Arla: Klima skal ind i mælkeprisen
Mælkebønder, der gør en indsats for at reducere CO2-udledninger, vil om få år blive belønnet med højere betaling for den mælk de sælger til mejerikoncernen Arla.
Arla erklærede i foråret 2019, at de vil gøre mælkeproduktionen klimaneutral i 2050. Det kan mejerikoncernen naturligvis kun gøre, hvis de 10.300 andelshavere, der leverer mælk til Arlas mejerier, laver om i deres del af værdikæden.
Hvordan gør man så det? Man tager økonomien til hjælp. Så mejeriselskabet Arla har i dag meldt ud, at de i fremtiden vil betale mælkeproducenterne efter de enkelte bedrifters klimaaftryk.
Læs også: Arla vil have mælkeproduktionen CO2-neutral fra 2050
"I dag afregner vi efter mælkens kvalitet. Men hvis vi i fremtiden vil have mindst muligt klimaaftryk, tror vi på, at vi skal i retning af også at afregne efter det klimaaftryk, den enkelte landmand sætter," siger Jan Toft Nørgaard, der er formand for Arla. Det skriver Ritzau.
Skal besluttes demokratisk
Præcis hvordan, en såden afregningsmodel skal se ud, vides endnu ikke, men der er visse ting, som ligger fast.
For det første, at målet om en grønnere afregningsmodel ikke for alvor er til diskussion, men modellen skal besluttes i en demokratisk proces, som involverer andelshaverne. For det andet at alle, der rykker sig, skal have noget ud af sin indsats.
"Det er den vej, vi ønsker at gå, men det skal ske gennem en demokratisk proces. Og vi skal sikre, at det ikke kun er dem, der ligger bedst og er tættest på målet, der skal have den største motivation. Vi skal have en model, der sikrer, at alle honoreres for at rykke sig," siger Jan Toft Nørgaard.
Planen er, at ledelsen til efteråret kommer med et oplæg, som selskabets repræsentantskab skal drøfte, og at den nye afregningsmodel skal gælde fra 1. januar 2021. I mellemtiden skal eksperter fra landbrugets videnscenter Seges skal hjælpe med at kortlægge de muligheder, den enkelte landmand har for at nedbringe udledningerne.
Tillid til kollegaer
Man kan godt forestille sig, at der skal nogle store diskussioner til bland mælkeproducenterne, når deres betaling skal lægges om. Men Arla-formanden ikke fantasi til at forestille sig, at hans kollegaer ikke vil bakke op om projektet.
"Jeg tror ikke, der kommer noget oprør fra mine landmandskolleger over det her. Vi er i bund og grund nogle sportsmennesker, der godt kan lide at gøre tingene bedre," siger Jan Toft Nørgaard.
Læs også: Måske er mejerier slet ikke i ko-branchen
Arla har som mål, at mælkeproduktionen i 2050 skal være klimaneutral. I 2030 er delmålet at have reduceret udledningerne med 30 procent i forhold til 2005. Landbruget tegner sig for 21 procent af den samlede udledning af drivhusgasser herhjemme, heraf kommer størsteparten fra produktionen af kvæg og svin,
- EHS