Agtrup Plast og Nordisk Wavin forebygger plast i havet gennem Operation Clean Sweep

Agtrup Plast og Wavin er to vidt forskellige virksomheder, men noget er de dog fælles om. Begge virksomheder har nemlig valgt at engagere sig i kampen mod udledning af pellets til miljøet via initiativet Operation Clean Sweep (OCS). Her kan du læse om begge virksomheders erfaringer med OCS – og om deres råd til andre virksomheder, der vil gå samme vej.

Agtrup Plast i Kolding har med sine 10 ansatte og et produktionsareal på godt 1800 kvadratmeter specialiseret sig i plaststøbning og konvertering af emner fra stål til plast.

De 19 sprøjtestøbemaskiner sikrer en konstant produktion til primært lokale kunder i Trekantsområdet, men en del virksomhedens fremstilling af plastkomponenter til f.eks. mejerisektoren, elektronikbranchen og byggeriet ender også udenfor landets grænser.

Operation Clean Sweep

  • Plastråvarer kan havne i afløb fra spild og uheld på virksomhederne. Herfra føres de via kloaksystemet til rensningsanlæggene. I sidste ende kan de plastpartikler der ikke opfanges i renseanlægget ende i vandmiljøet.
  • God husholdningsskik på den enkelte virksomhed sætter fokus på problemet ved kilden, og det er dybest set det, som Operation Clean Sweep går ud på.
  • Når en virksomhed tilmelder sig Operation Clean Sweep, så forpligter den sig til at indrette virksomheden på en måde, så spild af granulater undgås, samt at uddanne personalet til altid at forebygge, opsamle, rengøre og bortskaffe spildt plast.
  • Hvis du vil vide mere om Operation Clean Sweep, så tøv ikke med at kontakte Plastindustriens miljøkonsulent Anders K. Knudsen: akk@plast.dk – 2489 3480.

Direktør Jørn Lange valgte i 2015 at tilslutte sig miljøinitiativet Operation Clean Sweep (OCS), da han så det som en enkel metode til at få styr på miljøforholdene i produktionen samt at gå foran med et godt eksempel i forhold forebygge plast i havet.

Som så mange andre havde Jørn Lange bemærket den stigende opmærksomhed om plast, og han så det som en rigtig god grund til at feje for egen dør. Jørn Lange sætter følgende ord på implementeringen af OCS:

– Skåret ind til benet handler OCS om almindelig sund fornuft: Tag et kritisk blik på din produktion, og tilpas den, så du undgår spild af plast til omgivelserne. Og så er det selvfølgelig vigtigt at tale løbende med medarbejderne om initiativet, fx ved at tage det op på tavlemøder en gang imellem.

Som et konkret tiltag har Agtrup Plast installeret filtre i afløbene, der opsamler eventuelt spild på pladsen foranvirksomheden. Afløbet inde i produktionshallen er blevet proppet til, så pellets ikke ryger denne vej.

For at sikre, at leverandører og andre også er opmærksomme på at hindre spild, har virksomheden opsat kommunens ’Hjælp fisken’-klistermærker ved afløbene.

En anden foranstaltning har været, at al håndtering af plast nu foregår inden for bygningens fire vægge. Så alt lige fra levering af varer til rengøring af filtre foregår nu indenfor – hvilket mindsker risikoen for spild betydeligt.

Jørn Lange er ikke i tvivl om, at Operation Clean Sweep har gjort en positiv forskel for virksomheden. Han fortæller uddybende:

– Jeg kan klart anbefale OCS til andre virksomheder. Det er nemt og ligetil at komme i gang. Glem alle forestillinger om en tung certificering – OCS handler om at tænke sig om i produktionen og se lidt kritisk på sine rutiner. Medarbejderne har typisk mange gode inputs her. Og så er det jo vigtig, at vi som branche viser ansvarlighed for at komme plastforureningen til livs.

Som en naturlig forlængelse af det øgede fokus på miljø i Agtrup Plast, har virksomheden valgt at implementere miljøledelse efter ISO 14001, og har modtaget sin certificering i september 2018.

Specialproducerede filtre fanger pellets hos Wavin
Hos Wavin har tilgangen været en lidt anden. Hos Danmarks største producent af rørsystemer i plast, der beskæftiger ca. 350 medarbejdere, blev ledelsen interesseret i OCS som del af det generelle fokus på at tage et større samfundsmæssigt ansvar.

Og med en stribe certificeringer i bagagen, havde virksomheden grundige erfaringer med at tænke i procedurer og systemer.

Lars Baungaard, kvalitets- og miljøansvarlig hos Nordisk Wavin, forklarer:

– Vi har i forvejen implementeret et ISO 14001 certificeret miljøledelsessystem, og har generelt godt styr på miljøforholdene i vores virksomhed. Som noget væsentligt fik vi gennemgået vores produktion og rutiner, og efterfølgende blev der installeret filtre i alle afløb.

Da filtre til afløbsbrøndene ikke en hyldevare, der kunne skaffes på markedet, blev der specialproduceret 10 stk. filtre til afløbene, der opfanger plastpellets fra de udendørs arealer ved materialesiloerne. Støv og pulver fra arealerne ved PVC-siloerne bliver opfanget i et mekaniske filter, således at kun renset regnvand fra disse arealer komme videre i det offentlige net.

Både Lars Baungaard og Jørn Lange bekræfter, at OCS har gjort en synlig forskel i forhold til at begrænse udledningen af pellets. Samtidig har det været nemt at gå til – og oplagt at tænke ind som en del af et miljøledelsessystem.

Sidst men ikke mindst mener de begge, at det er et nødvendigt skridt at tage som branche med den stadigt stigende fokus på plast i miljøet.

Du kan kontakte både Lars (lars.baungaard@wavin.com – 8963 6480)  og Jørn (lange@agtrup-plast.dk – 6915 6010), hvis du skal bruge konkrete råd til at implementere OCS i din virksomhed.

08.09.2023Plastindustrien

Sponseret

Mere plastemballage skal designes til genbrug og genanvendelse

10.03.2023Plastindustrien

Sponseret

Nyt grønt elselskab gæster forårsmøde

06.04.2022Plastindustrien

Sponseret

Nordic Bioplastic Conference samler nyeste fremskridt inden for biobaseret og bionedbrydelig plast

23.02.2022Plastindustrien

Sponseret

Debatten om plastemballager har brug for flere nuancer

15.02.2022Plastindustrien

Sponseret

ReSea Project hjælper virksomheder med at tage et dokumenteret miljøansvar

15.02.2022Plastindustrien

Sponseret

Plastindustrien åbner for indstillinger til Plastprisen 2022