Arla-kampagne modarbejdes af satellitfotos

I en kampagne sælger Arla sine mejeriprodukter som klimaneutrale, da koncernen bevarer regnskov i udlandet. Men en satellitbilledanalyse viser, at skovene er brændt betydeligt ned eller ryddet de seneste år. Selv forsvarer Arla initiativet.

En væsentlig del af Arlas beskyttede regnskov i Borneo brændte ned i 2016. Arkivfoto..

23.11.2021

CSR.dk

Arla har en større klimakampagne, der proklamerer, at koncernens mælk, yoghurt og smør er CO2-kompenseret med klimakreditter. Men den udmelding, er der ikke hold i, mener seks danske og internationale eksperter på baggrund af satellitbilledanalyser, som Politken har undersøgt. Det skriver avisen selv.

Kampagnen baserer sig på, at den CO2-udledning, der kommer af produktion, transport og stalddyr bliver kompenseret gennem opsamling af CO2i udlandet, da Arla beskytter regnskove mod at blive ryddet.

Imidlertid afslører satellitbillederne, at 13 procent af Arlas beskyttede regnskov i Borneo er brændt ned på i 2016, og at man ved et skovprojekt i Brasilien stadig har fældet træer de seneste 20 år.

Læs også: Arla vil købe grøn strøm fra landmændene

Professor Ole Mertz og ph.d.-stipendiat Scott Ford fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning hos Københavns Universitet står bag undersøgelserne. De mener, at selvom Arla måske gør en positiv forskel for deres skovprojekt og dyrevelfærden, er projektet med at kalde produkterne for CO2-neutrale gennem klimakrediteret baseret på antagelser, som tilsyneladende ikke understøttes af satellitbillederne. 

Derudover kritiseres Arla-kampagnen for at være baseret på usikre antagelser, da skovrydningen oftest flytter sig til et andet område, og fordi skovene skal beskyttes i mellem 300 og 1.000 år, før konceptet med klimakreditter skal have en reel effekt. Det tidsinterval er nemlig så lang tid, at Arlas CO2-udledning i Danmark vil blive i atmosfæren.

Vi har mindsket skovrydning
Vicepræsident for Arlas bæredygtighedsafdeling Kristian Eriknaur fortæller Politiken, at skovprojekterne udgør en mindre del af koncernens samlede klimaindsats om at nedbringe sin CO2-udledning. Projekterne leverer derudover de CO2-reduktioner som kampagnen foreskriver, da de ikke går ud på at fjerne afskovning fuldstændigt.

Læs også: Arla Foods vinder ny transportpris

Ifølge Kristian Eriknaur skulle Borneo-skoven have været omlagt til palmeolieplantage, og regnskoven i Brasilien var truet af skovrydning. Derfor har Arlas projekt minimeret disse scenarier.

”Jeg synes, vi har gjort en forskel for at redde den skov, der findes. Hvorvidt der så er sket afskovning et andet sted, det bliver lidt hypotetisk, og det er svært at forholde sig til. Men vi kan forholde os til, at projektet har bidraget til mindsket afskovning her”, siger han til Politiken.

Ved åCOP26 blev klimakreditter godkendt trods modstand fra EU. Flere eksperter vurderer derudover, at 2,8 milliarder klimakreditter kan underminere Paris-aftalen.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom