17.12.2014  |  Klima, miljø og energi

Økonomi er afgørende for klimavenlig adfærd

Mange danskere gennemfører gerne klimavenlige tiltag i deres bolig og forbruger mere klimavenligt, især når det kan betale sig økonomisk. Det viser tænketanken Concitos klimabarometer for 2014.

Mange danskere foretager klimavenlige tiltag i deres bolig samt transporterer sig og forbruger mere klimavenligt.

Læs også: Danmarks klimaindsats skal gøres langtidsholdbar

Det fremgår af 2014-udgaven af den grønne tænketank Concitos klimabarometer, som måler og analyserer udviklingen i danskernes viden, holdninger og handlinger i forhold til klimaudfordringen.

58 procent af de adspurgte svarer dog, at den primære årsag til klimavenlige tiltag er økonomiske hensyn, mens kun 17 procent angiver miljøhensyn som primær årsag.

”At så mange peger på økonomi som den primære motivationsfaktor for deres klimavenlige adfærd understreger, at vi ikke alene kan overlade løsningen af klimaudfordringen til folks gode vilje. Der er stadig behov for politiske beslutninger, som gennem regulering, tilskud og afgifter skaber optimale rammer og økonomisk incitament til at handle klimavenligt”, siger sekretariatsleder i Concito, Michael Minter.

Spred klimaindsatsen ud
Klimabarometerets måling af, hvad danskerne gør for at mindske udslippet af drivhusgasser, og hvad de opfatter som mest betydningsfuldt for den personlige udledning af drivhusgasser, viser, at der stadig er uforholdsmæssigt meget fokus på de energirelaterede klimatiltag.

”Mange peger på reduktion af energiforbruget i hjemmet samt cykling og kollektiv transport som de mest effektive klimatiltag, mens det er relativt få, der peger på eksempelvis færre flyveture, mindre kødforbrug, mere genbrug og større forbrug af oplevelser og serviceydelser som tiltag, der har stor betydning for den enkeltes CO2-udledning”, siger Michael Minter.

Det tyder på, at befolkningen fortsat savner oplysning og inspiration til, hvordan man effektivt kan reducere sin personlige klimabelastning på andre områder end dem, der indtil nu har været i fokus for klimaindsatsen og den politiske regulering, mener han.

Danskerne anerkender klimaforandringerne
Et stadigt større flertal af danskerne er overbeviste om, at klimaforandringerne er reelle og menneskeskabte. 83 procent af danskerne anerkender ifølge klimabarometeret, at den gennemsnitlige temperatur på jorden er stigende, og at den globale opvarmning er menneskeskabt. Kun fem procent bestrider nu den globale opvarmning.

”Det er glædeligt, at danskernes bevidsthed om klimaforandringerne og deres konsekvenser bliver stadigt stærkere. Det er nemlig en afgørende forudsætning for, at vi som borgere, forbrugere og samfund kan gøre noget effektivt ved klimaproblemet”, siger Michael Minter.

Læs også: Grøn omstilling kræver synlighed fra kommuner

Selve målingen i Klimabarometer 2014 er foretaget af analysevirksomheden Analyse Danmark blandt 1.966 repræsentativt udvalgte danskere.

Hent rapporten Klimabarometer 2014 

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere