15.000 ton elektronikskrot ligger stadig efterladt
Miljøminister Lea Wermelin indleder nu en undersøgelse, der har til formål at komme til bunds i sagen og ikke mindst afgøre hvor ansvaret ligger.
Den grønne virksomhed Danweee Recycling vandt for tre år siden opgaven om at håndtere og genanvende omkring 80 procent af elektronikaffaldet fra de danske hjem. Virksomheden gik konkurs og efterlod sig 15.000 ton elektronikskrot.
Det skriver Berlingske.
Den dag i dag ligger det potentielt miljøskadelige affald der stadigvæk til fare for både jord og grundvand.
Miljøminister Lea Wermelin indleder nu en undersøgelse, der har til formål at komme til bunds i sagen og ikke mindst afgøre hvor ansvaret ligger.
Læs også: Fælles metode for rapportering om genbrug er vedtaget
”Selvfølgelig må vi ikke ende i en situation, hvor der ligger tonsvis farligt elektronikaffald på jorden. Vi er nødt til at vide, hvad der op og ned, om der skal strammes op, for vi skal undgå, at det kommer til at ske igen fremadrettet. Det er også ødelæggende for den tillid, som danskerne skal have til, at når man sorterer affald, så kan man også trygt regne med, at det bliver håndteret korrekt bagefter. Ellers stopper man med at tro på, at det giver mening at bruge tid på – men det gør en grøn forskel, hvis man genbruger og genanvender”, siger hun.
Læs også: Svensk forslag om producentansvar på tekstiler
Producentansvar
Ale producenter af elektronik er forpligtede til at tage ansvar for at deres udtjente produkter bliver bortskaffet og håndteret miljømæssigt korrekt. Her benytter de fleste producenter sig at kollektive ordninger, som betales for at organisere og udføre den opgave. Det var sådanne ordninger, der havde givet Danweee opgaven tilbage i 2015.
- MTN