Arlas mælkeproducenter leverer gode data i klimatjekordning

Arlas klimatjekordning er et tilløbsstykke og det giver både landmændene overblik over egne CO2-udledninger og bidrager til databaseret benchmarking.

Ved hjælp af klimatjekordningen kan Arlas landmænd vurdere, hvor det er muligt at reducere CO2-udledningen fra gården yderligere..

12.08.2020

CSR.dk

Arla besluttede i 2019 at reducere udledningen af drivhusgasser med 30 procent per kilo mælk i løbet af de næste ti år og arbejde hen mod netto-nuludledning inden 2050.

For at opnå dette indførte andelsselskabet en frivillig klimatjekordning med det formål at støtte Arlas andelshavere i at identificere udledningen på gården og give dem et billede af, hvilke tiltag de kan iværksætte for at reducere udledningen yderligere.

Læs også: Arla: Klima skal ind i mælkeprisen

"Ni ud af ti af Arlas andelshavere og omkring 95 procent af Arlas mælkepulje er nu omfattet af den nyligt lancerede klimatjekordning. Vi vil nu kunne benchmarke os i forhold til vores landmandskolleger med hensyn til CO2-aftryk. Men hvad der er lige så vigtigt, er, at dataene kan bruges til at opnå mere viden og videnskabsbaserede løsninger i samarbejde med landbrugssektoren og de akademiske institutioner, så vi kan tage kampen mod klimaforandringerne til et nyt niveau”, siger formand for Arla, Jan Toft Nørgaard i en pressemeddelelse.

Arla vil bane vejen
Klimatjekordningen består af to dele: Først indtaster landmændene deres individuelle landbrugsdata, der dækker alt fra besætningsstørrelse til staldanlæg, mælkemængde, foderforbrug og -produktion, energi- og brændstofforbrug samt produktion af vedvarende energi, i et digitalt rapporteringsværktøj med henblik på at beregne deres individuelle CO2-aftryk.

Derefter verificeres de indsendte data af en ekstern rådgiver, som besøger gården og foreslår handlingsplaner, der er skræddersyet til den enkelte bedrift.

Læs også: Arla tester to biogaslastbiler i København

Med data fra næsten alle 9.700 europæiske mælkeproducenter og en årlig produktion på cirka 14 milliarder liter mælk (cirka 8 procent af den samlede mælkepulje i EU) vil Arla opbygge et af verdens største sæt eksternt verificerede klimadata fra mejeriproduktion.

"Vores andelsselskab har nogle af den globale mejerisektors mest klimaeffektive landmænd. Klimatjekordningen er endnu et bevis på vores ønske om at være frontløber og bane vejen for en mere bæredygtig mælkeproduktion. Som andelsselskab er vi meget stolte af de skridt, vi tager for at sikre en mere bæredygtig fremtid, og jeg ser frem til at gå i dialog med de relevante interessenter for at drive omstillingen fremad – for kun sammen kan vi nå vores mål inden for bæredygtighed", siger Jan Toft Nørgaard.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online