Danish Crown: Vi vil drive udviklingen og udfordre branchen

”Meat2030” hed Danish Crowns store bæredygtighedskonference d. 19. september. Spørgsmålet var, hvordan kød kan forblive relevant i en verden med bæredygtighed og klimaforandringer i fokus. Det er der mange mulige svar på.

Der var ingen tvivl om emnet, men masser af plads til forskellige holdninger ved Danish Crowns bæredygtighedskonference. Alt fra kødelsker til kødskeptiker, bæredygtig og optimistisk kunne udtrykkes med badges til at sætte på tøjet. .

21.09.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Modigt” var et ord, der blev brugt meget ved ankomsten til Langeliniepavillonen onsdag d. 19. september klokken ni. For spørgsmålet om vores kødforbrug er mildest talt et varmt emne, med diskussion om særlige kødafgifter, veganer-hærværk i Frankrig og en stærkt stigende begejstring for plantebaseret kost – især men ikke udelukkende hos unge. At en kødproducent stiller sig midt i den varme kartoffel ansås af mange for at kræve mere end almindeligt mod.

Der var da også et pænt opbud af politi ved indgangen og rygtet gik om at Danish Crowns CEO, Jais Valeur, havde et ekstra jakkesæt med i tilfælde af aktivister med maling eller gylle eller blod i lommerne. Så galt gik det nu ikke. Det vildeste, der skete den onsdag, var da Claus Meyer demonstrerede, at han kunne lave grisehyl. Og da deltagerne spiste flæskesvær hængt op i heliumballoner.

Det handler om balance
I sit velkomstindlæg var Jais Valeur både ambitiøs og åben for input:

”En mere bæredygtig fremtid for mad handler om balancer – for hvad er den rigtige fordeling mellem kød og plantebaserede proteiner, hvis vi skal holde os inden for de planetære grænser? Det globale fødevaresystem er udfordret og klimaforandringer er det definerende emne i vores tid, og kvægproduktionens leverandørkæde står for 14,5 procent af de globale, menneskeskabte CO2-udledninger.”

”Det er en enorm opgave. Vi har slet ikke alle svarene, så derfor har vi inviteret alle til at komme med deres input. Men Danish Crown har besluttet, at vi vil være dem, der driver udviklingen frem og udfordrer vores egen branche. Vi vil ikke være sidst, men først i vores branche, fortsatte han.”

"Vi kan ikke fortsætte sådan her"
Statsminister Lars Løkke Rasmussen bidrog til alvoren.

"Vi kan ikke fortsætte sådan her. Vi kommer alle til at dele konsekvenserne af at reagere for langsomt. Derfor deler vi også ansvaret for at handle hurtigere. Vi er lige nu bagud i forhold til tidsplanen. Vi bliver nødt til at indhente den nu. Vi er nødt til at ændre den måde, vi spiser på, den måde vi agerer på og den måde vi producerer på.”

Men Lars Løkke Rasmussen mener også, at andelsbevægelsen, historien og landbrugets dygtighed kan hjælpe den danske kødbranche på vej, og at industrien allerede har værktøjerne. Men det giver også et ansvar:

"Som en moderne virksomhed har du ikke råd til kun at se på efterspørgslen fra kunder. Du har også ansvar over for det samfund, som du er en del af. Det er så at sige din "license to operate"," sagde han.

Mange mulige svar
Dagens talere havde mange bud på, hvilke veje man kunne gå. Fra belgiske Günther Paulis mange innovative virksomheder med svampe, maddiker, tomatproduktion med positivt vandforbrug, komposterbare bleer og soldrevne skibe til World Economic Forums 12 transformative udfordringer, kød dyrket i laboratorier, Sustainable Food Trusts storytelling og prissætning af eksternaliteter og alles råb om bedre lovgivning, regulering og incitamentsstrukturer.

Claus Meyer leverede andet end grisehyl fra talerstolen. Nemlig det, der bedst kan kaldes en opsang til kødbranchen:

"Fra et udefrakommende perspektiv ligner det, at danske svineproducenter er ved at producere sig selv til døde. Produktionen stiger ud over efterspørgslen, mens værdien bliver drevet ud af kødkategorien. Hvis jeg stod i en position, hvor jeg kunne ændre dansk kød, ville jeg få inspiration fra brød, vin, kaffe, ost og øl. Jeg ville finde måder, hvor jeg kunne udvikle et højkvalitetsmarked, fordi ingen får gavn af, at kød bliver betragtet som en simpel råvare i stedet for et højkvalitetsprodukt," sagde han.

”Min egen erfaring er, at vil man skabe forandring, er man godt hjulpet, hvis man kan definere sig selv som en del af en bevægelse, noget der er større end en selv,” fortsatte han.

De 250 NGO'er, politikere, forskere og fagfolk arbejdede på en række workshops også på deres bud på svarene. De er i skrivende stund ikke blevet offentliggjort, men hvis konferencens generelle stemning også gjorde sig gældende her, så peger pilen kun en vej: forandring.

Dansk Standard

Sponseret

Tiden er inde til at sætte fokus på overgangsalder på arbejdspladser

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

27.08.2025CSR.dk

Over 100 danske virksomheder advaret om brud på Rusland-sanktioner

26.08.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed som kommerciel styrke i PostNord

26.08.2025CSR.dk

Analyse: Diversiteten i toppen af dansk erhvervsliv står næsten stille

26.08.2025CSR.dk

Ny analyse: Arbejdsskader koster samfundet 50 milliarder kroner om året

22.08.2025CSR.dk

Klimaregningen stiger, når danskerne "spørger chatten"

22.08.2025CSR.dk

Danske Bank investerer i olie-giganter trods løfte om hård kurs mod fossil ekspansion

21.08.2025CSR.dk

Novo Nordisks udledninger stiger trods klimamål

20.08.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Forretningsrejsende ser stort på bæredygtighed ved hotelvalg

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

28.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
SBTi Starter Pack: Helping Nordic Businesses Set Science-Based Climate Targets

Registration ends today. The SBTi Starter Pack is a comprehensive online programme designed to equip Nordic businesses with the knowledge and tools they need to commit to the Science Based Targets initiative (SBTi).

Dato

28.08.2025

Tid

13:00

CEMAsys
Webinar
VSME Reporting Made Simple: Why It Matters and How to Get It Right

Don’t miss our upcoming webinar on VSME with our in-house experts Konstantin Heim and Izabella Łęgosz. They will take you through VSME, what it means for your company, and give a tour of CEMAsys new VSME tool!

Dato

28.08.2025

Tid

14:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Efteruddannelse
Nordic Programme on Non-Discrimination

The Nordic Programme on Non-Discrimination is an online programme designed to support Nordic businesses in advancing equality and inclusion across their operations. If your company is ready to take meaningful steps to identify, assess, and address discrimination-related risks, this programme will guide you through the process with practical tools and expert insights. Sign up before 16 June.

Dato

29.08.2025

Tid

09:30

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 29, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

29.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Certificeret kompetence for Intern Auditor - Kvalitet

I dette læringsforløb har vi samlet en række elearnings og kurser, som klæder dig på til at udfylde rollen som intern auditor af kvalitetsledelsessystemer baseret på ISO 9001.

Dato

01.09.2025