Arla: Klima skal ind i mælkeprisen

Mælkebønder, der gør en indsats for at reducere CO2-udledninger, vil om få år blive belønnet med højere betaling for den mælk de sælger til mejerikoncernen Arla.

Fodersammensætning og ko-racen er to af de måder, man kan påvirke CO2-udledningsniveauet i landbruget. Foto: Arla.

02.07.2019

CSR.dk

Arla erklærede i foråret 2019, at de vil gøre mælkeproduktionen klimaneutral i 2050. Det kan mejerikoncernen naturligvis kun gøre, hvis de 10.300 andelshavere, der leverer mælk til Arlas mejerier, laver om i deres del af værdikæden. 

Hvordan gør man så det? Man tager økonomien til hjælp. Så mejeriselskabet Arla har i dag meldt ud, at de i fremtiden vil betale mælkeproducenterne efter de enkelte bedrifters klimaaftryk.

Læs også: Arla vil have mælkeproduktionen CO2-neutral fra 2050

"I dag afregner vi efter mælkens kvalitet. Men hvis vi i fremtiden vil have mindst muligt klimaaftryk, tror vi på, at vi skal i retning af også at afregne efter det klimaaftryk, den enkelte landmand sætter," siger Jan Toft Nørgaard, der er formand for Arla. Det skriver Ritzau. 

Skal besluttes demokratisk
Præcis hvordan, en såden afregningsmodel skal se ud, vides endnu ikke, men der er visse ting, som ligger fast. 

For det første, at målet om en grønnere afregningsmodel ikke for alvor er til diskussion, men modellen skal besluttes i en demokratisk proces, som involverer andelshaverne. For det andet at alle, der rykker sig, skal have noget ud af sin indsats. 

"Det er den vej, vi ønsker at gå, men det skal ske gennem en demokratisk proces. Og vi skal sikre, at det ikke kun er dem, der ligger bedst og er tættest på målet, der skal have den største motivation. Vi skal have en model, der sikrer, at alle honoreres for at rykke sig," siger Jan Toft Nørgaard. 

Planen er, at ledelsen til efteråret kommer med et oplæg, som selskabets repræsentantskab skal drøfte, og at den nye afregningsmodel skal gælde fra 1. januar 2021. I mellemtiden skal eksperter fra landbrugets videnscenter Seges skal hjælpe med at kortlægge de muligheder, den enkelte landmand har for at nedbringe udledningerne.

Tillid til kollegaer
Man kan godt forestille sig, at der skal nogle store diskussioner til bland mælkeproducenterne, når deres betaling skal lægges om. Men Arla-formanden ikke fantasi til at forestille sig, at hans kollegaer ikke vil bakke op om projektet.

"Jeg tror ikke, der kommer noget oprør fra mine landmandskolleger over det her. Vi er i bund og grund nogle sportsmennesker, der godt kan lide at gøre tingene bedre," siger Jan Toft Nørgaard.

Læs også: Måske er mejerier slet ikke i ko-branchen

Arla har som mål, at mælkeproduktionen i 2050 skal være klimaneutral. I 2030 er delmålet at have reduceret udledningerne med 30 procent i forhold til 2005. Landbruget tegner sig for 21 procent af den samlede udledning af drivhusgasser herhjemme, heraf kommer størsteparten fra produktionen af kvæg og svin,

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

28.10.2024BSR

Sponseret

Collaboration Crossroads: Recognizing When to Part Ways for Greater Impact

28.10.2024CSR.dk

Dagrofa køber Aarstiderne: vil skabe Danmarks stærkeste fællesskab for økologi, lokale varer og højkvalitetsprodukter

28.10.2024CSR.dk

Digitale løsninger er en af nøglerne til effektivt ESG-arbejde

25.10.2024CSR.dk

Greenwashing: Nye anbefalinger fra Forbrugerombudsmanden

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

Bestyrelsesuddannelse i ESG

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

ESG – Climbing the Data Mountain to Execute Strategy

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie