20.02.2017  |  Strategi & ledelse

Aktivt ansvar øger værdi i investeringer

Indhold fra partner Hvad er dette?

Dialog giver indflydelse og øget værdi for alle. Aktivt ejerskab er derfor centralt for pensionskassen JØP, der udvider sin dialog i bredde og hyppighed, da ansvarlige investeringer også er gode investeringer, fortæller formand Anders Eldrup.

Der er gode penge i god virksomhedsdrift. Så banalt kan det jo siges. I praksis er det jo en kompleks udfordring at drive virksomhed i en global verden.

Og derfor er aktivt ejerskab både en hjælp for virksomheden, men også for virksomhedens investorer, fortæller JØPs formand Anders Eldrup bl.a. på Responsible Investment-konferencen d. 2. marts. En klar triple win situation, da man dermed også ændrer virksomheden ageren i ansvarlig retning.

”Som pensionsselskab er JØP's overordnede målsætning at skabe gode afkast til vores medlemmer. I JØP er vi samtidigt af den overbevisning, at selskaber, der udviser ansvarlighed, vil klare sig bedst på længere sigt. Overvejelser omkring ansvarlighed indgår derfor som et centralt element, når vi i JØP investerer medlemmernes penge.” understreger Anders Eldrup, der på dagen derfor bl.a. fortæller om JØPs principper og praksis for ansvarlige investeringer.

Implementeringen af FN's Retningslinjer om Menneskerettigheder og Erhvervsliv samt OECD´s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder skaber i JØP rammen for arbejdet, men til daglig handler det ikke bare at observere, men også at argumentere.

”I JØP har vi i 2016 udvidet vores aktive ejerskab, så dialog nu omfatter flere selskaber og dialogen med selskaberne er mere hyppig end tidligere.” fortæller Anders Eldrup og tilføjer ”Vi stemmer desuden på generalforsamlinger, hos selskaber hvor vi er stemmeberettiget. Vi tror på at aktivt ejerskab kan bidrage til øget værdiskabelse i et selskab.” Hos JØP gøres også dette struktureret og strategisk – bl.a. gennem at bruge retningslinjerne for aktivt ejerskab fra Komiteen for God Selskabsledelse.

Med principper til aktiv dialog
Hos JØP har man en række principper omkring investeringerne, som fx er knyttet til lande med sanktioner, virksomheder i våbenindustri eller med hovedfokus på kuludvinding. Eller som bare har en mangelfuld governance. Men selv når det er gjort er det naturligvis en lang omstillingsproces at arbejde med investeringer, da værdien af et aktivt ejerskab jo også består både at skubbe mod en ansvarlig drift og at blive som investor til gevinsten viser sig.

Det er en proces, der kræver dialog, men som er helt central for en ansvarlig investor, mener Anders Eldrup. ”I JØP arbejder vi i øjeblikket med at implementere FN´s Retningslinjer om Menneskerettigheder og Erhvervsliv samt OECD's Retningslinjer for Multinationale Selskaber. Vi forventer at denne implementering vil skabe en solid ramme omkring vores arbejde med ansvarlige investeringer, der på sigt vil komme til at gælde både ift. vores aktieinvesteringer, alternative investeringer og investeringer i ejendomme.”

Hør mere om JØPs principper og praktiske arbejde med investeringer på Responsible Investment d. 2. marts, hvor også Nykredit, Skandia, EKF, Climate-KIC, IFU og Merkur Bank byder ind med indsigt og holdninger – og med gæstetaler fra generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm og the grand old man for impact investment, Robert Rubinstein fra TBLI Group.

Læs om program, temaer, overskrifter og tilmelding her.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere