Arla: Klima skal ind i mælkeprisen

Mælkebønder, der gør en indsats for at reducere CO2-udledninger, vil om få år blive belønnet med højere betaling for den mælk de sælger til mejerikoncernen Arla.

Fodersammensætning og ko-racen er to af de måder, man kan påvirke CO2-udledningsniveauet i landbruget. Foto: Arla.

02.07.2019

CSR.dk

Arla erklærede i foråret 2019, at de vil gøre mælkeproduktionen klimaneutral i 2050. Det kan mejerikoncernen naturligvis kun gøre, hvis de 10.300 andelshavere, der leverer mælk til Arlas mejerier, laver om i deres del af værdikæden. 

Hvordan gør man så det? Man tager økonomien til hjælp. Så mejeriselskabet Arla har i dag meldt ud, at de i fremtiden vil betale mælkeproducenterne efter de enkelte bedrifters klimaaftryk.

Læs også: Arla vil have mælkeproduktionen CO2-neutral fra 2050

"I dag afregner vi efter mælkens kvalitet. Men hvis vi i fremtiden vil have mindst muligt klimaaftryk, tror vi på, at vi skal i retning af også at afregne efter det klimaaftryk, den enkelte landmand sætter," siger Jan Toft Nørgaard, der er formand for Arla. Det skriver Ritzau. 

Skal besluttes demokratisk
Præcis hvordan, en såden afregningsmodel skal se ud, vides endnu ikke, men der er visse ting, som ligger fast. 

For det første, at målet om en grønnere afregningsmodel ikke for alvor er til diskussion, men modellen skal besluttes i en demokratisk proces, som involverer andelshaverne. For det andet at alle, der rykker sig, skal have noget ud af sin indsats. 

"Det er den vej, vi ønsker at gå, men det skal ske gennem en demokratisk proces. Og vi skal sikre, at det ikke kun er dem, der ligger bedst og er tættest på målet, der skal have den største motivation. Vi skal have en model, der sikrer, at alle honoreres for at rykke sig," siger Jan Toft Nørgaard. 

Planen er, at ledelsen til efteråret kommer med et oplæg, som selskabets repræsentantskab skal drøfte, og at den nye afregningsmodel skal gælde fra 1. januar 2021. I mellemtiden skal eksperter fra landbrugets videnscenter Seges skal hjælpe med at kortlægge de muligheder, den enkelte landmand har for at nedbringe udledningerne.

Tillid til kollegaer
Man kan godt forestille sig, at der skal nogle store diskussioner til bland mælkeproducenterne, når deres betaling skal lægges om. Men Arla-formanden ikke fantasi til at forestille sig, at hans kollegaer ikke vil bakke op om projektet.

"Jeg tror ikke, der kommer noget oprør fra mine landmandskolleger over det her. Vi er i bund og grund nogle sportsmennesker, der godt kan lide at gøre tingene bedre," siger Jan Toft Nørgaard.

Læs også: Måske er mejerier slet ikke i ko-branchen

Arla har som mål, at mælkeproduktionen i 2050 skal være klimaneutral. I 2030 er delmålet at have reduceret udledningerne med 30 procent i forhold til 2005. Landbruget tegner sig for 21 procent af den samlede udledning af drivhusgasser herhjemme, heraf kommer størsteparten fra produktionen af kvæg og svin,

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart