hvordan man kan forbedre arbejdsmiljøet.
Læs også: Byggeriet skaber selv regler for ordentlige forhold
Af de 5177 arbejdsulykker i byggeriet sidste år, var 734 kategoriseret som alvorlige. Det betyder, at de enten har medført amputation, knoglebrud eller skader på store dele af kroppen.
- EL