Danmark sakker bagud med genanvendelse

Alt imens resten af verden satser stort på at genbruge affald, er Danmark nærmest gået i stå. Lang behandlingstid på godkendelse af affaldstransport koster danske virksomheder både penge og konkurrenceevne.

Danske virksomheder importerer og eksporterer hvert år mange tusinde ton af genanvendeligt affald, som bliver til nye produkter. Men manglende medarbejdere i Miljøstyrelsen giver længere behandlingstid, og det koster virksomhederne. Arkivfoto..

08.05.2018

CSR.dk

Danmark sakker bagud, hvad angår genanvendelse. Og det kan have store konsekvenser på den lange bane, hvor danske virksomheder risikerer at komme for langt bagud, i takt med at andre lande sætter skub i deres genanvendelseserhverv. Problemet har nået nye højder efter regeringens udmelding om udflytning af Miljøstyrelsen, som har ledt til et tab af rigtig mange medarbejderne. Det betyder længere ventetid på den tilladelse, som er påkrævet, hvis virksomheder vil transportere affald ind og ud af landet.

Ude i virksomhederne er man frustrerede over den lange behandlingstid, der ifølge EU-lovgivning højst må vare 30 dage. Men disse regler bliver langtfra overholdt. Hos Stena Recycling, der er Skandinaviens største genanvendelsesfirma, tager det i gennemsnit 122 dage for firmaet at få lov til at importere eller eksportere skrald.

”Mens vi står her med vores politiske kæphest og skal have gang i udflytning, så galoperer resten af Europa afsted, hvad angår genvinding. Og det er jo dybt frustrerende for en virksomhed som vores”, siger Jakob Kristensen, markedsdirektør i Stena Recycling til DR.dk.

Læs også: 150 meter gammel skorsten bliver til ny genbrugsstation 

Med den øgede konkurrence på området risikerer danske virksomheder at miste handelsforbindelser, som i stedet vælger leveringsdygtige samarbejdspartnere.

”Hvis vi ikke kan opfylde de kontrakter, vi har med vores leverandører, og de er nødt til at søge andre veje, så er det ikke sikkert, de kommer igen, når Miljøstyrelsen er klar”, siger Mads Roesen, bestyrelsesformand i virksomheden Combineering, der assisterer andre firmaer med at genbruge affald til DR.dk.

Firma betaler 600.000 kroner for forsinkelser
Det er lovpligtigt for danske virksomheder at søge om fragtgodkendelse, hvorfor der ikke er nogen vej udenom Miljøstyrelsen. Før Miljøstyrelsen har truffet en afgørelse er både eksport og import af affald fastlåst. For hver sagsbehandling bliver virksomhederne pålagt et gebyr på 14.200 kroner. For Stena Recycling løber det hvert år op i sagsbehandlinger for over en halv million kroner.

Læs også: Dansk affaldsforening står i spidsen for projekt om fælles sorteringskilder

”Vi har betalt op mod 600.000 kroner om året for at få transportgodkendelser behandlet i Miljøstyrelsen. Så jeg synes egentlig, vi har betalt pengene, og så synes jeg også, de skal levere varen, siger Jakob Kristensen til DR.dk.

- EST 
 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V