Mangel på erfaring bremser genanvendelse af plastikaffald
I Danmark har vi kun et anlæg, der kan rense beskidt plastik, så det kan genanvendes, men efterspørgslen er efterhånden blevet så stor, at de har svært ved at følge med. Det mærkede NorthSide bl.a., da de blev nødt til at sende samtlige indsamlede plastikkrus fra årets festival til forbrænding.
Genanvendelse af plastikaffald er stadig forholdsvis nyt i Danmark. Faktisk er Dansk Affaldsminimering på nuværende tidspunkt det eneste anlæg i Danmark, der kan rense beskidt plastik, så det kan genanvendes.
Flere og flere virksomheder og kommuner har den seneste tid dog fået øjnene op for genanvendelse af plast, og det gør, at Dansk Affaldsminimerings store anlæg har svært ved at følge med. Anlægget kan nemlig kun forarbejde to tons affald i timen, hvilket betyder, at en del plastikaffald, som kunne have været genbrugt, ender på forbrændingen.
Det skriver Jyllands-Posten.
Læs også: Plastgenanvendelse i Kenya sikrede Maria og Sofie sejreni Project Plastic
Udfordringerne med at genanvende plastik kan gå udover virksomheder og foreningers grønne målsætninger. På festivalen Northside har man en målsætning om at være landets grønneste kulturbegivenhed, og derfor har de bl.a. stor fokus på at indsamle og genanvende plastikaffaldet fra festivalen.
Mens Northsides talsmand, John Fogde, efter festivalen i 2017 fremhævede, at det var lykkedes festivalen at indsamle og genanvende 91 procent af de benyttede ølkrus, og at 78 procent af den samlede mængde affald fra festivalen kunne genanvendes, så står det nu klart, at resultaterne efter årets festival ikke vil leve op til sidste års. I år er samtlige to tons plastikølkrus blevet sendt til forbrænding, og Northside Festival oplyser til JP Aarhus, at festivalen i år har kunnet genanvende 74 procent af den samlede affaldsmængde på 181 tons.
Dyre lærepenge
Hos Northside anerkender man, at der har været fejl i kommunikationen mellem de forskellige aktører i forbindelse med genanvendelsesarbejdet efter årets festival, og at det har medført, at affald, som kunne have været genanvendt, ikke er blevet det.
”Vi kommer også til at lave fejl. Der opstår menneskelige fejl, fordi det stadig er så nyt at genanvende plastikaffald i Danmark. Det er nogle dyre lærepenge, som vi er villige til at tage, fordi det er vigtigt at skubbe til udviklingen”, siger ressourceansvarlig hos Northside Festival Jakob Baungaard til Jyllands-Posten.
Indtil for ganske nylig har Danmark eksporteret store mængder plastaffald til udlandet og i særdeleshed Kina. I starten af 2018 indførte Kina et totalstop for import af plastaffald, som nu tvinger Danmark til at håndtere affaldet selv.
Derfor, mener Jakob Baungaard, står vi nu overfor et samfundsmæssigt problem. For den danske affaldsbranche er ikke på nuværende tidspunkt opgaven voksen, og at derfor må nogen turde tage teten - også selvom der følger knubs og fejltagelser med på vejen.
”På NorthSide er vi meget bevidste om denne udfordring, og vi gør alt, hvad vi kan, for at skubbe branchen i en mere grøn retning og vise, at vi og vores gæster er klar til at sortere plast fra til genanvendelse – også selvom vi bliver nødt til at sende dele af vores sorterede affald til forbrænding, indtil affaldsbranchen har udviklet sig tilstrækkeligt til at kunne håndtere mængderne. Det er historien om hønen og ægget, fordi branchen har brug for at se, at kunderne har viljen til at sortere plast fra, og at mængderne er til stede”, siger Jakob Baungaard til Jyllands-Posten.
Behov for flere anlæg
Hos Dansk Affaldsminimering peger man også på, at manglen på kapacitet var en af grundene til, at en stor del af plastikaffaldet fra Northside Festival i år endte med ikke at blive genanvendt.
Det var i hvert fald ikke intentionerne, den var gal med, mener Kim Dalsgaard, der er direktør hos Dansk Affaldsminimering.
”Det er ikke af ond vilje. Jakob Baungaard er en ildsjæl, og kunne han selv stå herude og vaske alle tingene af, så tror jeg faktisk, han ville gøre det”, siger Kim Dalsgaard til Jyllands-Posten.
Kim Dalsgaard mener, at mange i branchen stadigvæk er tilbageholdende i forhold til plastikaffaldet, og at hans anlæg for nogle er blevet et forsøg på at se, om det hele nu også i virkeligheden kan betale sig. Men det kan det, og der er plads til flere på markedet, siger han. Han oplyser, at Dansk Affaldsminimering i november modtager mere end 150 tons plastikaffald.
”Der kunne helt sikkert godt være plads til flere på markedet. Jeg har appelleret til, at der som minimum skulle være et anlæg på Sjælland også. Og jeg har tilbudt vores hjælp til andre, men der er ikke nogen, der synes, at de vil på den vogn endnu”, siger han til Jyllands-Posten.
Læs også: Danmark sakker bagud med genanvendelse
Kim Dalsgaard vurderer, at der nok skal komme flere med i løbet af de næste 10 år. Det kræver bare, at folk viser sig villige til at sortere affaldet, og at virksomhederne viser sig villige til at benytte sig af genbrugsplasten i deres produktion. Og det tager tid, siger han.
- JMA