701 forskere opfordrer politikerne til at behandle klimakrisen med samme seriøsitet som COVID-19 pandemien

I håndteringen af COVID-19 pandemien har man set en regering, der er villig til at gå på kompromis med den økonomiske vækst. Det samme burde gøre sig gældende i håndtering af klimakrisen, mener en lang række forskere.

10.02.2021

CSR.dk

I et debatindlæg i Politiken 5. februar 2021 forsøgte forskere at råbe politikerne op. 701 forskere havde underskrevet indlægget, som opfordrede politikerne til at behandle klimakrisen med samme seriøsitet som COVID-19 pandemien.

I opråbet står blandt andet:

”COVID-19-krisen givet indsigt i, hvad der er politisk muligt i en situation, hvor befolkningen er udsat for store risici, og der samtidig er mange ubekendte faktorer” og ”Det står nu klart, at danske politikere kan lave vidtgående tiltag ud fra et forsigtighedsprincip, hvor andre hensyn – til bl.a. erhvervsliv og beskæftigelse – må vige for at undgå uoprettelige skader”.

Forsker-gruppen kritiserer det tempo regeringen lægger for dagen og hentyder til den såkaldte hockeystav, hvis form symboliserer den tilgang regeringen har til at opnå den målsatte 70 procents CO2-reduktion inden 2030: Lige nu ser vi en lineær tilgang uden acceleration og man forventer så at kunne speede processen op ved hjælp af ny teknologi i de sidste år hen imod 2030.

Mette Fredriksen har i flere sammenhænge udtrykt, at afgifter ikke er svaret på klimakrisen og anses af regeringen som skadelige for danske virksomheders internationale konkurrenceevne, som igen anses som vigtig for den danske økonomiske vækst.

Læs også: World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi

Man ser altså ikke den samme vilje til at gå på kompromis med økonomisk vækst i kampen mod klimaforandringer som man har set det i kampen mod COVID-19 pandemien.

I en artikel i Politiken udtaler flere partier, at man ikke kan sammenligne de to kriser med hinanden. Morten Messerschmidt, klima- og energiordfører for Dansk Folkeparti, kalder sammenligningen ’pjattet’.

Tommy Tommy Ahlers, klimaordfører for Venstre, mener at de to kriser kræver forskellige svar og peger på at klimakrisen kalder på nogle mere grundlæggende ændringer i vores samfund.

”Så de ændringer, der er brug for, skal ske på en måde, så vi stadig har den samme grad af personlig frihed og stadig har økonomisk vækst. Og det tager jo længere tid både at udtænke det politisk og implementere det i praksis, end vores hjælpepakker til samfundet under covid-19 gjorde”, siger han.

Enhedslisten er som det eneste parti enig med forskerne og fremhæver blandt andet den grønne skattereform, hvor alle partier ellers var enige om den ensartede CO2-afgift, men regeringen lod den sylte.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online