701 forskere opfordrer politikerne til at behandle klimakrisen med samme seriøsitet som COVID-19 pandemien

I håndteringen af COVID-19 pandemien har man set en regering, der er villig til at gå på kompromis med den økonomiske vækst. Det samme burde gøre sig gældende i håndtering af klimakrisen, mener en lang række forskere.

10.02.2021

CSR.dk

I et debatindlæg i Politiken 5. februar 2021 forsøgte forskere at råbe politikerne op. 701 forskere havde underskrevet indlægget, som opfordrede politikerne til at behandle klimakrisen med samme seriøsitet som COVID-19 pandemien.

I opråbet står blandt andet:

”COVID-19-krisen givet indsigt i, hvad der er politisk muligt i en situation, hvor befolkningen er udsat for store risici, og der samtidig er mange ubekendte faktorer” og ”Det står nu klart, at danske politikere kan lave vidtgående tiltag ud fra et forsigtighedsprincip, hvor andre hensyn – til bl.a. erhvervsliv og beskæftigelse – må vige for at undgå uoprettelige skader”.

Forsker-gruppen kritiserer det tempo regeringen lægger for dagen og hentyder til den såkaldte hockeystav, hvis form symboliserer den tilgang regeringen har til at opnå den målsatte 70 procents CO2-reduktion inden 2030: Lige nu ser vi en lineær tilgang uden acceleration og man forventer så at kunne speede processen op ved hjælp af ny teknologi i de sidste år hen imod 2030.

Mette Fredriksen har i flere sammenhænge udtrykt, at afgifter ikke er svaret på klimakrisen og anses af regeringen som skadelige for danske virksomheders internationale konkurrenceevne, som igen anses som vigtig for den danske økonomiske vækst.

Læs også: World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi

Man ser altså ikke den samme vilje til at gå på kompromis med økonomisk vækst i kampen mod klimaforandringer som man har set det i kampen mod COVID-19 pandemien.

I en artikel i Politiken udtaler flere partier, at man ikke kan sammenligne de to kriser med hinanden. Morten Messerschmidt, klima- og energiordfører for Dansk Folkeparti, kalder sammenligningen ’pjattet’.

Tommy Tommy Ahlers, klimaordfører for Venstre, mener at de to kriser kræver forskellige svar og peger på at klimakrisen kalder på nogle mere grundlæggende ændringer i vores samfund.

”Så de ændringer, der er brug for, skal ske på en måde, så vi stadig har den samme grad af personlig frihed og stadig har økonomisk vækst. Og det tager jo længere tid både at udtænke det politisk og implementere det i praksis, end vores hjælpepakker til samfundet under covid-19 gjorde”, siger han.

Enhedslisten er som det eneste parti enig med forskerne og fremhæver blandt andet den grønne skattereform, hvor alle partier ellers var enige om den ensartede CO2-afgift, men regeringen lod den sylte.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V