Genbrugsvirksomhed oplever massiv efterspørgsel på genbrugsplast

Emballagevirksomheden Færch Plast fra Vestjylland bliver nødt til at hente plastik i udlandet for at følge med den stigende efterspørgsel på genbrugsplast. Det er særligt de store fødevareproducenters bæredygtighedsomstilling, der får prisen på genbrugsplast til at skyde i vejret.

Genbrugsplast er en mangelvare i Danmark, fordi vi ikke er gode nok til at sortere i husholdningen. Derfor køber plastproducent plastik fra udlandet. Arkivfoto..

28.05.2019

CSR.dk

De store fødevarevirksomheder er i gang med en større grøn omstilling. Det skyldes øgede miljøkrav fra forbrugerne samt klimadagsordenen. Derfor oplever den vestjyske plastproducent Færch Plast, at efterspørgslen på genbrugsplast stiger markant samtidig med at priserne øges. Det skriver Børsen.

Læs også: 187 lande underskriver aftale om dumpning af plastikaffald

”Vi mærker den stigende efterspørgsel på daglig basis. Det er bæredygtighed, vores kommercielle dialoger går på i øjeblikket”, siger topchef Jesper Emil Jensen, til Børsen.

Det er særligt genanvendt plast, der er godkendt til fødevare, de såkaldte PET-plast, hvor efterspørgslen er steget så meget, at Færch Plast må hente plastik uden for Danmark.

”Alene vores Holstebro-fabrik, og vi har 12 fabrikker i alt, bruger cirka 25 procent mere genanvendt plast, end hvad der bliver samlet ind totalt i Danmark fra pantsystemet”, lyder det fra plastdirektøren.

Ikke gode nok til at genanvende
De danske husstande, hvor der ikke er en ensrettet indsamlingsindsats, er der hvor hovedparten af den genanvendelige plast går tabt. Men sådan forholder det sig eksempelvis ikke i Holland:

”I Holland indsamler samtlige 7,8 millioner husstande den her plast, så vi kan få det tilbage og genoparbejde det, så det bliver et cirkulært kredsløb”, forklarer han.

Sidste år købte plastproducenten hollandske 4Pet Group for at kunne sikre nok plast.

Fødevareemballage udgør 40 procent
Langt den største sektor inden for plastindustrien er fødevareemballage, der udgør hele 40 procent af den samlede mængde plastik. Det fortæller den paneuropæiske brancheorganisation Plastic Europe til Børsen.

”Jeg synes virkelig, at udviklingen er accelereret hastigt det sidste år. Nu begynder der virkelig at ske noget”, siger miljøpolitisk chef i brancheorganisationen Plastindustrien, Christina Busk, til Børsen.

Og flere danske fødevarekoncerner melder på stribe ud, at de vil omstille til genbrugsmateriale.

Mejerigiganten Arla meldte sidste uge ud, at de vil fremstille 1,2 milliarder genbrugsemballager. Storbageriet Schulstad har på lignende hvis påbegyndt udskiftningen af 1400 ton plastik til en bæredygtig genbrugsplast. Og ligeledes har dagligvarekoncernerne Coop og Salling Group valgt at omlægge nogle varegrupper til bæredygtig emballage.

Kendt lakridsmærker bruger kun genanvendt plastik
Den bornholmske lakridsproducent Bülow anvender genbrugsplastik i alle lakridsdåserne, derudover bliver der ikke anvendt metal i forseglingen.

Der er tale om en todelt satsning, fortæller stifter Johan Bülow til Børsen:

”Omlægningen kommer, fordi vi gerne vil gøre noget godt for moder jord, men også fordi vi ved, at vores forbrugere i højere grad efterspørger lige præcis det”.

Han kan godt nikke genkende til, at genanvendt plastik er blevet dyrt og garanterer, at det ikke kun er forbrugerne, der skal betale ved kasse et. Bülow har investeret et millionbeløb i den bæredygtige plastik.

”Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at betale mere for plastikken. Men det må vi tage med i den gode sags tjeneste”, siger stifteren til Børsen.

Læs også: Planteavlere foreslår plantebaseret plastik

Visionen er, at omstillingen på et tidspunkt skal nå 100 procent genanvendelige materialer.

- SDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø