Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

Er din virksomhed en del af en stor koncern, og er I i tvivl om, hvordan I skal rapportere om bæredygtighed? Læs med her og få adgang til Erhvervsstyrelsens nye vejledning.

De nye krav om bæredygtighedsrapportering (CSRD) for de største børsnoterede virksomheder er trådt i kraft. De største virksomheder, der ikke er børsnoterede, blev allerede omfattet den 1. januar 2024, og de næste 2200 virksomheder bliver omfattet fra 1. januar 2025. Det får en række spørgsmål til at rejse sig for koncerner.

De største koncerner er eller bliver nemlig også omfattet af de nye krav til ESG-rapportering. Det betyder, at bæredygtighedsrapporteringen skal være for den samme rapporterende enhed som det finansielle regnskab. Hvis virksomheden udarbejder et konsolideret regnskab, er den rapporterende enhed derfor hele gruppen – det vil sige modervirksomheden og samtlige af dens dattervirksomheder.

Det betyder, at en modervirksomhed for en stor koncern vil skulle anvende det fulde omfang af rapporteringsstandarderne til bæredygtighedsrapportering uanset modervirksomhedens egen størrelse. Det er den samme model som for det finansielle regnskab.

Visse undtagelser
Men der findes også en række undtagelser. For eksempel vil børsnoterede små og mellemstore virksomheder kunne begrænse deres bæredygtighedsrapportering, hvis de ikke er modervirksomhed i en stor koncern.

Hvis en børsnoteret modervirksomhed isoleret set er en mikrovirksomhed, og koncernen på samme tid ikke opfylder betingelserne for at være stor, vil den være helt undtaget fra krav om ESG-rapportering.

Efter de gældende regler kan en modervirksomhed, når nærmere betingelser er opfyldt, undlade at aflægge koncernregnskab efter årsregnskabslovens regler. En virksomhed, som undlader at udarbejde koncernregnskab efter disse regler er dog ikke undtaget fra at udarbejde en konsolideret bæredygtighedsrapportering, men det vil dog være muligt at anvende undtagelsesbestemmelser i årsregnskabsloven, når visse betingelser er opfyldt.

Vejledningen fra Erhvervsstyrelsen redegør også for særlige krav til erhvervsdrivende fonde, og man kan også læse mere om kravene til koncerner, når de skal udarbejde den dobbelte væsentlighedsvurdering samt regler for modervirksomheder uden for EU.

Du kan læse meget mere om krav og undtagelsesmuligheder til bæredygtighedsrapportering på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Hvad er konsolideret rapportering?

  • Konsolideret rapportering indebærer, at regnskabsmæssige oplysninger fra dattervirksomheder samles i en rapport for modervirksomheden. Modervirksomheder har pligt til at udarbejde et koncernregnskab, men der findes undtagelser ifølge årsregnskabsloven.

     
  • Et koncernregnskab præsenterer koncernen som én enhed, hvor aktiver, passiver og resultater fra de konsoliderede virksomheder vises samlet. Din bæredygtighedsrapportering skal følge samme rapportering som det finansielle regnskab, hvilket betyder, at hele koncernen skal rapportere samlet.

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

16.08.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nye kurser: Sådan bliver dine medarbejdere til bæredygtighedseksperter

05.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Er din virksomhed omfattet af CSRD? Få svaret her

02.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til at strukturere og opbygge din ESG-rapportering