10.11.2022 | Strategi & ledelse
Bæredygtighedsindeks kritiseres for at være vildledende
Gennem det svenske Sustainable Brand Index begynder flere virksomheder at kalde sig Danmarks mest bæredygtige. Indekset viser imidlertid kun, hvilke virksomheder danskerne ser som bæredygtige – det er vildledende, mener eksperter, og virksomheden bag ved det godt.
Indekset kaldes vildledende, da den ikke rangerer virksomhederne efter, hvor grønne de er, men efter forbrugernes blik på, hvor bæredygtige de er. Arkivfoto.
Efter at være landet i toppen af bæredygtighedsstudiet Sustainable Brand Index (SB Index) er danske virksomheder som supermarkedskæden Rema 1000, tøjbrandet Hummel og hotelkæden Comwell begyndt at omtale sig selv som ”de mest bæredygtige” inden for sin branche.
Men studiet rangerer slet ikke efter, hvor grønne virksomhederne i virkeligheden er. Indekset, som er udarbejdet af den svenske virksomhed SB Insights, rangerer nemlig kun virksomheder efter, hvor bæredygtige forbrugerne anskuer dem for at være og derved ikke, hvor meget eller lidt CO2 de udleder.
Læs også: Nyt værktøj kortlægger virksomheders indirekte klimabelastning
Det skriver Danwatch.
Denne forskel, mener Julie Bundgaard, ph.d.-studerende i global bæredygtig produktion, og juridisk rådgiver i Forbrugerrådet Tænker, Marie Frank-Nielsen, er problematisk og vildledende, da det kan få forbrugerne til at tro, at virksomhederne er mere bæredygtige, end de i virkeligheden er.
Hos SB Insights er man opmærksom på, hvordan virksomheder bruget indekset. Og hvis en virksomhed tages i at misbruge indekset, fortæller direktør Erik Elvingsson Hedén, at SB Insights beder dem om at ændre markedsføring.
Læs også: Rapport sætter tal på Danmarks udenlandske klimapåvirkning
Men han erkender samtidig, at virksomheder, der klarer sig rigtig dårligt med den grønne omstilling, stadig kan være på listen.
Det betyder dog ikke, at man vil droppe indekset, fortæller direktøren.
“Vi vil fortsætte med at lave rankingen og offentliggøre den. Jeg synes stadig den er interessant, og den skaffer os en masse opmærksomhed fra forbrugere og interessenter”, siger han til Danwatch.
- HCL
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.