11.02.2022  |  Klima, miljø og energi

194 mio. kr. skal sætte turbo på klimaomstillingen af landbruget

Fokus er på udvikling af teknologi, når regeringen sætter knap 200 millioner kroner til rådighed for grøn omstilling i landbruget.

I denne uge åbnede en ny pulje til grøn omstilling af dansk landbrug.

Landbruget udgør i dag ca. en tredjedel af Danmarks samlede drivhusgasudledning. I efteråret 2021 vedtog regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinget aftalen om grøn omstilling af landbruget med et bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektoren på 55-65 procent frem mod 2030. Det svarer til en reduktion på mellem ca. 6 og 8 mio. tons CO2e. Målet skal blandt andet indfries gennem nye teknologier.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Begejstring for pyrolyse
Den aktuelle puljen er da også målrettet udvikling af teknologier som pyrolyse, hvor gylle og halm omdannes til biokul. Teknologien har ifølge regeringen et stort potentiale for at reducere udledningen af drivhusgasser fra landbruget. Puljen er vedtaget som en del af finansloven for 2021.

Pyrolyse er en proces, hvor man opvarmer et materiale uden tilstedeværelse af ilt. Man kan tage restprodukter fra landbruget som halm og gylle, og varme det op ved hjælp af pyrolyse, så der dannes biokul. Biokullet kan spredes ud på markerne og lagre kulstof i jorden i lang tid, og det kan på den måde fjerne CO2 fra atmosfæren. Samtidig dannes en brændbar gas, der kan forarbejdes til grønt brændstof til eksempelvis flytransport.

”Pyrolyse af halm og gylle er banebrydende og har et stort potentiale til at reducere landbrugets klimaaftryk. Vi står med en teknologi, der kan bidrage kraftigt til grøn forandring i landbruget og blive et nyt dansk vindmølleeventyr. Vi laver en ambitiøs satsning på fremtidens grønne teknologier, der er en vigtig krumtap i at sikre et mere klimavenligt dansk landbrug i fremtiden. Det slog vi også klart og tydeligt fast med den historisk brede landbrugsaftale. For vi lykkes ikke med den grønne omstilling, uden at have landbruget med ombord,” siger minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn.

Landbrugets omstilling får flere penge de næste år
Den aktuelle pulje på 194 millioner krong kan søges frem til d. 1. april 2022, og det forventes, at Energistyrelsen kan meddele tilsagn til projekterne i juni 2022. Der kan søges om støtte til projekter, som fremmer teknologier med stort reduktionspotentiale i landbrugssektoren. Det kan der findes mere information om på Energistyrelsens hjemmeside.

I forlængelse af puljen er der i aftale om grøn omstilling af dansk landbrug afsat yderligere 196 mio. kr. i 2023-24 - igen til udvikling af klimateknologier som pyrolyse og produktion af biokul.

- EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere