Akademikernes Centralorganisation nedsætter ekspertpanel til stressramte vidensarbejdere

En stigning i antallet af stressramte vidensarbejdere har fået Akademikernes Centralorganisation til at nedsætte et ekspertpanel, der skal fremme trivslen på arbejdspladser.

En stigning i antallet af stressramte medlemmer får nu Akademikernes Centralorganisation til at handle..

20.03.2017

CSR.dk

En nylig undersøgelse har problematiseret stigningen i antallet af ansatte med stressrelaterede problemer. Således oplever tre ud af fire akademikere, at deres arbejdsplads er præget af stress, og op mod halvdelen føler sig stressede i hverdagen.

Det har fået Akademikernes Hovedorganisation til at erkende, at den hidtidige indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø ikke har været tilstrækkelig, skriver Avisen.dk. Derfor har organisationen besluttet sig for at gå nye veje ved at nedsætte et ekspertpanel med i alt 15 eksperter, der har stor viden på området – enten fra forskning eller behandling. Det overordnede mål er, at man i 2030 kan registrere et langt lavere stressniveau, bedre forebyggelse og bedre ledelse på arbejdspladserne i både den private som såvel den offentlige sektor, skriver Avisen.dk.

Formanden for panelet er Eva Secher Mathiasen, der også er formand for Dansk Psykologforening. Hun har i de senere år deltaget aktivt i debatten om den voksende mistrivsel blandt danske lønmodtagere, der bl.a. har vist sig i tilfælde af angst og depression.

Læs også: Nordjyske virksomheder tager mest socialt ansvar

Forbedring af det psykiske arbejdsmiljø
Ifølge Akademikernes Hovedorganisation skal eksperterne se på, hvordan man fremadrettet kan forbedre det psykiske arbejdsmiljø for vidensarbejdere. Derudover vil man med ekspertpanelet i højere grad tydeliggøre det psykiske arbejdsmiljø ved bl.a. at sætte det på den politiske dagsorden. Samtidig varsler panelet, at man vil gøre opmærksom på dette ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018.

En anden af eksperterne, der er udpeget til at sidde i panelet, er Nanna Eller, der er overlæge på Arbejds- og miljømedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital. Hun mener, det er påkrævet at gøre noget ved arbejdsvilkårene for vidensarbejdere, da det, at akademikere bukker under for arbejdet, er alvorligt:

”Når man taler med de stressramte, kan man høre, at det er et problem med meget høje krav fra arbejdspladsen, og at det kræves, at man står til rådighed med hud og hår”, siger hun til Avisen.dk.

For nogle mennesker kan stress ligefrem være invaliderende, og selv hvis den stressramte skulle komme på benene igen og tilbage på arbejdsmarkedet, viser han/hun sig ofte at være varigt mærket:

”Belastninger på det psykiske område vil typisk føre til relativt lange sygemeldinger og lange forløb for at komme tilbage til arbejdet. På et tidspunkt vil de fleste komme i arbejde igen på fuld tid, men det er også meget almindeligt, at vi hører, at der bliver ved med at være en vis sårbarhed. At man ikke i samme omfang som før kan sige ’OK, så gør jeg det’ og ’Den dér kan jeg også lige tage”, siger Nana Eller til Avisen.dk.

Læs også: Mænd og kvinder reagerer forskelligt på mobning på arbejdspladsen

Tillidfulde relationer er essentielle
Som udgangspunkt er vidensarbejdere meget engagerede i deres arbejde og vil gerne yde noget. Men de arbejder også i et miljø, hvor holdningen er den, at man skal kunne klase mosten for rent faktisk at kunne bruge sin uddannelse, påpeger hun.

Samtidig gør hun opmærksom på vigtigheden i at få aftabuiseret disse problemer og i stedet få det gjort okay at indrømme, at man altså ikke altid kan klare alt.

Et andet medlem af panelet er Malene Friis Andersen, der er forsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun bifalder projektet og mener, at hun med sin baggrund kan bidrage med viden om, hvad det er, der øger både stress og trivsel på vidensarbejdernes arbejdspladser. Ifølge hende er vidensarbejdere medarbejdere, der er engagerede, dedikerede og som identificerer sig med deres arbejde. Men fordi deres arbejde sjældent er bundet til en bestemt tid og et bestemt sted, udgør det også en risikofaktor, der i værste fald kan undergrave grænserne mellem hhv. arbejds- og privatliv. Og det er ofte her, det grundlæggende går galt for akademikere - når der ikke er balance mellem krav og ressourcer.

”Behovet for tillidsfulde relationer til både leder og kolleger er også noget, der går igen i vores undersøgelser. Det peger på vigtigheden af, at der er den rigtige kultur på arbejdspladsen. Det er jo svært at sige til den enkelte, at vedkommende bare skal blive bedre til at sige fra, hvis der ikke er en kultur, der understøtter den form for drøftelse. Den kultur er vi først nødt til at arbejde med”, siger Malene Friis Andersen til Avisen.dk.

- EL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V