Mangel på erfaring bremser genanvendelse af plastikaffald

I Danmark har vi kun et anlæg, der kan rense beskidt plastik, så det kan genanvendes, men efterspørgslen er efterhånden blevet så stor, at de har svært ved at følge med. Det mærkede NorthSide bl.a., da de blev nødt til at sende samtlige indsamlede plastikkrus fra årets festival til forbrænding.

Northside har man en målsætning om at være landets grønneste kulturbegivenhed, og derfor har de bl.a. stor fokus på at indsamle og genanvende plasticaffaldet fra festivalen. Foto: NorthSide..

22.11.2018

CSR.dk

Genanvendelse af plastikaffald er stadig forholdsvis nyt i Danmark. Faktisk er Dansk Affaldsminimering på nuværende tidspunkt det eneste anlæg i Danmark, der kan rense beskidt plastik, så det kan genanvendes.

Flere og flere virksomheder og kommuner har den seneste tid dog fået øjnene op for genanvendelse af plast, og det gør, at Dansk Affaldsminimerings store anlæg har svært ved at følge med. Anlægget kan nemlig kun forarbejde to tons affald i timen, hvilket betyder, at en del plastikaffald, som kunne have været genbrugt, ender på forbrændingen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: Plastgenanvendelse i Kenya sikrede Maria og Sofie sejreni Project Plastic

Udfordringerne med at genanvende plastik kan gå udover virksomheder og foreningers grønne målsætninger. På festivalen Northside har man en målsætning om at være landets grønneste kulturbegivenhed, og derfor har de bl.a. stor fokus på at indsamle og genanvende plastikaffaldet fra festivalen.

Mens Northsides talsmand, John Fogde, efter festivalen i 2017 fremhævede, at det var lykkedes festivalen at indsamle og genanvende 91 procent af de benyttede ølkrus, og at 78 procent af den samlede mængde affald fra festivalen kunne genanvendes, så står det nu klart, at resultaterne efter årets festival ikke vil leve op til sidste års. I år er samtlige to tons plastikølkrus blevet sendt til forbrænding, og Northside Festival oplyser til JP Aarhus, at festivalen i år har kunnet genanvende 74 procent af den samlede affaldsmængde på 181 tons.

Dyre lærepenge
Hos Northside anerkender man, at der har været fejl i kommunikationen mellem de forskellige aktører i forbindelse med genanvendelsesarbejdet efter årets festival, og at det har medført, at affald, som kunne have været genanvendt, ikke er blevet det.

”Vi kommer også til at lave fejl. Der opstår menneskelige fejl, fordi det stadig er så nyt at genanvende plastikaffald i Danmark. Det er nogle dyre lærepenge, som vi er villige til at tage, fordi det er vigtigt at skubbe til udviklingen”, siger ressourceansvarlig hos Northside Festival Jakob Baungaard til Jyllands-Posten.

Indtil for ganske nylig har Danmark eksporteret store mængder plastaffald til udlandet og i særdeleshed Kina. I starten af 2018 indførte Kina et totalstop for import af plastaffald, som nu tvinger Danmark til at håndtere affaldet selv.

Derfor, mener Jakob Baungaard, står vi nu overfor et samfundsmæssigt problem. For den danske affaldsbranche er ikke på nuværende tidspunkt opgaven voksen, og at derfor må nogen turde tage teten - også selvom der følger knubs og fejltagelser med på vejen.

”På NorthSide er vi meget bevidste om denne udfordring, og vi gør alt, hvad vi kan, for at skubbe branchen i en mere grøn retning og vise, at vi og vores gæster er klar til at sortere plast fra til genanvendelse – også selvom vi bliver nødt til at sende dele af vores sorterede affald til forbrænding, indtil affaldsbranchen har udviklet sig tilstrækkeligt til at kunne håndtere mængderne. Det er historien om hønen og ægget, fordi branchen har brug for at se, at kunderne har viljen til at sortere plast fra, og at mængderne er til stede”, siger Jakob Baungaard til Jyllands-Posten.

Behov for flere anlæg
Hos Dansk Affaldsminimering peger man også på, at manglen på kapacitet var en af grundene til, at en stor del af plastikaffaldet fra Northside Festival i år endte med ikke at blive genanvendt.

Det var i hvert fald ikke intentionerne, den var gal med, mener Kim Dalsgaard, der er direktør hos Dansk Affaldsminimering.

”Det er ikke af ond vilje. Jakob Baungaard er en ildsjæl, og kunne han selv stå herude og vaske alle tingene af, så tror jeg faktisk, han ville gøre det”, siger Kim Dalsgaard til Jyllands-Posten.

Kim Dalsgaard mener, at mange i branchen stadigvæk er tilbageholdende i forhold til plastikaffaldet, og at hans anlæg for nogle er blevet et forsøg på at se, om det hele nu også i virkeligheden kan betale sig. Men det kan det, og der er plads til flere på markedet, siger han. Han oplyser, at Dansk Affaldsminimering i november modtager mere end 150 tons plastikaffald.

”Der kunne helt sikkert godt være plads til flere på markedet. Jeg har appelleret til, at der som minimum skulle være et anlæg på Sjælland også. Og jeg har tilbudt vores hjælp til andre, men der er ikke nogen, der synes, at de vil på den vogn endnu”, siger han til Jyllands-Posten.

Læs også: Danmark sakker bagud med genanvendelse

Kim Dalsgaard vurderer, at der nok skal komme flere med i løbet af de næste 10 år. Det kræver bare, at folk viser sig villige til at sortere affaldet, og at virksomhederne viser sig villige til at benytte sig af genbrugsplasten i deres produktion. Og det tager tid, siger han.

- JMA

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.01.2025CSR.dk

Forhandlinger om stor klimaaftale er brudt sammen

13.01.2025Cemasys.com

Sponseret

Carbon Accounting Standards and Global Frameworks

10.01.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

09.01.2025CSR.dk

Ny lov skal reducere Danmarks forbrug af emballage

09.01.2025CSR.dk

En status på klimaet ovenpå et hektisk 2024

08.01.2025CSR.dk

Nye millioner til mere bæredygtighed i byggeriet med teknologi

08.01.2025CSR.dk

Første offentlige ladestander til lastbil ser dagens lys

08.01.2025CSR.dk

Klimaforsker: 1,5-gradsmålet er med sikkerhed overtrådt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom