”En test er bedre end 1.000 antagelser”

Nye brandtests bringer biobaserede isoleringsmaterialer et skridt nærmere at kunne konkurrere med de konventionelle. Isoleringsleverandør jubler.

Foto: Nviro.

25.10.2023

CSR.dk

Manglen på anerkendte tests af nye typer byggematerialer har længe været en anseelig hurdle for producenter og forhandlere af disse. 

Men nu har Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut gennemført en række omfattende brandtests på biobaserede isoleringskonstruktioner. Undersøgelserne viser, at de biobaserede konstruktioner af blandt andet papiruld lever op til de ønskede funktionskrav og kan dermed erstatte konventionelle isoleringstyper i etagebyggeri. Det glæder man sig over hos isoleringsleverandøren Nviro, som håber, at de nye testresultater vil mane tidligere fordomme om brandsikkerhed i jorden.

Læs også: Ny forsikringspraksis og risikofond skal fremme nye materialer i byggeriet

Byggebranchen står for 30 procent af Danmarks samlede CO2-udledning, og hvis der for alvor skal skæres i denne, skal biobaserede byggematerialer have en endnu større andel i fremtidigt byggeri. For at accelerere det biobaserede byggeri har Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) og entreprenørvirksomheden Logik & Co. oprettet det nationale projekt Wood:UpHigh. Formålet er at samle dokumentation for, at sammensatte biobaserede konstruktioner kan finde bredere og nemmere anvendelse i etagebyggeri.

I projektet har blandt andre isoleringsleverandøren Nviro bidraget med sparring og leveret biobaserede isoleringskonstruktioner med papiruld og træfiberisolering, som for nylig har været igennem omfattende brandtests i DBIs prøvningshal i Hvidovre.

Lever op til ønskede krav
Testene viser, at en brand i forskellige trækonstruktioner kombineret med biobaseret materiale af blandt andet ålegræs, træfibre og papiruld lever op til de ønskede funktionskrav. Ifølge DBIs egen konklusion kan de biobaserede isoleringsmaterialer således erstatte eksempelvis stenuld, hvis de pakkes ind i gips eller lerpuds.

"Vores brandtests viser, at alle de biobaserede konstruktioner lever op til tre ønskede funktionskrav; langsom brandspredning, tid til evakuering og opretholdt bæreevne – og det åbner for rigtig mange nye potentielle isoleringsmaterialer," fortæller Christian Fundby Schou, der er Head of Product Design hos DBI.

De nye undersøgelser vækker glæde hos Nviro, som er særligt begejstret for, at resultaterne omfatter hele branchen – og ikke blot et enkeltstående produkt. Det vil ifølge Nviro forhåbentlig skabe en endnu større tryghed generelt ved træbyggeri og biobaserede isoleringsløsninger:

"De nye brandtests er egentlig ikke ny viden for os hos Nviro, men dét, at vi nu har konklusionerne fra et uafhængigt dansk institut som DBI, er godt nyt for hele den biobaserede isoleringsbranche. Det er utrolig positivt, at de biobaserede produkter bliver belyst, og at vi får øget viden om brandsikkerheden på alt fra ålegræs til papiruld. Det er vigtigt, at vi handler ud fra en vidensbaseret tilgang – og ikke en følelsesbaseret tilgang – for, at vi kan udbrede mere klimavenlige byggematerialer. Og her er en test bedre end 1.000 antagelser," siger teknisk direktør hos Nviro, Per Thomsen.

Ildebrand er ligeglad med landegrænser
Nviro, der er en del af Nordic Wood Industries, forhandler biobaseret isolering produceret af henholdsvis genbrugsaviser fra Isocell, og træfibre fra Hunton, til både ind- og udlandet. Ifølge Per Thomsen møder Nviro flere fordomme om brandsikkerheden på isoleringsløsningerne i Danmark. I udlandet oplever virksomheden generelt både et større kendskab til og mere erfaring med biobaseret isolering.

"Materialerne og principperne for de konstruktionsopbygninger, som er testet, er anvendt mange steder i verden, blandt andet Tyskland og Østrig – og biobaseret isolering er generelt stærkt efterspurgt i udlandet. Men i Danmark har man tidligere været lidt mere tilbageholdende, måske på grund af manglende kendskab til brandsikkerheden. Men en brand brænder på præcis samme måde uanset landegrænse," siger Per Thomsen og fortsætter:

Læs også: Bæredygtigt byggeri kræver meget mere dialog - og mod

"Et projekt som Wood:UpHigh er uden tvivl med til at åbne op for endnu flere muligheder for branchen som helhed. Rigtig mange bygherrer vil gerne bygge med flere biobaserede materialer og isolering, men det tager tid og ressourcer for en bygherre at sætte sig ind i området. Derfor er det her projekt helt unikt og vil forhåbentlig være med til at understrege de biobaserede løsninger som lige så sikre som mere traditionelle isoleringsløsninger."

Wood:UpHigh-projektet er støttet af Realdania samt Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Projektet ledes af DBI, som varetager alle projektets aktiviteter, imens Logik & Co. varetager konstruktionen af testemner til brandtestene i samarbejde med en bred følgegruppe, der repræsenterer både know-how og know-why om biobaseret byggeri, heriblandt Nviro.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online