Autonomt 'sejlskib uden sejl' skal fragte biler over Atlanten

Et fuldt autonomt sejlskib, uden sejl vel at mærke, skal fungere som klimavenligt fragtfartøj for personbiler over Atlanterhavet. Det er norske Lade A/S, der står bag det nye design kaldet Vindskip, som kan reducere brændstofudgifterne med op til 60 procent.

Vindskip udnytter vinden uden sejl gennem sit specialdesignede skrog, der med inspiration fra en flyvinge 'suger' fartøjet frem. Illustration: Lade A/S.

22.05.2019

CSR.dk

Terje Lade fortæller, at han længe har været inspireret af, hvor meget fart du kan opnå kun med vindkraft, hvis du er i stand til at fjerne nok modstand. Det er hans firma, Lade A/S i Ålesund, der står bag det grønne skibskoncept med vind som supplement til LNG-motorens kraft.

Skroget både over og under vand er inspireret af flyvinger og sejl. Vinden bruges på samme måde som i hurtige sejladser - det virker bedst, når man sejler ind i vinden.

Kan reducere brændstofforbruget med 60 procent
Afhængigt af vindretningen og vinklen vil der være et negativt tryk på den ene side, der hjælper med at "suge" skibet fremad. Brændstofomkostningerne kan reduceres med op til 60 procent, ifølge en række simuleringer fra 2014 og fremefter.

”Det ser ud til, at nogle af dem, der designer skibskoncepter med vindkraft, har glemt den viden man havde i sejlskibstiden, og hvorfor de blev udkonkurreret af damp. De blev udkonkurreret, fordi de måtte sejle med vinden, som vi med vores koncept ikke er afhængige af, siger Terje Lade til tu.no.

Vindskip er designet til at fragte elbiler fra Europa til USA og Mexico. Illustration: Lade A/S..

Sejlassisterede fragtbåde vil kunne opnå en maksimal hastighed på 11 knob, mener han, mens det nye Vindskip efter planen vil kunne komme højere op i fart. Det skyldes, at desinget kan generere trækkraft fra en angrebsvinkel på 18-180 grader:

”Det er ret ekstremt. Vi kan opnå en hastighed på 15-16 knob”, siger Terje Lade til tu.no.

Skibet har en fartkontrol, der holder konstant hastighed på skibet uanset vindens bidrag.

Simuleringer skal vise brændstofforbrug
Vægten betyder meget, når vinden skal bruges som en del af fremdriften, og dette er Sintef Ocean for nylig begyndt at teste.

”Først vil Sintef Ocean køre en modstandstest på havet på den undersøiske del af skroget. Så vil Fraunhofer i Tyskland simulere 52 atlantiske kryds - en for hver uge på året - baseret på historiske vejrdata. Dette er for at vise brændstofforbruget over en længere periode”, siger Lade til tu.no.

Den endelige test er at simulere en rute over Atlanterhavet for at bevise, at Vindskip kan følge den autonomt. Alt skal dokumenteres og præsenteres for potentielle investorer. Virksomheden har en hensigtserklæring med det kroatiske skibsværft Uljanik.

Læs også: Mærsk Tankers sætter ambitiøse CO2-mål

Det nye skibsdesign skal være klar til produktion i 2021, hvis altså investorer melder sig på banen.

- SDN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

11.09.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Bæredygtig, cirkulær værdikæde, indkøb og leverandørkortlægning – dit arbejdsområde?

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie