20.08.2018 | Samfund
Kunstig intelligens skal give grønnere madvaner
Startuppen Plant Jammer har udviklet en AI-baseret køkkenassistent, som skal hjælpe det vestlige køkken med at skære ned på kødet til fordel for en mere plantebaseret kost. Senest har Miele investeret en god million kr. i projektet.
Som bruger af Plant Jammer-appen starter man med ingredienserne – de grønne af slagsen - i stedet for en opskrift. Det skal gerne føre til en mere plantebaseret diæt. Illustration: Plant Jammer
En mere alsidig, sundere og ikke mindst grønnere diæt. Det er det overordnede mål med appen Plant Jammer, der er blevet udviklet af den danske startup af samme navn, der trods kort levetid og et yderst begrænset markedsføringsbudget allerede har en omfattende skare af brugere.
Læs også: Mindre spild og mindre kød går hånd i hånd
Midlet til målet er kunstig intelligens, der danner grundlaget for den virtuelle køkkenassistent, som ved at have tygget sig gennem mere end tre millioner opskrifter, kan hjælpe alle med at blive en mere inspireret kok. Og det skal ske med grønsagerne i fokus.
Plant Jammers vision er nemlig først og fremmest at ændre den vestlige diæt fra kødfokuseret til plantebaseret, uden det føles som en løftet pegefinger eller hårdt arbejde.
CEO i Plant Jammer, Michael Haase, er udover asparges også glad for investeringen fra Miele, som han kalder ”en partner for livet”. Foto: Plant Jammer
Det koncept har for nylig resulteret i en investering ind fra den tyske hvidevarekæmpe Miele, som har erhvervet sig en minoritetspost i Plant Jammer for en kontant investering på 100.000 euro samt 50.000 euro i piloteksperimenter – i alt godt 1,1 mio. kr.
Eksperimenterne skal foregå i Mieles eksperimentelle køkken-setup, hvor de to virksomheder skal arbejde sammen med testbrugere på nye ideer til køkkenudstyr og -flader.
”Vi hjælper vores brugere med at tænke som en kok. Ni ud af ti brugere er super glade for at lave mad med Plant Jammer, en håndfuld kalder det endda en revolution. Vi kunne ikke have bedt om en bedre start. Men vi har stadig mange ting at forbedre. Vi vil ikke kun skabe små krusninger, men ændre de globale køkkenvaner blandt millioner. Så selvfølgelig har vi meget mere arbejde foran os”, siger CEO i Plant Jammer, Michael Haase efter de første tests.
At lytte, når verden beder om forandring
Selvom Plant Jammer kun har en håndfuld måneder på bagen, har appen allerede 10.000 aktive brugere – og det efter at have brugt kun 17 euro (knap 130 kr.) på marketing. Plant Jammer blev sidste år optaget i startup-programmet Accelerace. Også her er man meget interesseret i perspektiverne for kunstig intelligens i fødevaresektoren.
”Plant Jammer er et af de mest interessante AI-projekter i Danmark lige nu. De kommer til at ændre madvaner på globalt plan. Plant Jammer består af en unik kombination af emerging tech, AI, og skaber forandring inden for et hastigt voksende område. Desuden har Michael Haase formået at samle et super stærkt team til at eksekvere sin vision. Vi er derfor heller ikke overraskede over at se en stor spiller som Miele investere i Plant Jammer”, siger Business Accelerator and Investment Manager i Accelerace, Oliver Repenning.
Udover minoritetsposten har Miele også sikret sig retten til at deltage i næste investeringsrunde, hvor de regner med at lægge flere penge i den grønne startup. Og fra hovedkvarteret i Ruhrdistriktet i det vestlige Tyskland ser man frem til udviklingen og samarbejdet.
Læs også: Digital bæredygtighed kræver integritet
”Vi satte os for at finde ud af, om Plant Jammers tilgang kunne være et holdbart alternativ til opskrifter for kommende generationer, og de indledende tests har været et syngende ja. Mieles motto ’Immer Besser’ handler også om at lytte, når verden beder om forandring. Plant Jammers tilgang til madlavning kan meget vel være næste skridt på den rejse”, siger Executive Director for Miele Venture Capital, Gernot Trettenbrein.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Danskerne siger ja til lovgivning om virksomhedsansvar
Amnesty skyder ny kampagne for national lovgivning om kædeansvar i gang. Danskerne er ifølge undersøgelse stærkt positive. Den danske regering er nogenlunde med. Men skal man vente på EU-lovgivning eller ej? Og er EU-Kommisionen ved at gøre det lovgivningsprojekt væsentligt sværere for sig selv?
Medarbejder

En femtedel af kvinderne i ingeniør-branchen har oplevet seksuelt krænkende adfærd indenfor det seneste år
Det kalder på handling, mener formanden i ingeniørernes fagforening IDA.
Samfund

London kan skabe 5000 nye jobs, hvis de vælger at genbruge mere og afbrænde mindre, viser undersøgelse
Cirkulær økonomi principper kan skabe tusindvis af nye jobs og sænke forurening, uden at det koster samfundet en masse penge.
Klima, miljø og energi

Europas største Power-to-X-anlæg skal ligge i Esbjerg
Esbjerg bliver centrum for et nyt anlæg, der skal omdanne vindstrøm til CO2-fri gødning og CO2-fri brændstof.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal samle shippingbranchen om at nå målene i Paris-aftalen
Hvis shipping-industrien skal nå sine klimamål, bliver virksomhederne nødt til at samarbejde, udtaler direktør i D/S Norden.
Klima, miljø og energi

Klimarådets korte svar er ”nej"
Klimarådets har i dag udgivet sin årlige statusrapport, som ifølge Klimaloven skal vurdere spørgsmålet: Får den siddende regerings politiske initiativer os i mål med 70 procents reduktion i 2030?