Planteavlere foreslår plantebaseret plastik
Den udskældte plastikproduktion foregår i dag på basis af olie, men de danske planteavlere vil fremover have, at plasten bliver lavet på bionedbrydelige materialer.
Landbrugssektoren udleder lige så store mængder CO2 som transportsektoren, men det vil de danske planteavlere gøre noget ved, skriver dr.dk. Planter kan nemlig afløse olie på en række punker, som f.eks. biobrændsel og bioplastik, siger Torben Hansen, der er formand for de danske planteavlere.
Læs også: Danish Crown: Vi vil drive udviklingen og udfordre branchen
”I stedet for at vi laver plastik af fossile brændstoffer, som så flyder rundt i verdenshavene, kan vi lave det af bionedbrydelige materialer fra planter”, siger han til dr.dk.
Og formanden er sikker på, at landbrugsbranchen kan levere varen, fordi bæredygtighed er så stor en trend.
Urtekram bruger plantebaseret emballage
Den plantebaserede plastik er allerede en realitet, og den økologiske grossist Urtekram udskifter deres traditionelle emballager til fordel for de plantebaserede. I løbet af 2019 kommer 85 procent af deres body care-sortiment til at have plantebaseret flasker og tuber.
”Førhen blev vores body care emballager fremstillet af mineralsk olie, men det har vi i lang tid haft et stort ønske om at ændre. Derfor udskifter vi nu løbende vores body care plastemballager med plantebaserede flasker og tuber fremstillet af sukkerrør”, siger Urtekrams brand manager, Sofia Ganer, og tilføjer:
”Alle vores plantebaserede emballager bliver produceret af sukkerrørsaffald fra fødevareindustrien. I stedet for at udlede CO2 og dermed belaste miljøet, er produktionen af sukkerrør med til at nedsætte mængden af CO2. Et ton sukkerrør optager to tons CO2 fra luften. Det kalder vi den omvendte drivhuseffekt, og det er det bæredygtige alternativ til konventionel plastik”.
Læs også: Kunstig intelligens skal give grønnere madvaner
De nye flasker og tuber er lavet af polyethylen (PE) og er af samme gode og holdbare kvalitet som de eksisterende.
- SDN