Arla: Klima skal ind i mælkeprisen

Mælkebønder, der gør en indsats for at reducere CO2-udledninger, vil om få år blive belønnet med højere betaling for den mælk de sælger til mejerikoncernen Arla.

Fodersammensætning og ko-racen er to af de måder, man kan påvirke CO2-udledningsniveauet i landbruget. Foto: Arla.

02.07.2019

CSR.dk

Arla erklærede i foråret 2019, at de vil gøre mælkeproduktionen klimaneutral i 2050. Det kan mejerikoncernen naturligvis kun gøre, hvis de 10.300 andelshavere, der leverer mælk til Arlas mejerier, laver om i deres del af værdikæden. 

Hvordan gør man så det? Man tager økonomien til hjælp. Så mejeriselskabet Arla har i dag meldt ud, at de i fremtiden vil betale mælkeproducenterne efter de enkelte bedrifters klimaaftryk.

Læs også: Arla vil have mælkeproduktionen CO2-neutral fra 2050

"I dag afregner vi efter mælkens kvalitet. Men hvis vi i fremtiden vil have mindst muligt klimaaftryk, tror vi på, at vi skal i retning af også at afregne efter det klimaaftryk, den enkelte landmand sætter," siger Jan Toft Nørgaard, der er formand for Arla. Det skriver Ritzau. 

Skal besluttes demokratisk
Præcis hvordan, en såden afregningsmodel skal se ud, vides endnu ikke, men der er visse ting, som ligger fast. 

For det første, at målet om en grønnere afregningsmodel ikke for alvor er til diskussion, men modellen skal besluttes i en demokratisk proces, som involverer andelshaverne. For det andet at alle, der rykker sig, skal have noget ud af sin indsats. 

"Det er den vej, vi ønsker at gå, men det skal ske gennem en demokratisk proces. Og vi skal sikre, at det ikke kun er dem, der ligger bedst og er tættest på målet, der skal have den største motivation. Vi skal have en model, der sikrer, at alle honoreres for at rykke sig," siger Jan Toft Nørgaard. 

Planen er, at ledelsen til efteråret kommer med et oplæg, som selskabets repræsentantskab skal drøfte, og at den nye afregningsmodel skal gælde fra 1. januar 2021. I mellemtiden skal eksperter fra landbrugets videnscenter Seges skal hjælpe med at kortlægge de muligheder, den enkelte landmand har for at nedbringe udledningerne.

Tillid til kollegaer
Man kan godt forestille sig, at der skal nogle store diskussioner til bland mælkeproducenterne, når deres betaling skal lægges om. Men Arla-formanden ikke fantasi til at forestille sig, at hans kollegaer ikke vil bakke op om projektet.

"Jeg tror ikke, der kommer noget oprør fra mine landmandskolleger over det her. Vi er i bund og grund nogle sportsmennesker, der godt kan lide at gøre tingene bedre," siger Jan Toft Nørgaard.

Læs også: Måske er mejerier slet ikke i ko-branchen

Arla har som mål, at mælkeproduktionen i 2050 skal være klimaneutral. I 2030 er delmålet at have reduceret udledningerne med 30 procent i forhold til 2005. Landbruget tegner sig for 21 procent af den samlede udledning af drivhusgasser herhjemme, heraf kommer størsteparten fra produktionen af kvæg og svin,

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

AI og Forretning

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025CSR.dk

Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online