187 lande underskriver aftale om dumpning af plastikaffald

Fremover skal man indhente samtykke fra de lande, hvortil man sender plastikaffald. Det er konsekvensen af en ny FN-aftale, som 187 lande for nyligt underskrev i Geneve.

D. 10. maj om aftenen indgik 187 lande i Geneve i Schweiz en aftale om at begrænse mængden af plastik, som rige lande dumper i verdens fattigste lande..

14.05.2019

CSR.dk

Om aftenen d. 10. maj 2019 indgik 187 lande i Geneve i Schweiz en aftale om at begrænse mængden af plastik, som rige lande dumper i verdens fattigste lande.

Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: Mangel på erfaring bremser genanvendelse af plastikaffald

Aftalen påbyder lande at indhente samtykke fra de lande, hvortil de sender forurenet, blandet eller ikke-genanvendeligt plastaffald. I dag kan lande sende lavkvalitets plastikaffald til private i udviklingslande uden godkendelse fra landenes regeringer.

Tal på plastik

Den akkumulerede, globale produktion af plastik var i 2015 på 448 millioner tons. Heraf er 44 procent produceret siden år 2000.

Under 20 procent af verdens plastik bliver genbrugt. Europa genbruger mest – i USA er det kun ni procent af plastikaffaldet, der ryger til genanvendelse.

Hvert år ender 4-12 millioner tons plastik i havet.

I 2012 gik omkring otte procent af verdens olieproduktion til at producere plastik. Både til produktet selv og som energiforsyning til fabrikationen. Det tal regner man med vil stige til 20 procent inden 2050

Kilde: National Geographic

”Vi kan se, at affald fra USA bare hober sig op i landsbyer i disse lande, som tidligere primært har været landbrugssamfund”, siger Claire Arkin, talskvinde for miljøorganisationen Gaia, der støtter aftalen, til The Guardian.

Plastaffaldsudfordringen er blevet langt mere synlig, efter at Kina, som stadig er verdens største importør af plastaffald, fra 1. januar 2018 holdt op med at tage imod en række plastfraktioner. Man forventer, at Kinas nye politik på området vil have flyttet rundt på mere end 120 millioner tons plastik inden 2030.

Allerede nu er affaldskapaciteten i en række sydøstasiatiske lande, som f.eks. Thailand, Malaysia, Vietnam og Indonesien, langt overskredet og i USA og Europa leder affaldseksporterende lande hektisk efter andre købere. Det skriver National Geographic. 

USA argumenterede mod aftalen
Aftalen sikrer, at ikke-genanvendeligt plast nu er en del af Basel-konventionen. Den er USA til gengæld ikke en del af. Derfor havde USA heller ikke stemmeret i forbindelse med vedtagelsen.

Ifølge The Guardian argumenterede USA imod aftalen, fordi det ifølge landet ville have store konsekvenser for handlen med plastikaffald. Ingeniøren skriver, at USA "...dog stadig vil være påvirket af aftalen, da det nu er meget svært at finde et land at eksportere sit affald til uden en godkendelse fra landets myndigheder".

FNs miljøorganisation UNEP er begejstret. Og FN's mand på Basel-konventionen, Rolph Payet, udtaler at aftalen er historisk, fordi lande har forpligtiget sig til at monitorere, hvor deres plastikaffald ender, når det forlader landenes grænser.

Også miljø og dyreværnsorganisationen WWF International hilser aftalen velkommen - men det er kun et skridt i den rigtige retning, siger de.

Læs også: Kinas plastikstop får alvorlige konsekvenser for Europa

”Det, som vi - og planeten - har brug for, er en omfattende traktat til at håndtere den globale plastikkrise”, siger organisationens generaldirektør, Marco Lambertini til The Guardian.

- JMA

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams