17.11.2015  |  Menneskerettigheder

21 millioner arbejder som slaver

Moderne slaveri er stadig udbredt over store dele af verden, viser en ny global undersøgelse fra Deloitte i USA. Og i Danmark kan vi let komme at bidrage til slaveriet, uden at vide det.

Børnesoldater, menneskehandel, prostituerede og indespærrede fabriksarbejdere. Moderne slaveri lever stadig i bedste velgående i store dele af verden, og antallet af slaver vokser. Det viser en ny global undersøgelse fra Deloitte i USA.

Læs også: Nyt værktøj kan styre risiko for tvangsarbejde

”Moderne slaveri er på mange måder stadig et overset fænomen. Vi har efterhånden fået opmærksomhed på børnearbejde, kvindehandel og tvungen prostitution. Men faktisk viser nye undersøgelser, at titusinder af mennesker lever indespærret på fabrikker. Her arbejder de op til 20 timer i døgnet uden mulighed for at slippe væk”, siger partner i Deloitte Helena Barton, der rådgiver virksomheder om ansvarlighed og etik.

Ifølge Deloitte viser de seneste estimater, at op mod 21 millioner mennesker lever og arbejder under slavelignende forhold. Og hvert år tjener de samlet over 150 milliarder dollars til deres bagmænd.”

Top 10 lande, hvor moderne slaveri er udbredt

1. Mauretanien

2. Usbekistan

3. Haiti

4. Qatar

5. Indien

6. Pakistan

7. Den Demokratiske Republik Congo

8. Sudan

9. Syrien

10. Den Centralafrikanske Republik

Kilde: Global Slavery Index

Menneskehandel er den hurtigst voksende illegale industri i verden. Selvsagt er problemet størst i de lande, der har den svageste politiske og retslige infrastruktur. Det er også grunden til, at det er så ekstremt svært at komme til livs”, siger Helena Barton.

Danskerne kan bidrage til slaveriet
Selv om de slavelignende forhold primært eksisterer i den fattige del af verden, kan vi i Danmark let komme at bidrage til slaveriet, uden at vide det, vurderer Helena Barton:

”Globale virksomheder har ofte et finmasket net af underleverandører spredt ud over hele verden. På trods af formelle kontrakter og opfølgende kontrolbesøg kan uetiske arbejdsforhold være svære at opdage. Dermed kan varer produceret af slaver eller børnearbejdere meget let ende i danskernes indkøbskurve. Det ville faktisk være utopisk at tro, at de ikke gør det”, siger hun.

Læs også: Tvangsarbejde i leverandørkæden kan bekæmpes i skyen

Rapporten ”The Freedom Ecosystem” er lavet af Deloitte i samarbejde med organisationen Free The Slaves. Den er baseret på en lang række interviews samt tilgængelig statistik om moderne slaveri fra alle dele af verden.

-SSM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere