”Menneskerettigheder skal være en del af din forretningsmodel”

Moderne globale virksomheder er nødt til at tænke menneskerettigheder ind forretningsmodellen, hvis de vil overleve på langt sigt, siger Linda Kromjong, generalsekretær i den Internationale Organisation af Arbejdsgivere (IOE).

Det gavner alle, når virksomheder stiller krav til menneskerettigheder hos underleverandørerne, lyder det fra IOE..

Når virksomheder skal have produceret en metaldel til vindmøllen i Kina eller plastikdele til deres måleapparat i Tyrkiet, er det vigtigt, at forholdene for miljø og medarbejdere lever op til de internationale konventioner.
 
Der er nemlig meget mere at tænke på end produktets pris og kvalitet, når virksomhederne fungerer i et moderne samfund, hvor menneskerettigheder og miljøhensyn spiller en stadig større rolle.
 
- Du kan som virksomhed kan ikke undgå at tænke menneskerettigheder ind i din forretningsmodel. Det er nødt til at være en del af, hvordan du driver din forretning, siger Linda Kromjong, generalsekretær i den Internationale Organisation af Arbejdsgivere (IOE).
 
Hun var fredag blandt de omkring 40 deltagere – fra virksomheder og myndigheder – der i Industriens hus diskuterede fordele og udfordringer, der er, når virksomheder skal leve op til de mange regler og retningslinjer.

Læs mere om konferencen her.

Gavner alle at leve op til krav
Det er blandt andet en udfordring at holde styr på, om ens underleverandører lever op til kravene. Men det betaler sig, når virksomhederne gennem bedre forhold kan få bedre produkter og bedre samarbejde med leverandørerne, forklarer Christine Jøker Lohmann, chefkonsulent i Dansk Industri (DI.
 
Det gavner alle, når der for eksempel skabes bedre arbejdsforhold for medarbejderne hos underleverandøren. Det skaber også en bedre samarbejde, når man har mere erfaringsudveksling, og det fører til en mere effektiv arbejdsproces, siger hun.

Læs også: FN's verdensmål skal oversættes til 'forretningssprog'

Levedygtig virksomhed
Sidste år fremlagde FN 17 nye verdensmål, som blandt andet omfatter et tættere samarbejde med erhvervslivet. På den baggrund har DI sammen med Udenrigsministeriet arrangeret en række seminarer om, hvordan virksomhederne kan komme i gang eller blive endnu bedre til at leve op til målene.
 
Og pointen er, at det ekstra arbejde gavner, forklarer Linda Kromjong fra IOE.
 
- Det betyder, at man driver en bæredygtig virksomhed. Vi lever i en verden i dag, hvor forbrugerne går mere og mere op i, hvad de køber, og hvad der ligger bagved. Er der for eksempel tænkt på miljø, arbejdsforhold og korruption?, siger Linda Kromjong og fortsætter: 
 
- Hvis man vil være en virksomhed, som skal bestå i fremtiden, kommer man ikke udenom at tænke i de baner.

Læs mere om FN's Verdensmål her.

Alle skal løfte opgave
Ifølge Linda Kromjong går det i den rigtige retning, men der er også nødt til at være realistiske forventninger til udviklingen, der "ikke vil ske i morgen" og skal foregå ud fra de regler og retningslinjer, der allerede er formuleret. 

Og hvis den store opgave skal løftes, skal alle være med til arbejdet, mener Linda Kromjong.
 
- Nøgleordet er samarbejde. Mellem alle parter - myndigheder, medarbejdere, civilsamfund, organisationer og virksomheder, siger hun.

Taler med leverandøren om fordele
DONG Energy er godt klar over, at vindmøllevinger og strøm handler om mere end en lav pris til kunderne.
 
- Engang kunne man sige, at man – bare fordi man leverede grøn energi – var fritaget for kritik. Sådan er det ikke længere, siger Rasmus N. D. Skov, chef for Sustainability Performance i DONG Energy.
 
Han forklarer, at DONG Energy har et fast fokus på, at menneskerettighederne ude i leverandørkæden overholdes. Blandt andet, når DONG Energy finder billigere leverandører i lande, hvor rettigheder ikke står lige så højt på dagsordenen som i Danmark.
 
- Vi forsøger at sikre, at de trods de lavere omkostninger stadig lever op til menneskerettighederne, siger Rasmus N. D. Skov, som også forklarer, at det på bundlinjen giver mening.
 
- For os handler det om bedre samarbejde med leverandørerne. Vi går ikke ud og truer med at opsige dem. I stedet taler vi med dem om de mange fordele, der er ved bedre forhold for eksempelvis miljø og medarbejdere. Det er ren win-win, siger Rasmus N. D. Skov.
 
Der er planlagt fem yderligere seminarer om FN’s Verdensmål og erhvervslivets rolle.Læs mere her.

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning