17.000 tons madspild får Netto til at øge indsatsen

Åbenhed om omfanget og et nyt initiativ for at indsamle ideer er nyeste skud på stammen i Nettos kamp mod madspild. Målet er en halvering i 2030.

Foto: flickr.com.

16.03.2017

CSR.dk

Overalt i detailhandlen kasseres dagligt mange kilo fødevarer med konsekvenser for både miljø og økonomi. Ifølge Miljøstyrelsens 2014-tal står detailhandlen for 163.000 af de årlige 717.000 ton madspild i Danmark.

Netto har i nogle år haft fokus på madspild og har siden 2014 bragt deres bidrag ned med 10 procent. Nu tager kæden næste skridt og offentliggør som den første kæde i Danmark og i Norden nu tallet for deres årlige madspild. I 2016 var det samlede madspild således op i 17.000 tons.

”Alt for meget mad bliver spildt – også af os i Netto, og det har vi det ikke godt med. Men selv om vi gerne vil, så kan vi ikke løse det alene. Vi lægger nu vores tal for madspild frem for at skabe opmærksomhed om et problem, som vi er nødt til at løse i et bredt fælleskab mellem forbrugere, branche og politikere. Samtidig forpligter vi os til en 50 pct. reduktion frem mod 2030 i tråd med FN’s globale mål,” siger Brian Seemann, landedirektør for Netto i Danmark til Handelsbladet.

Gode ideer modtages
Netto lancerer nu også et nyt initiativ, madspildsideer.dk, hvor Netto og en række madspildseksperter beder danskerne om gode ideer til innovative måder at bekæmpe madspilds på: i hjemmet, i detailbranchen og på samfundsplan.

”Vi har brug for hjælp til nye ideer, og vi vil også gerne i dialog med vores kunder om deres forventninger til os. Til gengæld lover vi at måle vores madspild hvert år, dokumentere det og vise det fremskridt, vi når sammen med vores kunder, vores leverandører, branchen og politikere. Også selv om det er svært,” siger Brian Seemann til Handelsbladet.

De nye ideer vil blive bragt i spil til at supplere Nettos eksisterende initiativer: et samarbejde med Fødevarebanken inklusiv madspildsappen “Mad skal spises”, samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp om supermarkederne Wefood, og en intern indsats for at uddanne medarbejderne i kæden.

Andre kæder gør også en indsats
De fleste supermarkedskæder arbejder i dag med at minimere madspild. CSR-chef Signe Frese fra Coop forklarer f.eks. til Berlingske at de også har været i gang med at bekæmpe madspild har længe. Coop måler dog ikke madspild i ton med derimod i målt i omsætning, og har reduceret deres madspild med 10.4 procent målt i kroner siden 2013.

REMA 1000 har siden 2008 samarbejdet med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad om emnet, og afskaffede som de første i Danmark mængderabatter og operer i stedet med lave stykpriser, når de har tilbud. Dagrofa samarbejder også med Fødevarebanken, og Kiwi har desuden etableret samarbejder med Stop Spild af Mad og Dansk Folkehjælp.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V