04.06.2019 | Klima, miljø og energi
Asien siger nej til vestlige landes affald
Efter at Kina forbød import af plastikskrald for 1-2 år siden, har vestlige nationer sendt deres skrald til lokale virksomheder i andre lande i Sydøstasien. Men nu sendes tonsvis af affald retur, efter at både Malaysia og Filippinerne har indført forbud.
Tonsvis af affald er på vej retur til vestlige lande efter at en række lande i asien har sagt stop, nu skal de rige lande finde ud af, hvad de skal stille op med det. Arkivfoto.
Kina efterfulgt af Malaysia og Filippinerne har indført forbud mod blandt andet plastikaffald fra vestlige lande, der ellers i en årrække har benyttet asien som et affaldsdumpingssted. Malaysia sendte tirsdag den 28 maj ti containere proppet med affald direkte retur, skriver globalnyt.dk.
Læs også: Genbrugsvirksomhed oplever massiv efterspørgsel på genbrugsplast
“Denne praksis er uretfærdig og uciviliseret og derfor beder vi udviklede lande om at gentænke deres metoder for affaldshåndtering og stoppe med at sende affald til andre lande”, siger Malaysias minister for energi, klima og miljø, Yeo Bee Yin, til Malay Mail.
Og Filippinerne har samme planer. Landet har kæmpet med Canada i flere år om 1.500 ton affald fordelt i containere, der nu er på vej retur efter en filippinsk trussel om at dumpe det i canadiske farvande.
Vi er ikke en losseplads
Efter det kinesiske forbud har vestlige lande benyttet sig af lokale virksomheder i Malaysia, Vietnam, Filippinerne og Indonesien til at deportere massevis af affald. De virksomheder, der har modtaget skraldet, kommer til at betale for returneringen, siger Yeo Bee Yin:
“Malaysia vil ikke fortsætte med at være losseplads for udviklede lande og de, der er ansvarlige for disse ulovlige aktiviteter, er forrædere”.
Malaysia har udarbejdet en liste over de genbrugsvirksomheder i vesten, der har sendt skraldet – og den vil blive præsenteret for regeringerne, forklarer ministeren.
Læs også: Har affald en fremtid?
En ny international aftale ulovliggør eksport af plastikskrald uden modtagerlandets accept. Det betyder, at der ikke længere kan sendes affald gennem nationale virksomheder, selv for USA, som ellers ikke er med i aftalen, der blev indgået i maj.
- SDN
Klima, miljø og energi

REMA 1000 og Schulstad sløjfer hver anden levering med lastbil
Et unikt samarbejde mellem REMA 1000 og discountkædens leverandører af brød betyder, at antallet af leveringer af brød til kædens butikker er halveret på kun et år – svarende til en reduktion på over to millioner kørte kilometer om året.
Samfund

Under halvdelen af de offentlige udbud har fokus på grønne løsninger
En undersøgelse viser at kun 44 procent af de offentlige danske EU-udbud havde tænkt bæredygtige løsninger ind. Ikke imponerende mener flere eksperter, men opgørelsen er trods alt et skridt i den rigtige retning.
Klima, miljø og energi

Positive 'tipping points' kan få markant indflydelse på den grønne omstilling
Et studie viser, at de såkalde positive 'tipping points' kan udløse en dominoeffekt, hvor store dele af transport, varme og industri vil kunne dekarboniseres.
Klima, miljø og energi

13 almene renoveringsprojekter får støtte til styrket fokus på det klimamæssige
Med støtte fra Realdania skal 13 af landets almene boligorganisationer nu undersøge, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres så bæredygtigt som muligt. Viden, der på sigt skal sætte grønne aftryk i hele landets almene boligsektor.
Medarbejder

Medarbejdere i Googles moderselskab Alphabeth har stiftet fagforening i al hemmelighed
“Vi kommer til at bruge ethvert redskab, vi kan, til at beskytte folk, som vi mener, bliver diskrimineret eller udsat for repressalier”, udtaler medstifter.
Strategi & ledelse

Apple ændrer bonusstruktur for topledere
Aflønnings- og bonuskriterier er et centralt værktøj i integrationen af bæredygtighed i en virksomhed, men ikke et mange virksomheder har taget til sig.