Aktive investorer går efter olieselskaberne

Olieselskaberne skal forholde sig til klimaforandringerne, så aktionærerne har mulighed for at vurdere den reelle risiko ved at sætte sine penge i den slags selskaber. Resolutioner på generalforsamlinger er det foretrukne våben.

Investorer og klimaaktivister beder olieselskaberne om grundigt at undersøge, hvordan deres forretning påvirkes af CO2, og hvordan de kan komme på linje med Parisaftalens mål. .

02.01.2019

CSR.dk

Verdens største olie- og gasselskaber bliver afkrævet konkrete planer for, hvordan deres CO2-udledninger kan bringes på linje med Parisaftalens målsætninger. Lige nu kan ExxonMobil, Chevron, Equinor, BP og Shell – fem af verdens største olie- og gasselskaber – se frem til klimaresolutioner på deres generalforsamlinger i 2019. Det skriver Information.

Læs også: ESG Investor Survey 2018: ESG information spiller afgørende rolle for investorer

Resolutionerne kræver ikke blot at virksomhederne sætter Parisaftale-tilpassede mål for egne udledninger af CO2 (scope 1) på kort, mellemlang og lang sigt. De vil også have en opgørelse af CO2-udledninger, der foregår i værdikæden (scope 3), både før eller efter selskabernes egne aktiviteter. F.eks. planlægning og leverancer – ud over energi – til produktionen, transport af produktet, eller når brændstoffet bliver brugt i biler, huse eller fabrikker. Det er i scope 3 hovedparten af udledningerne forekommer. F.eks. oplyste Shell at de i 2017 udledte 85 millioner tons CO2 fra scope 1 (73) og 2 (12), men at deres scope 3-udledninger lå på 600 millioner tons CO2.

Ingen af de to krav bør komme som en overraskelse for selskaberne, da de også er en del af de guidelines, som i 2017 kom fra det internationale ”Taskforce on Climate-related Financial Disclosures”. Det kan du læse meget mere om i CSR.dk's tema fra foråret 2018 om rapportering om klimarisici.

Investorer og aktivister
Resolutionen på ExxonMobils generalforsamlinger kommer fra Church Of Englands store investeringsfond i samarbejde investorkoalitionen Climate Action 100+, der repræsenterer 310 store institutionelle investorer med i alt 208 billioner kroner under forvaltning – heriblandt flere af de store danske pensionskasser som PFA, PensionDanmark, Sampension og PKA.

Foreløbigt fire andre selskaber er kommet under organisationen ”Follow This’s” lup, som i de seneste år været blandt de drivende kræfter bag at få stillet forslag til klimaplaner på generalforsamlingerne, skriver Information. De er mere optaget af klimadagsordenen generelt og arbejder med at påvirke denne ved at eje aktier i nogle af verdens største udledere.

F.eks. foreslog de sidste år at Shell skulle sætte hårde reduktionsmål, men forslaget fik kun opbakning fra seks procent af stemmerne på generalforsamlingen. Kort tid efter fremlagde virksomheden dog konkrete reduktionsmål for sine produkter, og fulgte i forbindelse med COP24-topmødet op med en fælles udtalelse med de institutionelle investorer fremlagde planer om at koble reduktionsmålene til firmaets aflønningsstruktur.

Læs ogsåInvestorer opfordrer til klimahandling

Investorernes motivation er at sikre deres investeringer øgede risici drevet af klimaforandringer, som kan føre til øgede driftsomkostninger, reduceret efterspørgsel og ikke mindst politiske indgreb som f.eks. en CO2-skat. Den anden side af risikomedaljen handler om at begrænse temperaturstigningerne, som på den anden side af 1.5 grad forudses at føre til negative konsekvenser for investeringer i alle brancher.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V