01.11.2018 | Klima, miljø og energi
Seks finalister viser, hvordan vi bygger med affald
De seks finalister i Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge - Rethink Waste er nu fundet. Finalister præsenterede i går på Building Green deres bud på, hvordan vi kan genanvende affald som ressourcer til byggeriet.
Byggesektoren er blandt verdens største producenter af affald. Derfor har Realdania startet innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge - Rethink Waste.
Byggesektoren er blandt verdens største producenter af affald, men måske kan svampesporer dyrket i affald, der kan udvikles til isolering, akustikplader eller konstruktionsmateriale, eller flamingoaffald fra byggeri og emballage, som gennem robotteknologi forvandles til et helt nyt byggemateriale, være med til at løse det store problem.
Det er i hvert fald to af de i alt seks innovative løsninger, der er gået videre i Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge - Rethink Waste. De seks finalister, som i går blev præsenteret på Building Green, er udvalgt som de bedste løsninger, Danmark anno 2018 kan præstere inden for cirkulært byggeri.
De seks finalister og deres ideer
Golder Associates:
Circular Alternative – reused timber in large-scale retail sale er et system, hvor i første omgang træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser bliver indsamlet og videresolgt til samme formål via byggemarkedet STARK.
Vandkunsten:
RePanel er en vægbeklædning af byggeaffald fra renoveringer og nedrivninger. Det endelige produkt er et fleksibelt modulsystem i forskellige mønstre, materialer og former, som både er dekorativt og isolerende.
Søren Jensen rådgivende ingeniører:
From Waste To Biomaterial er et nyt bæredygtigt byggemateriale, som eksempelvis akustikplader og isolering, fremskabt ved at gro svampesporer i affaldsstrømme - og dermed erstatte eksisterende miljøbelastende byggematerialer.
RGS Nordic:
Urban Mining Of Masonry er genanvendt murværk og cement omdannet til et robust materiale, som kan anvendes til at konstruere vægge og facader.
Odico Formwork Robotics:
Digichalk er et byggemodul, der kombinerer flamingoaffald med kalksten og cement gennem en innovativ robotteknologi. Materialet har samme isoleringseffekt som flamingo, densitet som beton og udseende som kalksten.
Krydsrum Arkitekter:
Reskur er et byggesystem til skure (fx opbevaring af cykler, affaldssorteringer eller kontorartikler), der er fremstillet af genbrugt træ og tegl fra tagrenoverings-affald.
Det skriver Byens Ejendom.
Læs også: Har affald en fremtid?
”De seks finalister er rigtig gode bud på, hvordan fremtidens cirkulære løsninger skal se ud, og hvordan man kan tænke cirkulært fremfor lineært i byggesektoren - og så rummer flere af dem potentiale for at blive skaleret globalt”, siger Chris Murphy, der er repræsentant for den globale affaldsorganisation ISWA og medlem af det internationale dommerpanel, der har udvalgt finalisterne.
Finalisterne er valgt ud af et felt på 39 ansøgere, som spænder lige fra materialeproducenter, designere og ingeniører til arkitekter og affaldsspecialister, der siden august har kunnet indsende deres bud på, hvordan vi udnytter affald som en ressource i byggeriet.
Partnerskaber er afgørende
Hvert år produceres 1,3 milliarder tons affald på verdensplan, halvdelen kommer fra byggeriet, og tallet stiger år efter år. Derfor står byggeriet i dag med et stort behov for nye løsninger og nye måder at bygge på, der kan skubbe sektoren i en mere bæredygtig retning. Og det er de seks finalister gode bud på, men for at de skal have en chance for at accelerere den cirkulære tænkning i byggeriet er en af de vigtigste faktorer partnerskaber på tværs af hele værdikæden.
”Partnerskaber er afgørende for, at innovationer kommer længere end idéstadiet. Nu kommer den næste spændende fase, hvor de seks finalister skal danne teams, så de skaffer de kompetencer, de har brug for. Det er vidt forskelligt, hvad de har brug for, fordi vi jo taler om vidt forskellige idéer. Men dem, der får sammensat det rigtige team, vil have rigtig gode vinderchancer”, siger projektchef for Realdania, Simon Kofod-Svendsen.
Læs også: Det ved vi om Danmark og affaldet
Derfor skal de seks finalister nu videreudvikle deres ide, blandt andet med en forretningsplan og en samarbejdsaftale med hver deres team. Indtil den 3. december er det muligt at ansøge om at komme med på de pågældende teams, og herefter vælger de seks finalister selv deres teams, som skal være med til at føre ideen videre.
Til februar kåres konkurrencens tre vinderteams, som efterfølgende hver vil få et seks måneder langt udviklingsforløb og 1 mio. kroner til at udvikle den første prototype.
- JMA
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.