08.05.2018  |  Klima, miljø og energi

Danmark sakker bagud med genanvendelse

Alt imens resten af verden satser stort på at genbruge affald, er Danmark nærmest gået i stå. Lang behandlingstid på godkendelse af affaldstransport koster danske virksomheder både penge og konkurrenceevne.

Danmark sakker bagud, hvad angår genanvendelse. Og det kan have store konsekvenser på den lange bane, hvor danske virksomheder risikerer at komme for langt bagud, i takt med at andre lande sætter skub i deres genanvendelseserhverv. Problemet har nået nye højder efter regeringens udmelding om udflytning af Miljøstyrelsen, som har ledt til et tab af rigtig mange medarbejderne. Det betyder længere ventetid på den tilladelse, som er påkrævet, hvis virksomheder vil transportere affald ind og ud af landet.

Ude i virksomhederne er man frustrerede over den lange behandlingstid, der ifølge EU-lovgivning højst må vare 30 dage. Men disse regler bliver langtfra overholdt. Hos Stena Recycling, der er Skandinaviens største genanvendelsesfirma, tager det i gennemsnit 122 dage for firmaet at få lov til at importere eller eksportere skrald.

”Mens vi står her med vores politiske kæphest og skal have gang i udflytning, så galoperer resten af Europa afsted, hvad angår genvinding. Og det er jo dybt frustrerende for en virksomhed som vores”, siger Jakob Kristensen, markedsdirektør i Stena Recycling til DR.dk.

Læs også: 150 meter gammel skorsten bliver til ny genbrugsstation 

Med den øgede konkurrence på området risikerer danske virksomheder at miste handelsforbindelser, som i stedet vælger leveringsdygtige samarbejdspartnere.

”Hvis vi ikke kan opfylde de kontrakter, vi har med vores leverandører, og de er nødt til at søge andre veje, så er det ikke sikkert, de kommer igen, når Miljøstyrelsen er klar”, siger Mads Roesen, bestyrelsesformand i virksomheden Combineering, der assisterer andre firmaer med at genbruge affald til DR.dk.

Firma betaler 600.000 kroner for forsinkelser
Det er lovpligtigt for danske virksomheder at søge om fragtgodkendelse, hvorfor der ikke er nogen vej udenom Miljøstyrelsen. Før Miljøstyrelsen har truffet en afgørelse er både eksport og import af affald fastlåst. For hver sagsbehandling bliver virksomhederne pålagt et gebyr på 14.200 kroner. For Stena Recycling løber det hvert år op i sagsbehandlinger for over en halv million kroner.

Læs også: Dansk affaldsforening står i spidsen for projekt om fælles sorteringskilder

”Vi har betalt op mod 600.000 kroner om året for at få transportgodkendelser behandlet i Miljøstyrelsen. Så jeg synes egentlig, vi har betalt pengene, og så synes jeg også, de skal levere varen, siger Jakob Kristensen til DR.dk.

- EST 
 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere