Antallet af unge der spiser overvejende vegetarisk er mere end fordoblet siden 2017
Mere end halvdelen af danskerne, og 2 ud af 3 unge, siger i en ny måling, at de ønsker at spise mindre kød i fremtiden. Hver sjette dansker og hver fjerde unge lever ifølge målingen overvejende vegetarisk.
En ny måling viser, at danskerne ønsker mere grøn mad, også i de offentlige køkkener, men at det med fordel kan gribes anderledes an, end regeringen har foreslået.
44 % af danskerne mener, at man altid bør kunne vælge et vegetarisk måltid i de offentlige institutioner, mens blot 24 % er uenige. Blandt unge under 35 år støtter 50 % forslaget om et grønt alternativ i alle offentlige køkkener.
Samtidig svarer 57 % af danskerne, og 70 % af de unge, at de gerne vil spise mindre kød fremover.
Tallene er fra en ny landsdækkende undersøgelse af udbredelsen af vegetariske måltider blandt danskerne, som Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening har gennemført blandt et repræsentativt udsnit af danskere.
”Det er meget positivt, at der er opbakning blandt danskerne til, at de offentlige køkkener altid bør tilbyde et grønt alternativ. Vi tror, at det er bedst, at politikerne starter på den måde”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Han fortsætter: ”Målingen viser jo, at danskerne gerne vil spise mindre kød, men vores erfaringer viser, at det sker bedst, hvis folk altid tilbydes et lækkert grønt alternativ. Så kan det på sigt være, at der kan indføres vegetariske dage, men det er bedre at starte med en valgmulighed. På Randers Regionshospital og Bispebjerg Hospital er der altid en grøn valgmulighed, og her er en fjerdedel af de måltider, der spises, vegetariske”.
DVF’s generalsekretær henviser desuden til, at der er fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om netop dette, som skal behandles til december. Forslaget er oprindeligt et borgerforslag, som flere end 12.000 danskere skrev under på. Det blev i februar fremsat i Folketinget af Alternativet. Det blev derpå som mange andre forslag trukket tilbage på grund af coronakrisen, men er nu blevet genfremsat af Susanne Zimmer fra Frie Grønne.
Undersøgelsen fra Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening viser også, at 16 % af danskerne nu lever fleksitarisk, dvs. spiser vegetarisk de fleste af ugens måltider. Det er en fordobling siden 2017, hvor det var 8 % - og en firedobling siden 2010, hvor det var 4 %.
Samtidig er det nu 28 % af de unge mellem 18 og 34 år, som lever fleksitarisk, hvilket er mere end en fordobling siden 2017, hvor det var 12 %.
”Det er fortsat især de unge, som driver udviklingen. Og det er stadig med klima og miljø som den mest udbredte motivation, men også sundhed og dyrevelfærd fylder meget”, fortæller Lars Aarup, analysechef i Coop.
I den brede befolkning er det primære motiv til kødfrie dage fortsat sundhed (33 %) efterfulgt af klima/miljø (27 %) og dyrevelfærd (19 %). Blandt unge er det primære motiv klima/miljø (37 %) efterfulgt af sundhed (30 %) og dyrevelfærd (28 %).
- MTN