’Ungepakken’ er et skelsættende skridt i kampen mod seksuel chikane
Det første møde med arbejdslivet skal være fri for dårligt arbejdsmiljø, siger HK. En del af en ny trepartsaftale om seksuel chikane har netop fokus på unge.
Lolitadukker, dildoer og latexkostumer var en del af en hensynsløs festkultur, som elever blev udsat for i et af landets største webbureauer. Sagen, der satte gang i ønsket om en ’ungepakke’ om arbejdsmiljø, er særlig grel. Men elever og lærlinge er generelt mere udsatte for krænkelser. Derfor har parterne valgt at styrkes netop unges retsstillingen i ny trepart om seksuel chikane.
Ungepakkens indhold:
- Tydeliggørelse af reglerne for tilbagekaldelse af godkendelse som oplæringsvirksomhed på grund af seksuel chikane.
- Fast track i de faglige udvalg og Tvistighedsnævnet i sager om seksuel chikane.
- Adgang til skoleoplæring, når der er anlagt sag om seksuel chikane.
- Vejledning til skoler om deres pligt til at formidle en anden læreplads, når en elev eller lærling har været udsat for seksuel chikane.
- Tydeliggørelse af adgang til at ophæve en uddannelsesaftale på grund af seksuel chikane samt lempelse af fristregel.
Fast track-ordning ved behandling af sager, ret til skoleoplæring og generelt bedre retsstilling: ’Ungepakken’ i trepartsaftalen fra 4. marts 2022 stiller nu elever og lærlinge langt tryggere i sager om seksuel chikane. Et resultat, som forbundsformand for HK Anja C. Jensen mener, at parterne kan være glade for:
"Jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet i den ungepakke, som er kommet på plads med trepartsaftalen. Det første møde med arbejdslivet for vores yngste og nyeste kolleger må simpelthen ikke være præget af dårligt arbejdsmiljø eller en seksualiseret kultur. Elever og lærlinge, der bliver udsat for seksuel chikane, skal ikke være et øjeblik i tvivl om, at der er nogen, der har deres ryg – og at det ikke afskærer dem fra at fortsætte og færdiggøre deres uddannelse," siger Anja C. Jensen.
Forbundsformanden for HK har tidligere været ude og efterlyse netop klarere regler og bedre beskyttelse af de unge. For selvom en række tidligere HK-elever stod frem med historier om en syg arbejdspladskultur, hvor de blev presset til at overskride egne grænser, ydmyget og befamlet af chefer på et af Danmarks største webbureauer, så fik virksomheden ikke frataget sin ret til at blive ved med at tage elever.
Læs også: Tema om psykisk arbejdsmiljø
At det bliver en mulig sanktion i fremtiden, håber Anja C. Jensen nu er hævet over enhver tvivl:
"Med treparten bliver det tydeliggjort og bør nu stå lysende klart for alle, at man kan miste retten til at tage elever og lærlinge, hvis man ikke er sit ansvar for deres uddannelse og trivsel voksent.
Ungepakken i aftalen glæder også en af de unge kvinder, der tidligere stod frem og delte deres oplevelser fra deres læreplads.
"Jeg er glad for, at virksomheder fremover kan blive stillet til ansvar for deres handlinger. Specielt når det kommer til seksuelle krænkelser, så fremtidige elever ikke skal udsættes for det samme, som vi har været udsat for," siger hun.
I det år af sin elevtid, den unge kvinde tilbragte på webbureauet Danaweb, gik hun sammen med en lille gruppe af elever i virksomheden flere gange til deres skole for at fortælle om deres oplevelser om en ekstrem seksualiseret kultur og et enormt arbejdspres, men de oplevede ikke at blive taget alvorligt.
"Jeg håber, at det her er med til at ændre måden, skolerne håndterer den her slags sager på, så andre elever fremover kan nøjes med at gå til en lærer, de stoler på. Det er jo for fandme dem, der skal passe på eleverne, når arbejdsgiverne ikke gør det," siger hun.
- EHS