14.04.2016  |  Klima, miljø og energi

52 kulvirksomheder sparket ud af den norske oliefond

Nye retningslinjer vedtaget i februar har ført til de første virksomhedseksklusioner fra den stenrige norske oliefond. Flere vil formentlig følge efter.

Norges Bank har i dag offentliggjort beslutningen om, at man har ekskluderet 52 virksomheder fra Statens pensjonsfond utland, herhjemme nok bedre kendt som oliefonden. Eksklusionen sker på baggrund af de nye retningslinjer omkring kul som en del af forretningen.

Retningslinjerne, der blev vedtaget af det norske Storting sidste år, trådte i kraft d. 1. februar og fastslår, at virksomheder i mine- eller energiindustrien, der baserer 30 procent eller mere af deres aktiviteter og/eller henter 30 procent eller mere af deres omsætning fra kul, kan blive sparker ud af fonden.

Læs også: Norges oliefond på vej ud af kulinvesteringer

På den baggrund er Norges Bank Investment Management (NBIM), der formelt styrer aktiverne i fonden, som lige nu omfatter omkring 9.000 virksomheder i 78 lande og en samlet værdi på godt 7.100 mia. Nkr. (godt 5.700 mia. Dkr.), begyndt at gennemanalysere det omfattende portfolio, hvilket altså indtil videre har ført til eksklusionen af 52 virksomheder.

I løbet af året vil NBIM analysere alle virksomheder, der kunne tænkes at blive berørt af de nye kriterier, og dernæst løbende offentliggøre lister over ekskluderede virksomheder. NBIM understreger desuden, at man kontakter de berørte virksomheder for at høre deres version af sagen, inden man går videre med eksklusionsprocessen.

Se hele listen over de 52 ekskluderede virksomheder, der primært har hjemme i USA og Asien, her og læs mere om bevæggrundene bag deres udelukkelse.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere