Avis: Regeringen vil spare 340 millioner på miljøet
Ifølge lækkede dokumenter, som Information er kommet i besiddelse af, vil Venstre-regeringen skære kraftigt i den danske miljøpolitik. Kritikken er hård fra flere sider.
Dagbladet Information er kommet i besiddelse af et antal fortrolige dokumenter fra Finansministeriet, der lægger op til besparelser på i alt 338,2 mio. kr. på den grønne omstilling på næste finanslov.
Det vil betyde et farvel til den tidligere regerings mål omkring vedvarende energi, der lød på 100 % VE i 2050 og en total udfasning af kul i de danske kraftværker. Ligeledes annullerer Venstre-forslaget ambitionen om en 40 procents reduktion i det danske CO2-udslip i 2020, såvel som støtten til klimapuljen, de såkaldte grønne ildsjæle og dele af Naturplan Danmark, som alle var en del af SR-regeringens sidste finanslov. Hertil kommer adskillige andre tiltag i forbindelse med transport, bæredygtig produktion, luftforurening og lign., som også bliver tilbagerullet.
Udsigten til disse massive nedskæringer vækker opsigt i både oppositionen, hos regeringens parlamentariske grundlag og blandt interesseorganisationer i civilsamfundet, Information har været i kontakt med.
»Det lyder gruopvækkende, [og] det tyder på, at Venstre-regeringen slet ikke anerkender betydningen af aktiv borgerinddragelse og -deltagelse i dette arbejde. Det er helt galt, for erfaringen viser, at sådanne penge er givet godt ud, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege Jørgensen, således til avisen.
Læs også: Dansk Byggeri frygter for konsekvenserne af lavere klimamål
Miljø- og klimaordfører Mette Abildgaard fra Venstres normale støtter i de Konservative, er ikke meget mildere i sin reaktion på indholdet i dokumenterne.
"Det er godt nok deprimerende læsning. Det vidner i den grad om en regering, som ikke har nogen ambitioner på det her område, og som ikke ønsker en grøn omstilling. Selvfølgelig kan vi se på, om der er enkelte initiativer, hvor vi kan bruge pengene bedre. Det er vi altid åbne over for, men det her ligner bare en helt systematisk slagtning af området," siger hun.
Tudetosset
Fra oppositionens side er man heller ikke ligefrem begejstrede for det mulige kommende udspil fra regeringens side. Enhedslistens miljø- og klimaordfører, Maria Reumert Gjerding, er således fuldstændig rystet og rasende og uddyber i en skriftlig kommentar til Ritzau:
Det er tudetosset, tilbageskuende og uden nogen fornemmelse for virkeligheden. Det er som om, regeringen ikke har opdaget, at vi befinder os i en klimakrise, der truer vores livsbetingelser på den her klode. Også økonomisk er dette her både dumt og kortsigtet. Det er vores grønne førertrøje, regeringen med fuldt overlæg vil overrække til andre lande.
Såvel Enhedslisten som Konservative fastslår, at de vil bekæmpe Venstre-forslagene med næb og kløer, hvis de bliver fremsat som de ser ud i de lækkede dokumenter. Og det er nok heller ikke hos Alternativet, regeringen skal finde opbakning. Partiets politiske leder Uffe Elbæk, tilslutter sig ligeledes kritikerkoret og peger på den generelle bevægelse mod klimabevidsthed og grønne tiltag globalt.
Fra alle kanter af verden kommer i disse dage den samme analyse: Det er nu, vi skal handle, hvis klimakrisen ikke skal komme ud af kontrol. Obama siger det. Paven siger det. De eneste, der åbenbart går den stik modsatte vej, er den danske regering hvis ellers det lækkede udkast til finanslov er sanddrueligt,« siger han.
Dårligt signal frem mod Paris
I tråd med Uffe Elbæk peger Christian Ege Jørgensen fra Det Økologiske Råd på det internationale perspektiv frem mod COP21 til vinter.
Besparelserne på klimaområdet og opgivelsen af de centrale målsætninger er et rigtig dårligt signal at sende fra Danmark op til klimatopmødet i Paris til december. Mange ser jo til Danmark som laboratoriet, der har vist, at det kan lade sig gøre at opretholde en velfærdsstat og et rigt samfund og samtidig skære kraftigt ned på CO2-udledningerne. Lige nu gælder det om at presse andre lande til at gå op i målsætning, og så er det et enormt dårligt signal, hvis Danmark går ned i målsætning, siger han til Information.
Læs også: Økologisk Råd: Hold fast i klimaambitionerne frem mod Paris
Over for avisen forsvarer Klima-, energi- og forsynings- minister Lars Christian Lilleholt dog de overordnede tanker bag forslagene.
Danmark er et foregangsland i den grønne omstilling. Vi er i gang med uanset at der skulle komme besparelser i forbindelse med en kommende finanslov at gennemføre en ambitiøs klima- og energipolitik med en omfattende omstilling af hele vores energisektor. Vi vil fortsat være blandt de lande i verden, der har den mest ambitiøse klima- og energipolitik, siger han.
Regeringens fulde politiske finanslovforslag vil ifølge Finansministeriet blive præsenteret ultimo september.