14.05.2019  |  Klima, miljø og energi

187 lande underskriver aftale om dumpning af plastikaffald

Fremover skal man indhente samtykke fra de lande, hvortil man sender plastikaffald. Det er konsekvensen af en ny FN-aftale, som 187 lande for nyligt underskrev i Geneve.

Om aftenen d. 10. maj 2019 indgik 187 lande i Geneve i Schweiz en aftale om at begrænse mængden af plastik, som rige lande dumper i verdens fattigste lande.

Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: Mangel på erfaring bremser genanvendelse af plastikaffald

Aftalen påbyder lande at indhente samtykke fra de lande, hvortil de sender forurenet, blandet eller ikke-genanvendeligt plastaffald. I dag kan lande sende lavkvalitets plastikaffald til private i udviklingslande uden godkendelse fra landenes regeringer.

Tal på plastik

Den akkumulerede, globale produktion af plastik var i 2015 på 448 millioner tons. Heraf er 44 procent produceret siden år 2000.

Under 20 procent af verdens plastik bliver genbrugt. Europa genbruger mest – i USA er det kun ni procent af plastikaffaldet, der ryger til genanvendelse.

Hvert år ender 4-12 millioner tons plastik i havet.

I 2012 gik omkring otte procent af verdens olieproduktion til at producere plastik. Både til produktet selv og som energiforsyning til fabrikationen. Det tal regner man med vil stige til 20 procent inden 2050

Kilde: National Geographic

”Vi kan se, at affald fra USA bare hober sig op i landsbyer i disse lande, som tidligere primært har været landbrugssamfund”, siger Claire Arkin, talskvinde for miljøorganisationen Gaia, der støtter aftalen, til The Guardian.

Plastaffaldsudfordringen er blevet langt mere synlig, efter at Kina, som stadig er verdens største importør af plastaffald, fra 1. januar 2018 holdt op med at tage imod en række plastfraktioner. Man forventer, at Kinas nye politik på området vil have flyttet rundt på mere end 120 millioner tons plastik inden 2030.

Allerede nu er affaldskapaciteten i en række sydøstasiatiske lande, som f.eks. Thailand, Malaysia, Vietnam og Indonesien, langt overskredet og i USA og Europa leder affaldseksporterende lande hektisk efter andre købere. Det skriver National Geographic. 

USA argumenterede mod aftalen
Aftalen sikrer, at ikke-genanvendeligt plast nu er en del af Basel-konventionen. Den er USA til gengæld ikke en del af. Derfor havde USA heller ikke stemmeret i forbindelse med vedtagelsen.

Ifølge The Guardian argumenterede USA imod aftalen, fordi det ifølge landet ville have store konsekvenser for handlen med plastikaffald. Ingeniøren skriver, at USA "...dog stadig vil være påvirket af aftalen, da det nu er meget svært at finde et land at eksportere sit affald til uden en godkendelse fra landets myndigheder".

FNs miljøorganisation UNEP er begejstret. Og FN's mand på Basel-konventionen, Rolph Payet, udtaler at aftalen er historisk, fordi lande har forpligtiget sig til at monitorere, hvor deres plastikaffald ender, når det forlader landenes grænser.

Også miljø og dyreværnsorganisationen WWF International hilser aftalen velkommen - men det er kun et skridt i den rigtige retning, siger de.

Læs også: Kinas plastikstop får alvorlige konsekvenser for Europa

”Det, som vi - og planeten - har brug for, er en omfattende traktat til at håndtere den globale plastikkrise”, siger organisationens generaldirektør, Marco Lambertini til The Guardian.

- JMA

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere