187 lande underskriver aftale om dumpning af plastikaffald

Fremover skal man indhente samtykke fra de lande, hvortil man sender plastikaffald. Det er konsekvensen af en ny FN-aftale, som 187 lande for nyligt underskrev i Geneve.

D. 10. maj om aftenen indgik 187 lande i Geneve i Schweiz en aftale om at begrænse mængden af plastik, som rige lande dumper i verdens fattigste lande..

14.05.2019

CSR.dk

Om aftenen d. 10. maj 2019 indgik 187 lande i Geneve i Schweiz en aftale om at begrænse mængden af plastik, som rige lande dumper i verdens fattigste lande.

Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: Mangel på erfaring bremser genanvendelse af plastikaffald

Aftalen påbyder lande at indhente samtykke fra de lande, hvortil de sender forurenet, blandet eller ikke-genanvendeligt plastaffald. I dag kan lande sende lavkvalitets plastikaffald til private i udviklingslande uden godkendelse fra landenes regeringer.

Tal på plastik

Den akkumulerede, globale produktion af plastik var i 2015 på 448 millioner tons. Heraf er 44 procent produceret siden år 2000.

Under 20 procent af verdens plastik bliver genbrugt. Europa genbruger mest – i USA er det kun ni procent af plastikaffaldet, der ryger til genanvendelse.

Hvert år ender 4-12 millioner tons plastik i havet.

I 2012 gik omkring otte procent af verdens olieproduktion til at producere plastik. Både til produktet selv og som energiforsyning til fabrikationen. Det tal regner man med vil stige til 20 procent inden 2050

Kilde: National Geographic

”Vi kan se, at affald fra USA bare hober sig op i landsbyer i disse lande, som tidligere primært har været landbrugssamfund”, siger Claire Arkin, talskvinde for miljøorganisationen Gaia, der støtter aftalen, til The Guardian.

Plastaffaldsudfordringen er blevet langt mere synlig, efter at Kina, som stadig er verdens største importør af plastaffald, fra 1. januar 2018 holdt op med at tage imod en række plastfraktioner. Man forventer, at Kinas nye politik på området vil have flyttet rundt på mere end 120 millioner tons plastik inden 2030.

Allerede nu er affaldskapaciteten i en række sydøstasiatiske lande, som f.eks. Thailand, Malaysia, Vietnam og Indonesien, langt overskredet og i USA og Europa leder affaldseksporterende lande hektisk efter andre købere. Det skriver National Geographic. 

USA argumenterede mod aftalen
Aftalen sikrer, at ikke-genanvendeligt plast nu er en del af Basel-konventionen. Den er USA til gengæld ikke en del af. Derfor havde USA heller ikke stemmeret i forbindelse med vedtagelsen.

Ifølge The Guardian argumenterede USA imod aftalen, fordi det ifølge landet ville have store konsekvenser for handlen med plastikaffald. Ingeniøren skriver, at USA "...dog stadig vil være påvirket af aftalen, da det nu er meget svært at finde et land at eksportere sit affald til uden en godkendelse fra landets myndigheder".

FNs miljøorganisation UNEP er begejstret. Og FN's mand på Basel-konventionen, Rolph Payet, udtaler at aftalen er historisk, fordi lande har forpligtiget sig til at monitorere, hvor deres plastikaffald ender, når det forlader landenes grænser.

Også miljø og dyreværnsorganisationen WWF International hilser aftalen velkommen - men det er kun et skridt i den rigtige retning, siger de.

Læs også: Kinas plastikstop får alvorlige konsekvenser for Europa

”Det, som vi - og planeten - har brug for, er en omfattende traktat til at håndtere den globale plastikkrise”, siger organisationens generaldirektør, Marco Lambertini til The Guardian.

- JMA

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

23.06.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Illusionen om net-zero

17.06.2025CSR.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Nyt nordisk program skal klæde virksomheder på til videnskabsbaserede klimamål

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom