Kinas plastikstop får alvorlige konsekvenser for Europa
Verdens største importør af plastikaffald har sagt stop til import af plastikaffald. Det kan blive et alvorligt miljømæssigt problem, mener eksperterne.
Fremover må der tænkes i nye veje, når Kina har besluttet at forbyde modtagelsen af plastikaffald fra 1. januar i år. Dansk Affaldsforening mener, at det vil betyde, at affaldet hober sig op i EU og skaber massive problemer for miljøet.
”Når Kina lukker låget for verdens største skraldespand, er det et udtryk for, at plastik er et enormt miljøproblem. Der er ingen, der står i kø for at aftage det”, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening.
Fremtidigt vil en del af plastikaffaldet flyde til andre asiatiske lande, men det vil også hobe sig op i Europa, hvilket allerede ses i Storbritannien, siger Dansk Affaldssortering.
Læs også: Mere end 200 nationer vil eliminere plastforurening i havene
Storbritannien står for skud
Kinas stop til plastikaffald betyder, at steder som Storbritannien fremover selv står til at brænde plastikken fremfor at genanvende den. Storbritannien fragter omtrent 500.000 tons plastik til Kina årligt, som svarer til lige godt to tredjedele af deres samlede forbrug.
Det nye forbud, der er et led i en indsats for selvforsyning og forebyggelse af miljøforurening i Kina, betyder, at det britiske affald nu bliver sendt til forbrænding eller deponering, medmindre der findes alternative markeder, skriver The Telegraph.
Alvorlige konsekvenser
Når plastikken skal brændes fremfor at genanvendes, betyder det også risiko for at udsende forurenende stoffer som hydrogenchlorid og dioxin, skriver The Telegraph.
Også selvom kemikalier bliver fanget af industrielle forbrændingsanlæg, så advarer flere videnskabsfolk om, at der stadig vil være en risiko for miljøet men også menneskers sundhed.
Plastikproduktion og Kinas rolle
- Produktionen af plastik er tyvedoblet siden 1964
- I 2014 blev der produceret 311 millioner tons plast.
- Den mængde forventes fordoblet inden for de næste 20 år og firdoblet i 2050.
- I 2016 tog Kina imod 7,3 millioner tons plastikaffald. Det svarer til mere end halvdelen af verdens plastikaffald.
Kilde: Dansk Affaldssortering, The Telegraph
Hvor skal vi gøre af plastikken?
Plastikken hober sig op. Og i modsætning til andet affald, så nedbryder eller krymper det heller ikke med tiden. Affaldsenergianlæggene i Europa er ved at være fyldt op, og samtidig er landene underlagt EU-mål for genanvendelse af affaldet, så energiudnyttelse hverken kan eller skal løse problemerne. Det betyder, at steder som lande som Danmark og UK må lede efter nye lande, der vil affaldssortere, såsom Malaysia og Vietnam.
Men lige meget hvad, så vil det ikke kunne gøre op for Kinas enorme modtagelse af affald, skriver The Telegraph.
”Det er en udfordring – men mest på kort sigt.. og det vi vil klare. Men på længere sigt har vi brug for en mere intelligent affaldsstrategi”, siger Peter Fleming fra Local Government Association, der repræsenterer rådet med ansvar for indsamling og bortskaffelse af affald til The Telegraph.
I Danmark arbejder kommunerne på at sortere 50 procent af borgernes affald – herunder plastik - til genanvendelse. Dansk Affaldsforening skriver i en pressemeddelelse, at de i deres plastikpolitik foreslår, at al plastemballage skal være designet til genanvendelse i 2025. Det langsigtede mål er at blive fri for fossil, oliebaseret plastik i 2050 – et mål, der flugter med Danmarks mål om at blive fri for fossile energikilder.
- JJK