02.12.2020 | Samfund
Auderødlejren skal omdannes til et Silicon Valley for bæredygtighed i miniformat, mener tænketanken Sustainia
En gruppe af eksperter arbejder på at kunne omdanne Auderødlejren til et digitalt og fysisk eksperimentarium for en bæredygtig levevis.
Den tidligere kaserne 'Auderødlejren' kommer måske til at fungere som stedet hvor kreative og visionære kræfter de kommende år skal udforme en drejebog for Danmarks grønne omstilling.
Det skriver Information.
”Vi skal have løsningsarkitekter fra forskellige samfundsdiscipliner sat til at udforme et katalog af løsninger. Hvad er det for konkrete løsninger, der skal til for at få befolkningen, virksomhederne og staten til at indgå en trepartsaftale om et bæredygtigt samfund? Du skal forestille dig et Silicon Valley for bæredygtighed i miniformat. Et kraftcenter for virksomheder og forskningsinstitutioner”, siger Erik Rasmussen, stifter af Ugebrevet Mandag Morgen og tænketanken Sustainia, der er initiativtager til projektet.
Forslaget lyder på, at den forladte bygningsmasse nær Frederiksværk skal hedde Sustainia World og danne rammerne omkring et ’digitalt og fysisk eksperimentarium for en bæredygtig levevis’ under projektnavnet ’Drejebogen for Danmark’. Et sted hvor befolkningen kan komme og se hvordan en bæredygtig livsstil ser ud med alt hvad den indebærer i forhold til fødevarer, transport, energiforbrug, tøj osv.
Læs også: Danmark kan se frem til mange nye jobs fra grøn omstilling
Gruppen består af erfarne og yderst kompetente klimaprofiler som fx Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet og leder af dets Sustainability Science Center, Lise Kingo, tidligere tidligere adm. direktør og executive director, United Nations Global Compact, Connie Hedegaard, bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito, Ørsteds bestyrelsesformand, Thomas Thune Andersen, Lars Nørby Johansen, bestyrelsesformand for William Demant Fonden og Malou Aamund, administrerende direktør for Google Denmark.
Derudover tæller gruppen diverse professorer, erhvervsledere og forskere samt yderligere cirka 40 nøglepersoner fra det danske samfund.
Projektet har allerede fået støtte fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og investorer som Poul Due Jensens Fond, Vækstfonden, Ørsted og Danmarks Grønne Investeringsfond. Første opgave bliver at afklare om projektet kan fungere.
I EU-regi arbejder man på at oprette fem europæiske centre for gentænkning af vores levevis under projektet New European Bauhaus. Erik Rasmussen håber at Sustainia World kan blive ét af dem.
- MTN
Klima, miljø og energi

Svensk tekstilvirksomhed sikrer en transparent leverandørkæde igennem egne fabrikker
At have sine egne fabrikker og dermed mere kontrol over sin produktion er en stor fordel, når det kommer til arbejdet med bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Flyproducenten Boeing udvikler fly der kan flyve på ren bio-brændstof
Boeing bidrager til at flysektoren kan nå IATAs mål om reducere CO2-udledninger forårsaget af luftfart til halvdelen af 2005-niveauet inden 2050.
Kommunikation

Nye bæredygtighedskrav til finansielle virksomheder: EU’s taksonomi får store konsekvenser for byggeri og ejendomsinvesteringer
Første del af EU's klassifikationssystem for afrapportering af bæredygtige investeringer og aktiviteter har fokus på klima og CO2-reduktion. I første omgang er rapportering frivillig, men fra 1. januar 2022, er det et lovkrav for finansielle markedsaktører og store virksomheder at redegøre for deres investeringers indvirkning på miljøet. Ekspert i EU's taksonomi, Alexander Kaae Petersson fra Sweco, fortæller her om de nye krav til investeringer i nybyggeri og renovering, som EU håber, vil bidrage markant til den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Maersk indgår samarbejde med NGO i kampen mod plastik i verdenshavene
Det ultimative mål er at nå en reduktion på 90% af den havplast der flyder rundt inden 2040.
Strategi & ledelse

Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først
Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.
Strategi & ledelse

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.