26.10.2022 | Klima, miljø og energi
Nyt værktøj kortlægger virksomheders indirekte klimabelastning
I samarbejde med fire kommuner har IT-virksomhed udviklet en CO2-beregner, som kan hjælpe virksomheder med at få et overblik over sit klimaaftryk fra leverandører.
At kortlægge og skabe overblik over sin samlede klimabelastning kan for virksomheder, kommuner og organisationer være en bøvlet og ressourcekrævende affære.
Det har IT-virksomheden KMD sat sig for at ændre på.
Derfor har huset sammen med Sønderborg, Samsø og Odense Kommune samt Oslo i Norge skabt den nye klimaberegner, KMD Sustainious CarbonKey, der automatisk medtager den CO2-udledning, som kommer fra indkøbte varer.
Læs også: Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Kan vise effekten af ændringer
Den vanskelige CO2-rapportering skyldes blandt andet, at det kan være særligt svært at beregne CO2-udledningen fra værdikæden – også kaldet Scope 3.
'CO2-beregneren kan selvfølgelig udregne klimabelastningen for året, der gik, men endnu vigtigere kan den også vise, hvor skoen trykker klimamæssigt og hvilken effekt det vil have at ændre sin indsats på disse områder fremover. Hvad betyder det mon, hvis vi vælger mulighed A fremfor B? Det udregner den på i både scope 1, 2 og 3,' forklarer Merete Søby, Executive Vice President for Data Driven Solutions i KMD. Hun tilføjer:
'Det er især udledningerne i scope 3, der er den drilske brik i puslespillet, og her kan ligge en meget stor blind vinkel. Derfor er det afgørende for at ændre adfærd og rutiner, at man kan se præcis, hvor og hvordan ens grønne handlinger kan gøre en forskel, så man målrettet kan indfri sine ambitioner og strategiske mål for en grønnere fremtid.'
Grønne data bag klimaberegninger
CO2-beregneren har omfattende data om klimabelastning på alt fra brændstof, bleer, oksekød, uniformer til kuglepenne eller fjernvarme. Det er disse data, der ligger til grund for, at KMD Sustainious CarbonKey kan lave de komplicerede beregninger af den samlede klimaudledning. De underliggende beregninger i CO2-beregneren er udført af klimaeksperter fra Viegand Maagøe.
'Målet er, at kommuner og virksomheder på baggrund af mængdedata i deres faktura kan autogenerere et grønt månedsregnskab på samme måde, som de i dag laver deres finansielle regnskaber. Det vil skabe et kvantespring i ESG-rapporteringen og stille danske virksomheder stærkere på det globale marked,' siger Søren Eriksen, administrerende direktør i Viegand Maagøe.
CO2-beregneren sørger selv for at indsamle de relevante data fra fx indkøbssystemet, og analysen kan derfor foretages uden en forudgående og ressourcekrævende indsamling af data fra virksomheden.
KMD Sustainious CarbonKey er en del af KMD's digitale, datadrevne løsninger inden for bæredygtighed.
Testet i praksis
Sønderborg, Samsø, Odense og Oslo været en god hjælp i udviklingen af værktøjet ved deres deltagelse i et testforløb. Samtidig har omkring halvdelen af landets øvrige 95 kommuner fulgt med på sidelinjen.
Gennem testforløbet har kommunerne leveret data og været med til at definere, hvordan beregnerens resultater skal præsenteres for at være relevant.
Læs også: Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører
”Vi har været glade for at deltage i pilotprojektet. Beregneren kan være med til at løse et komplekst problem, for i fremtiden skal vi sandsynligvis måle konkret på klimaaftryk i Scope 3, og så kan klimaberegneren bidrage til at målrette fremtidige klimaindsatser. Vi er netop ved at tage klimaberegneren i brug i praksis og ser frem til at få beregninger”, siger Søren Jensen, strategi- og udbudschef i Sønderborg Kommune.
- HCL
Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtige værdikæder
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.