Seks finalister viser, hvordan vi bygger med affald

De seks finalister i Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge - Rethink Waste er nu fundet. Finalister præsenterede i går på Building Green deres bud på, hvordan vi kan genanvende affald som ressourcer til byggeriet.

Byggesektoren er blandt verdens største producenter af affald. Derfor har Realdania startet innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge - Rethink Waste..

01.11.2018

CSR.dk

Byggesektoren er blandt verdens største producenter af affald, men måske kan svampesporer dyrket i affald, der kan udvikles til isolering, akustikplader eller konstruktionsmateriale, eller flamingoaffald fra byggeri og emballage, som gennem robotteknologi forvandles til et helt nyt byggemateriale, være med til at løse det store problem.

Det er i hvert fald to af de i alt seks innovative løsninger, der er gået videre i Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge - Rethink Waste. De seks finalister, som i går blev præsenteret på Building Green, er udvalgt som de bedste løsninger, Danmark anno 2018 kan præstere inden for cirkulært byggeri.

De seks finalister og deres ideer

Golder Associates:
Circular Alternative – reused timber in large-scale retail sale er et system, hvor i første omgang træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser bliver indsamlet og videresolgt til samme formål via byggemarkedet STARK.

Vandkunsten:
RePanel er en vægbeklædning af byggeaffald fra renoveringer og nedrivninger. Det endelige produkt er et fleksibelt modulsystem i forskellige mønstre, materialer og former, som både er dekorativt og isolerende.

Søren Jensen rådgivende ingeniører:
From Waste To Biomaterial er et nyt bæredygtigt byggemateriale, som eksempelvis akustikplader og isolering, fremskabt ved at gro svampesporer i affaldsstrømme - og dermed erstatte eksisterende miljøbelastende byggematerialer.

RGS Nordic:
Urban Mining Of Masonry er genanvendt murværk og cement omdannet til et robust materiale, som kan anvendes til at konstruere vægge og facader.

Odico Formwork Robotics:
Digichalk er et byggemodul, der kombinerer flamingoaffald med kalksten og cement gennem en innovativ robotteknologi. Materialet har samme isoleringseffekt som flamingo, densitet som beton og udseende som kalksten.

Krydsrum Arkitekter:
Reskur er et byggesystem til skure (fx opbevaring af cykler, affaldssorteringer eller kontorartikler), der er fremstillet af genbrugt træ og tegl fra tagrenoverings-affald.

Det skriver Byens Ejendom.

Læs også: Har affald en fremtid?

”De seks finalister er rigtig gode bud på, hvordan fremtidens cirkulære løsninger skal se ud, og hvordan man kan tænke cirkulært fremfor lineært i byggesektoren - og så rummer flere af dem potentiale for at blive skaleret globalt”, siger Chris Murphy, der er repræsentant for den globale affaldsorganisation ISWA og medlem af det internationale dommerpanel, der har udvalgt finalisterne.

Finalisterne er valgt ud af et felt på 39 ansøgere, som spænder lige fra materialeproducenter, designere og ingeniører til arkitekter og affaldsspecialister, der siden august har kunnet indsende deres bud på, hvordan vi udnytter affald som en ressource i byggeriet.

Partnerskaber er afgørende
Hvert år produceres 1,3 milliarder tons affald på verdensplan, halvdelen kommer fra byggeriet, og tallet stiger år efter år. Derfor står byggeriet i dag med et stort behov for nye løsninger og nye måder at bygge på, der kan skubbe sektoren i en mere bæredygtig retning. Og det er de seks finalister gode bud på, men for at de skal have en chance for at accelerere den cirkulære tænkning i byggeriet er en af de vigtigste faktorer partnerskaber på tværs af hele værdikæden.

”Partnerskaber er afgørende for, at innovationer kommer længere end idéstadiet. Nu kommer den næste spændende fase, hvor de seks finalister skal danne teams, så de skaffer de kompetencer, de har brug for. Det er vidt forskelligt, hvad de har brug for, fordi vi jo taler om vidt forskellige idéer. Men dem, der får sammensat det rigtige team, vil have rigtig gode vinderchancer”, siger projektchef for Realdania, Simon Kofod-Svendsen.

Læs også: Det ved vi om Danmark og affaldet

Derfor skal de seks finalister nu videreudvikle deres ide, blandt andet med en forretningsplan og en samarbejdsaftale med hver deres team. Indtil den 3. december er det muligt at ansøge om at komme med på de pågældende teams, og herefter vælger de seks finalister selv deres teams, som skal være med til at føre ideen videre.

Til februar kåres konkurrencens tre vinderteams, som efterfølgende hver vil få et seks måneder langt udviklingsforløb og 1 mio. kroner til at udvikle den første prototype.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online