Mangel på erfaring bremser genanvendelse af plastikaffald

I Danmark har vi kun et anlæg, der kan rense beskidt plastik, så det kan genanvendes, men efterspørgslen er efterhånden blevet så stor, at de har svært ved at følge med. Det mærkede NorthSide bl.a., da de blev nødt til at sende samtlige indsamlede plastikkrus fra årets festival til forbrænding.

Northside har man en målsætning om at være landets grønneste kulturbegivenhed, og derfor har de bl.a. stor fokus på at indsamle og genanvende plasticaffaldet fra festivalen. Foto: NorthSide..

22.11.2018

CSR.dk

Genanvendelse af plastikaffald er stadig forholdsvis nyt i Danmark. Faktisk er Dansk Affaldsminimering på nuværende tidspunkt det eneste anlæg i Danmark, der kan rense beskidt plastik, så det kan genanvendes.

Flere og flere virksomheder og kommuner har den seneste tid dog fået øjnene op for genanvendelse af plast, og det gør, at Dansk Affaldsminimerings store anlæg har svært ved at følge med. Anlægget kan nemlig kun forarbejde to tons affald i timen, hvilket betyder, at en del plastikaffald, som kunne have været genbrugt, ender på forbrændingen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: Plastgenanvendelse i Kenya sikrede Maria og Sofie sejreni Project Plastic

Udfordringerne med at genanvende plastik kan gå udover virksomheder og foreningers grønne målsætninger. På festivalen Northside har man en målsætning om at være landets grønneste kulturbegivenhed, og derfor har de bl.a. stor fokus på at indsamle og genanvende plastikaffaldet fra festivalen.

Mens Northsides talsmand, John Fogde, efter festivalen i 2017 fremhævede, at det var lykkedes festivalen at indsamle og genanvende 91 procent af de benyttede ølkrus, og at 78 procent af den samlede mængde affald fra festivalen kunne genanvendes, så står det nu klart, at resultaterne efter årets festival ikke vil leve op til sidste års. I år er samtlige to tons plastikølkrus blevet sendt til forbrænding, og Northside Festival oplyser til JP Aarhus, at festivalen i år har kunnet genanvende 74 procent af den samlede affaldsmængde på 181 tons.

Dyre lærepenge
Hos Northside anerkender man, at der har været fejl i kommunikationen mellem de forskellige aktører i forbindelse med genanvendelsesarbejdet efter årets festival, og at det har medført, at affald, som kunne have været genanvendt, ikke er blevet det.

”Vi kommer også til at lave fejl. Der opstår menneskelige fejl, fordi det stadig er så nyt at genanvende plastikaffald i Danmark. Det er nogle dyre lærepenge, som vi er villige til at tage, fordi det er vigtigt at skubbe til udviklingen”, siger ressourceansvarlig hos Northside Festival Jakob Baungaard til Jyllands-Posten.

Indtil for ganske nylig har Danmark eksporteret store mængder plastaffald til udlandet og i særdeleshed Kina. I starten af 2018 indførte Kina et totalstop for import af plastaffald, som nu tvinger Danmark til at håndtere affaldet selv.

Derfor, mener Jakob Baungaard, står vi nu overfor et samfundsmæssigt problem. For den danske affaldsbranche er ikke på nuværende tidspunkt opgaven voksen, og at derfor må nogen turde tage teten - også selvom der følger knubs og fejltagelser med på vejen.

”På NorthSide er vi meget bevidste om denne udfordring, og vi gør alt, hvad vi kan, for at skubbe branchen i en mere grøn retning og vise, at vi og vores gæster er klar til at sortere plast fra til genanvendelse – også selvom vi bliver nødt til at sende dele af vores sorterede affald til forbrænding, indtil affaldsbranchen har udviklet sig tilstrækkeligt til at kunne håndtere mængderne. Det er historien om hønen og ægget, fordi branchen har brug for at se, at kunderne har viljen til at sortere plast fra, og at mængderne er til stede”, siger Jakob Baungaard til Jyllands-Posten.

Behov for flere anlæg
Hos Dansk Affaldsminimering peger man også på, at manglen på kapacitet var en af grundene til, at en stor del af plastikaffaldet fra Northside Festival i år endte med ikke at blive genanvendt.

Det var i hvert fald ikke intentionerne, den var gal med, mener Kim Dalsgaard, der er direktør hos Dansk Affaldsminimering.

”Det er ikke af ond vilje. Jakob Baungaard er en ildsjæl, og kunne han selv stå herude og vaske alle tingene af, så tror jeg faktisk, han ville gøre det”, siger Kim Dalsgaard til Jyllands-Posten.

Kim Dalsgaard mener, at mange i branchen stadigvæk er tilbageholdende i forhold til plastikaffaldet, og at hans anlæg for nogle er blevet et forsøg på at se, om det hele nu også i virkeligheden kan betale sig. Men det kan det, og der er plads til flere på markedet, siger han. Han oplyser, at Dansk Affaldsminimering i november modtager mere end 150 tons plastikaffald.

”Der kunne helt sikkert godt være plads til flere på markedet. Jeg har appelleret til, at der som minimum skulle være et anlæg på Sjælland også. Og jeg har tilbudt vores hjælp til andre, men der er ikke nogen, der synes, at de vil på den vogn endnu”, siger han til Jyllands-Posten.

Læs også: Danmark sakker bagud med genanvendelse

Kim Dalsgaard vurderer, at der nok skal komme flere med i løbet af de næste 10 år. Det kræver bare, at folk viser sig villige til at sortere affaldet, og at virksomhederne viser sig villige til at benytte sig af genbrugsplasten i deres produktion. Og det tager tid, siger han.

- JMA

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart