Aktive investorer går efter olieselskaberne
Olieselskaberne skal forholde sig til klimaforandringerne, så aktionærerne har mulighed for at vurdere den reelle risiko ved at sætte sine penge i den slags selskaber. Resolutioner på generalforsamlinger er det foretrukne våben.
Verdens største olie- og gasselskaber bliver afkrævet konkrete planer for, hvordan deres CO2-udledninger kan bringes på linje med Parisaftalens målsætninger. Lige nu kan ExxonMobil, Chevron, Equinor, BP og Shell – fem af verdens største olie- og gasselskaber – se frem til klimaresolutioner på deres generalforsamlinger i 2019. Det skriver Information.
Læs også: ESG Investor Survey 2018: ESG information spiller afgørende rolle for investorer
Resolutionerne kræver ikke blot at virksomhederne sætter Parisaftale-tilpassede mål for egne udledninger af CO2 (scope 1) på kort, mellemlang og lang sigt. De vil også have en opgørelse af CO2-udledninger, der foregår i værdikæden (scope 3), både før eller efter selskabernes egne aktiviteter. F.eks. planlægning og leverancer – ud over energi – til produktionen, transport af produktet, eller når brændstoffet bliver brugt i biler, huse eller fabrikker. Det er i scope 3 hovedparten af udledningerne forekommer. F.eks. oplyste Shell at de i 2017 udledte 85 millioner tons CO2 fra scope 1 (73) og 2 (12), men at deres scope 3-udledninger lå på 600 millioner tons CO2.
Ingen af de to krav bør komme som en overraskelse for selskaberne, da de også er en del af de guidelines, som i 2017 kom fra det internationale ”Taskforce on Climate-related Financial Disclosures”. Det kan du læse meget mere om i CSR.dk's tema fra foråret 2018 om rapportering om klimarisici.
Investorer og aktivister
Resolutionen på ExxonMobils generalforsamlinger kommer fra Church Of Englands store investeringsfond i samarbejde investorkoalitionen Climate Action 100+, der repræsenterer 310 store institutionelle investorer med i alt 208 billioner kroner under forvaltning – heriblandt flere af de store danske pensionskasser som PFA, PensionDanmark, Sampension og PKA.
Foreløbigt fire andre selskaber er kommet under organisationen ”Follow This’s” lup, som i de seneste år været blandt de drivende kræfter bag at få stillet forslag til klimaplaner på generalforsamlingerne, skriver Information. De er mere optaget af klimadagsordenen generelt og arbejder med at påvirke denne ved at eje aktier i nogle af verdens største udledere.
F.eks. foreslog de sidste år at Shell skulle sætte hårde reduktionsmål, men forslaget fik kun opbakning fra seks procent af stemmerne på generalforsamlingen. Kort tid efter fremlagde virksomheden dog konkrete reduktionsmål for sine produkter, og fulgte i forbindelse med COP24-topmødet op med en fælles udtalelse med de institutionelle investorer fremlagde planer om at koble reduktionsmålene til firmaets aflønningsstruktur.
Læs også: Investorer opfordrer til klimahandling
Investorernes motivation er at sikre deres investeringer øgede risici drevet af klimaforandringer, som kan føre til øgede driftsomkostninger, reduceret efterspørgsel og ikke mindst politiske indgreb som f.eks. en CO2-skat. Den anden side af risikomedaljen handler om at begrænse temperaturstigningerne, som på den anden side af 1.5 grad forudses at føre til negative konsekvenser for investeringer i alle brancher.