26.10.2020 | Klima, miljø og energi
700 ton ubrugt tøj destrueres årligt, viser undersøgelse
På baggrund af undersøgelser fortaget af forbrugerrådet Tænk er det kommet frem, at store mængder nyt tøj hvert år aldrig når ud til forbrugeren. Virksomheder, forskere, foreninger og organisationer kræver nu politisk handling.
Hvert år destrueres 700 ton tøj, viser undersøgelse foretaget af Econet for Forbrugerrådet Tænk. Tøjet, som er spritnyt og ofte med prismærker, stammer fra både brands og butikker. Hovedparten kommer dog fra supermarkeder, stormagasiner og varehuse.
”Det virker helt meningsløst”, lyder det fra Forbrugerrådet Tænks formand Anja Philip, som opfordrer til, at der bliver sat en stopper for problemet.
”Der er brug for indsatser hele vejen rundt, og det er en opgave, som skal løftes af både tøjbranchen, myndigheder, politikere og forbrugere”, siger hun.
Læs også: Bæredygtighed i modebranchen - overskudslagre og tøjspild før og efter corona
På den baggrund har Forbrugerrådet Tænk spurgt 85 virksomheder, der repræsenterer 115 tøjbrands, om de kan tilslutte sig et løfte om ikke at destruere usolgt tøj, der ikke fejler noget. Målet med rundspørgen er at give forbrugerne mulighed for at vælge virksomheder, der ikke bidrager til overproduktion ved at smide nyt, ubrugt tøj ud.
Resultatet blev, at 50 virksomheder, der repræsenterer ca. 85 brands, altså cirka 3 ud af 4 brands, lover, at de ikke destruerer usolgt tøj. Og at usolgt tøj i stedet bliver sendt til genbrug eller genanvendelse.
Se alle de 85 adspurgte virksomheders svar
Forbrugerrådet Tænk sætter desuden de kommende uger fokus på tøjspild i produktionen, hos forhandlere og forbrugere.
Organisationen har i den forbindelse dannet alliance med 24 danske virksomheder, forskere, foreninger og organisationer, blandt andet Salling Group, Dansk Mode og Textil og Folkekirkens Nødhjælp.
Sammen har de netop sendt et brev til miljøminister Lea Wermelin, hvor de opfordrer hende til at tage initiativ til en national handlingsplan mod tøjspild.
Læs brevet til miljøminister Lea Wermelin
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

PensionDanmark vil styrke biodiversiteten i byområder
PensionDanmark vil gå forrest med første strategi for biodiversitet, der med en række indsatsområder skal opnå og dokumentere resultater til fordel for biodiversitet ved udviklingen af blandt andet byområder.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Stigende inflation sætter skub i indsatsen mod madspild
De stigende fødevarepriser har vækket danskernes interesse for at reducere madspild, bekræfter Too Good To Go.