26.10.2022  |  Klima, miljø og energi

Nyt værktøj kortlægger virksomheders indirekte klimabelastning

I samarbejde med fire kommuner har IT-virksomhed udviklet en CO2-beregner, som kan hjælpe virksomheder med at få et overblik over sit klimaaftryk fra leverandører.

At kortlægge og skabe overblik over sin samlede klimabelastning kan for virksomheder, kommuner og organisationer være en bøvlet og ressourcekrævende affære.

Det har IT-virksomheden KMD sat sig for at ændre på.

Derfor har huset sammen med Sønderborg, Samsø og Odense Kommune samt Oslo i Norge skabt den nye klimaberegner, KMD Sustainious CarbonKey, der automatisk medtager den CO2-udledning, som kommer fra indkøbte varer.

Læs også: Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører

Kan vise effekten af ændringer
Den vanskelige CO2-rapportering skyldes blandt andet, at det kan være særligt svært at beregne CO2-udledningen fra værdikæden – også kaldet Scope 3.

'CO2-beregneren kan selvfølgelig udregne klimabelastningen for året, der gik, men endnu vigtigere kan den også vise, hvor skoen trykker klimamæssigt og hvilken effekt det vil have at ændre sin indsats på disse områder fremover. Hvad betyder det mon, hvis vi vælger mulighed A fremfor B? Det udregner den på i både scope 1, 2 og 3,' forklarer Merete Søby, Executive Vice President for Data Driven Solutions i KMD. Hun tilføjer:

'Det er især udledningerne i scope 3, der er den drilske brik i puslespillet, og her kan ligge en meget stor blind vinkel. Derfor er det afgørende for at ændre adfærd og rutiner, at man kan se præcis, hvor og hvordan ens grønne handlinger kan gøre en forskel, så man målrettet kan indfri sine ambitioner og strategiske mål for en grønnere fremtid.'

Grønne data bag klimaberegninger
CO2-beregneren har omfattende data om klimabelastning på alt fra brændstof, bleer, oksekød, uniformer til kuglepenne eller fjernvarme. Det er disse data, der ligger til grund for, at KMD Sustainious CarbonKey kan lave de komplicerede beregninger af den samlede klimaudledning. De underliggende beregninger i CO2-beregneren er udført af klimaeksperter fra Viegand Maagøe.

'Målet er, at kommuner og virksomheder på baggrund af mængdedata i deres faktura kan autogenerere et grønt månedsregnskab på samme måde, som de i dag laver deres finansielle regnskaber. Det vil skabe et kvantespring i ESG-rapporteringen og stille danske virksomheder stærkere på det globale marked,' siger Søren Eriksen, administrerende direktør i Viegand Maagøe.

CO2-beregneren sørger selv for at indsamle de relevante data fra fx indkøbssystemet, og analysen kan derfor foretages uden en forudgående og ressourcekrævende indsamling af data fra virksomheden.

KMD Sustainious CarbonKey er en del af KMD's digitale, datadrevne løsninger inden for bæredygtighed.

Testet i praksis
Sønderborg, Samsø, Odense og Oslo været en god hjælp i udviklingen af værktøjet ved deres deltagelse i et testforløb. Samtidig har omkring halvdelen af landets øvrige 95 kommuner fulgt med på sidelinjen.

Gennem testforløbet har kommunerne leveret data og været med til at definere, hvordan beregnerens resultater skal præsenteres for at være relevant.

Læs også: Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører

”Vi har været glade for at deltage i pilotprojektet. Beregneren kan være med til at løse et komplekst problem, for i fremtiden skal vi sandsynligvis måle konkret på klimaaftryk i Scope 3, og så kan klimaberegneren bidrage til at målrette fremtidige klimaindsatser. Vi er netop ved at tage klimaberegneren i brug i praksis og ser frem til at få beregninger”, siger Søren Jensen, strategi- og udbudschef i Sønderborg Kommune.

- HCL

Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtige værdikæder

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere