Danish Crown: Vi vil drive udviklingen og udfordre branchen

”Meat2030” hed Danish Crowns store bæredygtighedskonference d. 19. september. Spørgsmålet var, hvordan kød kan forblive relevant i en verden med bæredygtighed og klimaforandringer i fokus. Det er der mange mulige svar på.

Der var ingen tvivl om emnet, men masser af plads til forskellige holdninger ved Danish Crowns bæredygtighedskonference. Alt fra kødelsker til kødskeptiker, bæredygtig og optimistisk kunne udtrykkes med badges til at sætte på tøjet. .

21.09.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Modigt” var et ord, der blev brugt meget ved ankomsten til Langeliniepavillonen onsdag d. 19. september klokken ni. For spørgsmålet om vores kødforbrug er mildest talt et varmt emne, med diskussion om særlige kødafgifter, veganer-hærværk i Frankrig og en stærkt stigende begejstring for plantebaseret kost – især men ikke udelukkende hos unge. At en kødproducent stiller sig midt i den varme kartoffel ansås af mange for at kræve mere end almindeligt mod.

Der var da også et pænt opbud af politi ved indgangen og rygtet gik om at Danish Crowns CEO, Jais Valeur, havde et ekstra jakkesæt med i tilfælde af aktivister med maling eller gylle eller blod i lommerne. Så galt gik det nu ikke. Det vildeste, der skete den onsdag, var da Claus Meyer demonstrerede, at han kunne lave grisehyl. Og da deltagerne spiste flæskesvær hængt op i heliumballoner.

Det handler om balance
I sit velkomstindlæg var Jais Valeur både ambitiøs og åben for input:

”En mere bæredygtig fremtid for mad handler om balancer – for hvad er den rigtige fordeling mellem kød og plantebaserede proteiner, hvis vi skal holde os inden for de planetære grænser? Det globale fødevaresystem er udfordret og klimaforandringer er det definerende emne i vores tid, og kvægproduktionens leverandørkæde står for 14,5 procent af de globale, menneskeskabte CO2-udledninger.”

”Det er en enorm opgave. Vi har slet ikke alle svarene, så derfor har vi inviteret alle til at komme med deres input. Men Danish Crown har besluttet, at vi vil være dem, der driver udviklingen frem og udfordrer vores egen branche. Vi vil ikke være sidst, men først i vores branche, fortsatte han.”

"Vi kan ikke fortsætte sådan her"
Statsminister Lars Løkke Rasmussen bidrog til alvoren.

"Vi kan ikke fortsætte sådan her. Vi kommer alle til at dele konsekvenserne af at reagere for langsomt. Derfor deler vi også ansvaret for at handle hurtigere. Vi er lige nu bagud i forhold til tidsplanen. Vi bliver nødt til at indhente den nu. Vi er nødt til at ændre den måde, vi spiser på, den måde vi agerer på og den måde vi producerer på.”

Men Lars Løkke Rasmussen mener også, at andelsbevægelsen, historien og landbrugets dygtighed kan hjælpe den danske kødbranche på vej, og at industrien allerede har værktøjerne. Men det giver også et ansvar:

"Som en moderne virksomhed har du ikke råd til kun at se på efterspørgslen fra kunder. Du har også ansvar over for det samfund, som du er en del af. Det er så at sige din "license to operate"," sagde han.

Mange mulige svar
Dagens talere havde mange bud på, hvilke veje man kunne gå. Fra belgiske Günther Paulis mange innovative virksomheder med svampe, maddiker, tomatproduktion med positivt vandforbrug, komposterbare bleer og soldrevne skibe til World Economic Forums 12 transformative udfordringer, kød dyrket i laboratorier, Sustainable Food Trusts storytelling og prissætning af eksternaliteter og alles råb om bedre lovgivning, regulering og incitamentsstrukturer.

Claus Meyer leverede andet end grisehyl fra talerstolen. Nemlig det, der bedst kan kaldes en opsang til kødbranchen:

"Fra et udefrakommende perspektiv ligner det, at danske svineproducenter er ved at producere sig selv til døde. Produktionen stiger ud over efterspørgslen, mens værdien bliver drevet ud af kødkategorien. Hvis jeg stod i en position, hvor jeg kunne ændre dansk kød, ville jeg få inspiration fra brød, vin, kaffe, ost og øl. Jeg ville finde måder, hvor jeg kunne udvikle et højkvalitetsmarked, fordi ingen får gavn af, at kød bliver betragtet som en simpel råvare i stedet for et højkvalitetsprodukt," sagde han.

”Min egen erfaring er, at vil man skabe forandring, er man godt hjulpet, hvis man kan definere sig selv som en del af en bevægelse, noget der er større end en selv,” fortsatte han.

De 250 NGO'er, politikere, forskere og fagfolk arbejdede på en række workshops også på deres bud på svarene. De er i skrivende stund ikke blevet offentliggjort, men hvis konferencens generelle stemning også gjorde sig gældende her, så peger pilen kun en vej: forandring.

Rambøll A/S

Sponseret

Bliv klogere på CER

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

16.09.2025CSR.dk

Nordiske film- og tv-aktører går sammen om fælles grønne standarder

16.09.2025CSR.dk

Grønt kompromis i Bruxelles: Hybridbiler kan blive en del af bilindustriens grønne omstilling

16.09.2025Valified

Sponseret

Valified opruster: Ny CEO (interim) og ny retning skal styrke ESG som forretningsdriver

15.09.2025CSR.dk

EU udsætter klimamål: Uenigheder spænder ben for 2035- og 2040-mål

14.09.2025Rambøll A/S

Sponseret

Bliv klogere på CER

12.09.2025CSR.dk

Rock Flour Company får investering til at udnytte grønlandsk gletjsermel til CO2-fangst og gødning

12.09.2025CSR.dk

Oprustningen presser bæredygtighed i baggrunden hos rådgivende ingeniører

11.09.2025CSR.dk

Ny rapport: Klimapolitik kan mindske ulighed og øge sammenhængskraften

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dakofa
Seminar
Hybrid-Seminar: Hvordan kan den fremme den cirkulære omstilling i byggebranchen?

Den nye byggevareforordning trådte i kraft den 7. januar 2025 og vil få fuld anvendelse frem mod 8. januar 2026. Forordningen fastlægger harmoniserede EU-regler for byggevarer. Hensigten er, at den skal fremme byggevarers frie bevægelighed på markedet, reducere den administrative byrde (gennem digitale løsninger) og sikre, at byggevarer er i overensstemmelse med principperne for cirkulær økonomi og nye byggeteknologier.

Dato

17.09.2025

Tid

12:30

Sted

Online / Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

MäRK
Morgenmøde
AT DRIVE FORRETNING ER IKKE EN RET – MEN ET ANSVAR

Vi lever i en tid, hvor compliance ikke er nok. Hvor ansvar ikke kan reduceres til regneark, dokumentation og business as usual. Verden har brug for virksomheder, der handler med etisk dømmekraft og menneskelig integritet. Som ikke kun spørger “Hvad må vi?”, men “Hvad er rigtigt – ikke bare her og nu, men også for kommende generationer?”

Dato

18.09.2025

Tid

08:30

Sted

Merkur Andelskasse, Vesterbrogade 40, 1. sal, 1620 København

Dakofa
Kursus
En god udbudsproces og en fair kontraktopfølgning

Et nødvendigt gør-det-selv kursus for såvel udbydere som tilbudsgivere. På dette kursus sætter vi nemlig fokus på rammerne for og kommunernes værktøjer til at sikre en god udbudsproces og en fair kontraktopfølgning i en tid, hvor udbud og kontrakter er et væsentligt link mellem udbydere og entreprenører. Grundet overvældende interesse er dette en gentagelse af kurset fra marts 2025.

Dato

18.09.2025

Tid

10:00

Miljømærkning Danmark
Webinar
Fra ambition til action – succes med miljømærkede indkøb

Få viden, inspiration og praktiske råd til at komme godt i gang med miljømærkede indkøb.

Dato

18.09.2025

Tid

13:00

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Environmental Management System Auditor/Lead Auditor Training Course as per ISO 14001:2015 | CQI and IRCA Certified Course ID: 17913

This 5 day course provides the knowledge and skills needed to organize and lead Environmental Management System audits.

Dato

22.09.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Next Generation QMS Assessment Course

Et virtuelt kursus, som er designet til at give dig en anerkendt metode til at evaluere din virksomheds kvalitetsledelsessystem (QMS) i forhold til best-practice og anerkendte standarder.

Dato

22.09.2025

Sted

Online