Al nudging kan ikke kommes i samme kasse

En ny undersøgelse kortlægger effekten af nudging og fremlægger et middel resultat. Men undersøgelsen er for generel, mener ekspert, der i stedet synes, man bør vurdere de forskellige nudging-metoder i forhold til det problem, man ønsker at løse.

09.02.2022

CSR.dk

Nudging har siden begrebet dukkede op i den videnskabelige litteratur omkring 2008 fundet sig en fast plads i diverse former for adfærdsregulering. Det kan være når myndighederne ønsker at påvirke borgerne om at spise sundere eller grønnere eller i forbindelse med nedsættelse af Covid-19 spredning.

I et nyt forskningsprojekt forsøger en gruppe schweiziske forskere at kortlægge effekten af en række forskellige typer nudges. I alt har de analyseret 200 forskellige videnskabelige forsøg. Her er de kommet frem til at nudging har en gennemsnitlig effekt på 0,45 på den såkaldte Cohen’s d-skala, som går fra 0 til 1.

Det skriver videnskab.dk.

I forsøget konkluderes desuden, at nogle metoder virker bedre end andre. Påmindelser ser ud til at virke mindre godt hvorimod ændringer i standardindstillinger fungerer bedst. Ændringer i standardindstillinger betyder, at man laver om på det, der automatisk bliver valgt, med mindre folk aktivt tilvælger et alternativ. De to metoder har en effekt på henholdsvis 0,3 og 0,62.

Adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen, der er der er lektor på Roskilde Universitet, forholder sig dog noget skeptisk til undersøgelsens resultater.

Læs ogsåNudging øger salget af økologiske varer

Han anfægter, at undersøgelsens metode ikke er nuanceret nok. De forskellige nudging-metoder bliver skåret over én kam og ikke set i henhold til hvilken type adfærdsændring, der ønskes opnået.

Han mener snarere, at undersøgelsen skulle have kortlagt, hvor godt de forskellige typer nudges virker på forskellige problemstillinger.

Bent Egberg Mikkelsen, der er professor i byens grønne fødevareomstilling på Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning er til dels enig:

”Når man skal lave et adfærdsregulerende design, skal man overveje, hvilke adfærdspsykologiske mekanismer, man skal have i spil, og hvilken hverdagslivskontekst man befinder sig i. Her har de en tendens til at ville putte alt ned i samme kasse af prædefinerede kategorier,” siger han.

Dét til trods mener Bent Egberg Mikkelsen dog alligevel, at undersøgelsen har sin berettigelse.

Man rammer ikke plet i første hug, men de har lagt et kæmpe arbejde i at metodeudvikle review-tilgangen og forsøge at lave en systematisk gennemgang al den forskning, der er publiceret om nudging i løbet af de seneste 14 år,” lyder det.

- MTN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

26.09.2024CSR.dk

Følelser afslører hvor meget vi går op i miljø

10.09.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo mindre risiko for skandaler

10.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvert Ton Tæller.

09.09.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Det skal være lettere at vælge cirkulært - Derfor lancerer Elis Again

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie