28.10.2019 | Klima, miljø og energi
Bæredygtig omstilling: Grib chancen
Indhold fra partner Hvad er dette?
Klimaforandringer er en særlig udfordring, og virksomheder ses i stigende grad som en central del af løsningen. Ørsteds bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen ser forvaltningen af virksomhedens samfundsansvar som en grundpræmis for at drive virksomhed.
På årets CSR-konference, der løber af stablen d. 31. oktober på Børsen, er emnet ansvarlighed i direktions- og bestyrelseslokalet. Vær med, når vi åbner dørene til såvel direktions- og bestyrelseslokalerne for at få indsigt i de drøftelser, der foregår, og hvad roller og ansvar er i forhold til at sætte en bæredygtig omstilling af danske virksomheder på dagsordenen. En af oplægsholderne er Ørsteds bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen, der bl.a. vil fortælle om krav og forventninger til virksomheden. Ørsted har forpligtet sig til at drive virksomheden på en måde, der er med til at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader. Det omfatter blandt andet en hastig udbygning af grøn energi, som skal ske på en bæredygtig måde. Som optakt til konferencen er her hans svar på tre centrale spørgsmål.
Oplever Ørsted et øget fokus på hhv. bestyrelsens og ledelsens rolle i virksomhedernes arbejde med samfundsansvar og FNs verdensmål?
”Med FNs verdensmål har samfundsansvar for alvor vundet indpas på ledelsesgangene, og der er opstået en bred erkendelse af behovet for at drive forretning samtidig med, at man arbejder med at løse samfundsmæssige udfordringer. Hvis verdenssamfundet skal nå verdensmålene, er der brug for bæredygtige skalerbare løsninger, som er drevet af markedet. Det skaber store muligheder for virksomhederne, ikke mindst for en virksomhed som Ørsted, som arbejder med at udbygge grøn energi og omstille verdens energisystemer fra fossile brændsler til vedvarende energi.”
Hvordan mener du, at vi bedst sikrer os, at bestyrelse og ledelse i alle danske virksomheder tager drøftelsen om virksomhedens samfundsansvar?
”Bestyrelser i danske virksomheder bør alle forholde sig til virksomhedens arbejde med samfundsansvar, både i det daglige bestyrelsesarbejde og ved en opsamling mindst en gang om året. Det er i dag en grundpræmis for at drive en god virksomhed, at man arbejder aktivt med at forvalte sit samfundsansvar. Det er bestyrelsens formandskabs ansvar at sikre, at spørgsmålet om samfundsansvar bliver adresseret på det fornødne strategiske niveau. Bestyrelsesuddannelserne bør også have fokus på samfundsansvar, så denne kompetence bliver en integreret del af kompetencesættet for bestyrelsesmedlemmer.”
Hvordan understøtter man rent organisatorisk arbejdet med samfundsansvar i Ørsted i dag?
”Vi har arbejdet med samfundsansvar og bæredygtighed i en årrække, og vi har - i takt med at feltet har udviklet sig gennem årene - løbende styrket vores arbejde med samfundsansvar. I dag har vi tre grundsten i vores tilgang, nemlig interessentdialog, som vi bruger til vurdering af væsentlighed, systematisk arbejde med væsentlige temaer gennem 20 bæredygtighedsprogrammer, samt rapportering og kommunikation.
Vi har valgt at forankre vores indsats på forskellige ledelsesniveauer i virksomheden. Ørsteds bestyrelse modtager hvert år en rapport med de væsentligste bæredygtighedsrisici og godkender vores bæredygtighedsrapportering. Medlemmer af Ørsteds topledelse har ansvaret for vores bæredygtighedsprogrammer. Og endelig gennem en række fagkomitéer, herunder en decideret bæredygtighedskomite, som ledes af Ørsteds CFO.”
Konferencen #CSRdag2019 finder sted d. 31. oktober på Børsen i København og afholdes for 6. år i træk i samarbejde mellem Dansk Erhverv, FSR – danske revisorer og Erhvervsstyrelsen. Konferencen er fuldt booket, men det er muligt at skrive sig på venteliste. Se programmet på Dansk Erhvervs hjemmeside.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet: Fremtidens forretningsgrundlag?
Dansk Erhverv inviterer til konference, hvor du kan blive klogere på biodiversitet, og det arbejde som pågår, såvel som de muligheder der er for at bidrage positivt som både erhvervsliv og offentlig indkøber.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
SDG Business Accelerator – afrunding af første batch
SDG Business Accelerator er et program for danske SMV’er, som ønsker at styrke de muligheder, som arbejdet med bæredygtighed og verdensmål kan give virksomheden på et relevant eksportmarked. Måske er det noget for din virksomhed?
Indhold fra partner
Samfund

2030-panelet udgiver første statusrapport for udviklingen inden for Verdensmålene i Danmark
Hvad er 2030-panelet, hvem består det af og hvad viser den første statusrapport for udviklingen inden for Verdensmålene i Danmark?
Indhold fra partner
Kommunikation

CSRD – oftest stillede spørgsmål
Hvilke virksomheder er omfattet af de nye regler om CRSD, og hvornår skal man begynde at afrapportere? Hvilke standarder skal der bruges og er det obligatorisk at bruge en revisor? Alt det og meget mere kan du få svar i denne FAQ, hvor vi stiller skarpt på Corporate Sustainability Reporting Directive, og ikke mindst på, hvad det betyder for dig og din virksomhed. Har du spørgsmål til CSRD, så læs med her.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
Ny guide til de nye regler om ligelig kønsrepræsentation i ledelsen
De største virksomheder skal rapportere om måltal for det underrepræsenterede køn i bestyrelsen, politikker og progression. Folketinget vedtog i maj 2022 skærperede regler om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for rapportering herom. Erhvervsstyrelsen har den 6. december offentliggjort en ny vejledning, og nedenfor kan du få overblik.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR, ESG eller CSRD: Hvad betyder forkortelserne?
Min kollega arbejder med CSR. Nogle gange kalder hun det for ESG. For tiden danner hun sig et overblik over ESRS, som virksomheder skal bruge til rapportering jf. CSRD. Udover det sidder hun med CSDDD, som er inspireret af UNGP. Hvis du også har vanskeligt ved at finde rundt i de mange forkortelser, som præger arbejdet med bæredygtighed i disse år, så læs med her.
Indhold fra partner