01.11.2018  |  Klima, miljø og energi

Seks finalister viser, hvordan vi bygger med affald

De seks finalister i Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge - Rethink Waste er nu fundet. Finalister præsenterede i går på Building Green deres bud på, hvordan vi kan genanvende affald som ressourcer til byggeriet.

Byggesektoren er blandt verdens største producenter af affald, men måske kan svampesporer dyrket i affald, der kan udvikles til isolering, akustikplader eller konstruktionsmateriale, eller flamingoaffald fra byggeri og emballage, som gennem robotteknologi forvandles til et helt nyt byggemateriale, være med til at løse det store problem.

Det er i hvert fald to af de i alt seks innovative løsninger, der er gået videre i Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge - Rethink Waste. De seks finalister, som i går blev præsenteret på Building Green, er udvalgt som de bedste løsninger, Danmark anno 2018 kan præstere inden for cirkulært byggeri.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

De seks finalister og deres ideer

Golder Associates:
Circular Alternative – reused timber in large-scale retail sale er et system, hvor i første omgang træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser bliver indsamlet og videresolgt til samme formål via byggemarkedet STARK.

Vandkunsten:
RePanel er en vægbeklædning af byggeaffald fra renoveringer og nedrivninger. Det endelige produkt er et fleksibelt modulsystem i forskellige mønstre, materialer og former, som både er dekorativt og isolerende.

Søren Jensen rådgivende ingeniører:
From Waste To Biomaterial er et nyt bæredygtigt byggemateriale, som eksempelvis akustikplader og isolering, fremskabt ved at gro svampesporer i affaldsstrømme - og dermed erstatte eksisterende miljøbelastende byggematerialer.

RGS Nordic:
Urban Mining Of Masonry er genanvendt murværk og cement omdannet til et robust materiale, som kan anvendes til at konstruere vægge og facader.

Odico Formwork Robotics:
Digichalk er et byggemodul, der kombinerer flamingoaffald med kalksten og cement gennem en innovativ robotteknologi. Materialet har samme isoleringseffekt som flamingo, densitet som beton og udseende som kalksten.

Krydsrum Arkitekter:
Reskur er et byggesystem til skure (fx opbevaring af cykler, affaldssorteringer eller kontorartikler), der er fremstillet af genbrugt træ og tegl fra tagrenoverings-affald.

Det skriver Byens Ejendom.

Læs også: Har affald en fremtid?

”De seks finalister er rigtig gode bud på, hvordan fremtidens cirkulære løsninger skal se ud, og hvordan man kan tænke cirkulært fremfor lineært i byggesektoren - og så rummer flere af dem potentiale for at blive skaleret globalt”, siger Chris Murphy, der er repræsentant for den globale affaldsorganisation ISWA og medlem af det internationale dommerpanel, der har udvalgt finalisterne.

Finalisterne er valgt ud af et felt på 39 ansøgere, som spænder lige fra materialeproducenter, designere og ingeniører til arkitekter og affaldsspecialister, der siden august har kunnet indsende deres bud på, hvordan vi udnytter affald som en ressource i byggeriet.

Partnerskaber er afgørende
Hvert år produceres 1,3 milliarder tons affald på verdensplan, halvdelen kommer fra byggeriet, og tallet stiger år efter år. Derfor står byggeriet i dag med et stort behov for nye løsninger og nye måder at bygge på, der kan skubbe sektoren i en mere bæredygtig retning. Og det er de seks finalister gode bud på, men for at de skal have en chance for at accelerere den cirkulære tænkning i byggeriet er en af de vigtigste faktorer partnerskaber på tværs af hele værdikæden.

”Partnerskaber er afgørende for, at innovationer kommer længere end idéstadiet. Nu kommer den næste spændende fase, hvor de seks finalister skal danne teams, så de skaffer de kompetencer, de har brug for. Det er vidt forskelligt, hvad de har brug for, fordi vi jo taler om vidt forskellige idéer. Men dem, der får sammensat det rigtige team, vil have rigtig gode vinderchancer”, siger projektchef for Realdania, Simon Kofod-Svendsen.

Læs også: Det ved vi om Danmark og affaldet

Derfor skal de seks finalister nu videreudvikle deres ide, blandt andet med en forretningsplan og en samarbejdsaftale med hver deres team. Indtil den 3. december er det muligt at ansøge om at komme med på de pågældende teams, og herefter vælger de seks finalister selv deres teams, som skal være med til at føre ideen videre.

Til februar kåres konkurrencens tre vinderteams, som efterfølgende hver vil få et seks måneder langt udviklingsforløb og 1 mio. kroner til at udvikle den første prototype.

- JMA

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere