Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?
Arkitektfirmaet Tredje Natur har med et destinationsprojekt i Japan markeret til en ny tilgang til turisme, der sætter bæredygtighed i centrum – uden at gå på kompromis med menneskets kulturoplevelse. Flemming Rafn er medstifter af tegnestuen og fortæller, at projektet også markerer et nødvendigt skift mod regenerativ turisme i den danske branche.
Ved foden af bjergene i grænselandet til Japans urskov ligger en tidligere campingplads, som nu danner rammen om et banebrydende, danskdesignet turismeprojekt.
Til DI Turisme, Kultur & Oplevelsers årsdag 2024 tog arkitekt Flemming Rafn salen med til Japan, hvor Tredje Natur står bag Ugakei Circles – et regenerativt destinationsprojekt, der ligger på grænsen mellem storby og urskov. Men hvad kan turismebranchen lære af arkitektur? Og hvilke potentialer og udfordringer tegner arkitekten for turismen?
Forening af kultur og natur
Flemming Rafn er uddannet arkitekt fra Det Kongelige Akademi og medstifter af Tredje Natur. Siden 2011 har han arbejdet for at skabe en ’tredje natur’. For ja, navnet på tegnestuen afspejler deres vision:
”Den første natur er naturgrundlaget. Den anden natur er menneskeheden og vores aktiviteter, hvor vi bruger og påvirker naturen. Der er en bred erkendelse af, at den balance er brudt. Derfor handler Tredje Natur om at forene vores kulturelle aktiviteter med naturgrundlaget igen. Klimakrisen, oversvømmelser og sociale problemer kræver, at vi sætter tingene bedre sammen.”
Flemming ser det som en nødvendig omstilling og arbejder med at skabe lyst til omsætning – desire for change som han også kalder det.
"Tilbage i 2010 begyndte vi at få en gryende fornemmelse af, at klima, natur og ressourcer ikke fyldte nok i vores praksis. Samtidig kunne vi se, at arkitektfaget var blevet fragmenteret i subgenrer som landskabsarkitektur, byplanlægning og bygningsarkitektur – men verden opleves jo ikke sådan af brugeren. Derfor besluttede vi os for at arbejde tværgående og skabe en praksis, der samler felterne og sætter fokus på, hvordan klima hænger sammen med det, vi gør."
Med klimaudfordringerne som drivkraft har Tredje Natur skabt projekter som Klimafliserne, Enghaveparken, Lynetteholmen og ikke mindst Ugakei Circles i Japan.
”Bæredygtighed som begreb har altid generet mig lidt, fordi det i princippet bare handler om at være dygtig til at bære. Vi er nået til et punkt, hvor vi ikke skal bære, men kompensere for de mange problemer, vi har skabt på Jorden. Derfor har jeg selv skubbet på for at bruge begrebet ’regenerativ'. Det handler i alt sin omfattende enkelthed om, at vores aktiviteter på jorden ikke må overstige planetens evne til at regenerere.”
Regenerativ turisme
Det regenerative destinationsprojekt Ugakei Circles i Japan ligger mellem to af Japans mest befolkede områder. Projektet markerer et skifte væk fra storbykulturen og eventturismen og hen imod en turismeform, som ikke efterlader et varigt aftryk i naturen.
”Turismesektoren er blandt de største syndere mod den grønne omstilling, fordi den typisk bygger på overforbrug og forurenende transportformer og efterlader store aftryk på naturen. Samtidig er den en væsentlig del af økonomien i mange samfund og fundamentet for rigtig mange arbejdspladser,” fortæller Flemming Rafn og peger på, at løsningen derfor, set gennem Tredje Naturs briller, heller ikke findes i at afskaffe turismen men i at ændre tilgangen til den.
”Jeg ser en stor værdi i at skabe mere autentiske og diversificerede turismeoplevelser, der går ud over de traditionelle hotspots som Nytorv og Strøget. I stedet for at overbefolke de samme destinationer, kunne vi tilbyde turister en mulighed for at bo hensigtsmæssigt i balance med naturen, lære om dansk cykelkultur eller generobre tabte færdigheder. Det handler om at skabe oplevelser, der giver et dybere indblik i livet og kulturens lokale egenart, fremfor at gentage de samme overbesøgte steder,” understreger han og påpeger, at netop denne mangel på tværgående løsninger kan være kilden til bekymringen for overturisme, der blev debatteret i Danmark i løbet af sommeren.
Læs hele artiklen fra DI Turisme, Kultur & Oplevelser her.