08.07.2022 | Klima, miljø og energi
23 virksomheder og organisationer vil gentænke madsystemet
Over det næste år vil 23 aktører sammen i såkaldte Madland Koalitioner skabe et fælles program, der skal løfte de vigtigste dagsordener i, hvordan vi som samfund skaber et mere bæredygtigt madsystem.
Hvad er Madland?
Madland er et madpolitisk og fællesskabende samlingspunkt, der samler jordbrugere, landmænd, fiskere, iværksættere, producenter, købmænd, kokke, medie- og madfolk og madborgere.
Madland er stiftet i 2020 af virksomheden Koalition som et bidrag til den bæredygtige forandring af madsystemerne. Hvad der begyndte som en festival har udviklet sig til også at omfatte et digitalt magasin, podcasts, studieture, samtaler og andre events på tværs af madsystemet fra jordbrugere til universiteter.
Madland ejes og finansieres af Koalition og gennem partnerskaber.
Kilde: Madland.
23 jordbrugere, landmænd, iværksættere, kokke, købmænd, producenter, NGO’er og forskere er nu gået sammen under det madpolitiske samlingspunkt Madland om at undersøge, hvordan man kan skabe et bæredygtigt madsystem.
Madland stiftede i juni fire, såkaldte Madland Koalitioner med 5-8 medlemmer i hver for at diskutere og beslutte, hvordan de i fællesskab vil præge dagsordenen og engagere, inspirere og begejstre det omgivende samfund til undren såvel som handling.
For det er der brug for, mener Marie Sainabou Jeng, stifter af Madland.
”Der er akut brug for dialog og samarbejde på tværs af madsystemet for at finde en fælles kurs mod en mere bæredygtig fremtid”, siger hun.
Fire dagsordener
Madlands medlemmer
De 23 medlemmer i Madland Koalitioner er:
- Økoskabet
- Seerupgaard
- Rødder
- Geobit
- SaitoCPH
- Brøl
- Il Buco
- La Banchina
- Johanne Birn
- Pantrii
- Changing Food
- Coop Crowdfunding
- SenseOfNordicFood
- Slow Food Danmark
- Haver til Maver
- Kitchen Collective
- Foodprint Nordic
- Rabarbergaarden
- Rasmus Holmgård
- FoodSHIFT 2030
- CPH Food Space
- Teresa Andersen
- Morten Kromann Nielsen
Kilde: Madland.
De fire koalitioner skal repræsentere fire forskellige dagsordener: retfærdig mad, cirkulær mad, madforbindelse mellem land og by og grøn mad.
Hver koalition skal i et helt år samarbejde om at stille spørgsmål, fremvise løsninger og engagere og inspirere andre madprofessionelle såvel som madborgere til handling.
“Madland er et samlingspunkt, fordi vi ser det bærende nødvendigt med fællesskaber på tværs af værdikæder og økosystemer. Med Madland Koalitioner tager vi nu værtskabet for at skabe et bedre og længerevarende samvirke og en dialog blandt dem, der driver forandringen mod mere bæredygtige madsystemer”, siger Marie Sainabou Jeng.
Målet er hvert år at etablere nye koalitioner, der samarbejder i et år om aktuelle dagsordner.
Madland blev grundlagt under Covid-19 i 2020 først som en samlende festival, men er nu klar til næste punkt i arbejdet med at samle Danmarks agenter for bæredygtig forandring af madsystemet.
Programmet offentliggøres til åbningen af Madland Festival 2022 18. august under Streetfood om Søerne.
- HCL
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.