23.11.2021 | Klima, miljø og energi
Arla-kampagne modarbejdes af satellitfotos
I en kampagne sælger Arla sine mejeriprodukter som klimaneutrale, da koncernen bevarer regnskov i udlandet. Men en satellitbilledanalyse viser, at skovene er brændt betydeligt ned eller ryddet de seneste år. Selv forsvarer Arla initiativet.
Arla har en større klimakampagne, der proklamerer, at koncernens mælk, yoghurt og smør er CO2-kompenseret med klimakreditter. Men den udmelding, er der ikke hold i, mener seks danske og internationale eksperter på baggrund af satellitbilledanalyser, som Politken har undersøgt. Det skriver avisen selv.
Kampagnen baserer sig på, at den CO2-udledning, der kommer af produktion, transport og stalddyr bliver kompenseret gennem opsamling af CO2i udlandet, da Arla beskytter regnskove mod at blive ryddet.
Imidlertid afslører satellitbillederne, at 13 procent af Arlas beskyttede regnskov i Borneo er brændt ned på i 2016, og at man ved et skovprojekt i Brasilien stadig har fældet træer de seneste 20 år.
Læs også: Arla vil købe grøn strøm fra landmændene
Professor Ole Mertz og ph.d.-stipendiat Scott Ford fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning hos Københavns Universitet står bag undersøgelserne. De mener, at selvom Arla måske gør en positiv forskel for deres skovprojekt og dyrevelfærden, er projektet med at kalde produkterne for CO2-neutrale gennem klimakrediteret baseret på antagelser, som tilsyneladende ikke understøttes af satellitbillederne.
Derudover kritiseres Arla-kampagnen for at være baseret på usikre antagelser, da skovrydningen oftest flytter sig til et andet område, og fordi skovene skal beskyttes i mellem 300 og 1.000 år, før konceptet med klimakreditter skal have en reel effekt. Det tidsinterval er nemlig så lang tid, at Arlas CO2-udledning i Danmark vil blive i atmosfæren.
Vi har mindsket skovrydning
Vicepræsident for Arlas bæredygtighedsafdeling Kristian Eriknaur fortæller Politiken, at skovprojekterne udgør en mindre del af koncernens samlede klimaindsats om at nedbringe sin CO2-udledning. Projekterne leverer derudover de CO2-reduktioner som kampagnen foreskriver, da de ikke går ud på at fjerne afskovning fuldstændigt.
Læs også: Arla Foods vinder ny transportpris
Ifølge Kristian Eriknaur skulle Borneo-skoven have været omlagt til palmeolieplantage, og regnskoven i Brasilien var truet af skovrydning. Derfor har Arlas projekt minimeret disse scenarier.
”Jeg synes, vi har gjort en forskel for at redde den skov, der findes. Hvorvidt der så er sket afskovning et andet sted, det bliver lidt hypotetisk, og det er svært at forholde sig til. Men vi kan forholde os til, at projektet har bidraget til mindsket afskovning her”, siger han til Politiken.
Ved åCOP26 blev klimakreditter godkendt trods modstand fra EU. Flere eksperter vurderer derudover, at 2,8 milliarder klimakreditter kan underminere Paris-aftalen.
- HCL
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.