Afrikanske lande vil være afgørende i CO2-kreditmarkedet – men flere tvivler på effekten
I Afrikas kamp for at finansiere bekæmpelsen af klimaforandringer, er spørgsmålet om CO2-kreditter blevet populært.
Under Afrikas klimatopmøde i begyndelsen af september kaldte Kenyas præsident, William Ruto, kontinentets landområder for en økonomisk guldmine, der har potentiale til at absorbere millioner af ton CO2 om året.
Det handlede om det frivillige marked for CO2-kreditter, hvor virksomheder og andre aktører kan kompensere for deres udledning ved at betale andre, der har fjernet drivhusgasser fra atmosfæren.
Læs også: Eksperter: Klimakompensation kan gøre mere skade end gavn
Det skriver Information.
Selv er William Ruto begejstret for metoden og anser den som en afgørende mulighed for kontinentet til at tjene penge på udvikling og finansiering til bekæmpelse af klimaforandringerne.
Dog er dog ikke alle, der er enige i potentialet. Mohamed Adow, direktør for den afrikanske tænketank Power Shift Africa har kaldt det en ulv i fåreklæder, mens Mark Maslin, klimatolog og professor ved University College London, kalder det en ”fantasi” at et land – eller kontinent – kan udligne sin CO2 med fx beplantning.
”Selv hvis vi plantede et område, der svarer til hele USA’s areal, til med træer, ville det kun fjerne omkring tre års globale emissioner. Det er skalaen. Der er kun én reel kur mod klimaforandringerne, og det er at stoppe brugen af fossile brændstoffer,” siger han:
Læs også: Ny, klimakompenseret Lufthansa-rute er slet ikke grøn, mener kritiker
Flere forskningsprojekter og journalister har de seneste år da også kunne afsløre, at der er store udfordringer med CO2-kreditmarkedet.
Der mangler blandt andet ikke nok regulering eller transparens – der er derfor ingen garanti for, at de købte kreditter faktisk har en reel effekt.
- HCL