Aktivt ansvar øger værdi i investeringer

Dialog giver indflydelse og øget værdi for alle. Aktivt ejerskab er derfor centralt for pensionskassen JØP, der udvider sin dialog i bredde og hyppighed, da ansvarlige investeringer også er gode investeringer, fortæller formand Anders Eldrup.

Fra retningslinjer og dialog til ansvar og vækst.

20.02.2017

CSR.dk

Der er gode penge i god virksomhedsdrift. Så banalt kan det jo siges. I praksis er det jo en kompleks udfordring at drive virksomhed i en global verden.

Og derfor er aktivt ejerskab både en hjælp for virksomheden, men også for virksomhedens investorer, fortæller JØPs formand Anders Eldrup bl.a. på Responsible Investment-konferencen d. 2. marts. En klar triple win situation, da man dermed også ændrer virksomheden ageren i ansvarlig retning.

”Som pensionsselskab er JØP's overordnede målsætning at skabe gode afkast til vores medlemmer. I JØP er vi samtidigt af den overbevisning, at selskaber, der udviser ansvarlighed, vil klare sig bedst på længere sigt. Overvejelser omkring ansvarlighed indgår derfor som et centralt element, når vi i JØP investerer medlemmernes penge.” understreger Anders Eldrup, der på dagen derfor bl.a. fortæller om JØPs principper og praksis for ansvarlige investeringer.

Implementeringen af FN's Retningslinjer om Menneskerettigheder og Erhvervsliv samt OECD´s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder skaber i JØP rammen for arbejdet, men til daglig handler det ikke bare at observere, men også at argumentere.

”I JØP har vi i 2016 udvidet vores aktive ejerskab, så dialog nu omfatter flere selskaber og dialogen med selskaberne er mere hyppig end tidligere.” fortæller Anders Eldrup og tilføjer ”Vi stemmer desuden på generalforsamlinger, hos selskaber hvor vi er stemmeberettiget. Vi tror på at aktivt ejerskab kan bidrage til øget værdiskabelse i et selskab.” Hos JØP gøres også dette struktureret og strategisk – bl.a. gennem at bruge retningslinjerne for aktivt ejerskab fra Komiteen for God Selskabsledelse.

Med principper til aktiv dialog
Hos JØP har man en række principper omkring investeringerne, som fx er knyttet til lande med sanktioner, virksomheder i våbenindustri eller med hovedfokus på kuludvinding. Eller som bare har en mangelfuld governance. Men selv når det er gjort er det naturligvis en lang omstillingsproces at arbejde med investeringer, da værdien af et aktivt ejerskab jo også består både at skubbe mod en ansvarlig drift og at blive som investor til gevinsten viser sig.

Det er en proces, der kræver dialog, men som er helt central for en ansvarlig investor, mener Anders Eldrup. ”I JØP arbejder vi i øjeblikket med at implementere FN´s Retningslinjer om Menneskerettigheder og Erhvervsliv samt OECD's Retningslinjer for Multinationale Selskaber. Vi forventer at denne implementering vil skabe en solid ramme omkring vores arbejde med ansvarlige investeringer, der på sigt vil komme til at gælde både ift. vores aktieinvesteringer, alternative investeringer og investeringer i ejendomme.”

Hør mere om JØPs principper og praktiske arbejde med investeringer på Responsible Investment d. 2. marts, hvor også Nykredit, Skandia, EKF, Climate-KIC, IFU og Merkur Bank byder ind med indsigt og holdninger – og med gæstetaler fra generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm og the grand old man for impact investment, Robert Rubinstein fra TBLI Group.

Læs om program, temaer, overskrifter og tilmelding her.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

25.06.2025CSR.dk

Mængderabat sender maden direkte i skraldespanden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle