12.08.2022 | Supply chain
Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Siden 2020 har Ørsted haft et program for reduktion af forsyningskædens CO2-udledning, for at nå sit mål om at blive CO2-neutral inden 2040. Det er erfaringerne fra dette arbejde, som nu skal benyttes, når målgruppen fra programmet udvides fra at omfatte kun de strategiske leverandører til at omfatte alle leverandører.
Ørsteds forventning er, at alle leverandører dækker 100 procent af deres elforbrug med vedvarende energi ved f.eks. at investere i vedvarende energiaktiver på egne lokationer, at indgå elkøbsaftaler (PPA’er) bundet til vedvarende energiprojekter eller at købe certifikater på vedvarende energi. Ørsted oplyser, at de gerne vejleder sine leverandører i vedvarende energi, så de kan vælge de bedste løsninger.
De strategiske leverandører, der repræsenterer over 60 procent af Ørsteds samlede udgifter til indkøb og de CO2-kategorier, der er mest påvirket, som f.eks. produktionen af vindmøller, fundamenter, kabler, transformerstationer og andre komponenter og ydelser.
Læs også: Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Ifølge Ørsted har indsatsen med denne gruppe allerede ført til store fremskridt i løbet af de første to år. De fleste involverede leverandører har allerede indført 100 procent brug af vedvarende elektricitet eller har forpligtet sig til at nå dertil inden 2025.
”Vi sætter stor pris på den indsats, som alle eksisterende og nye leverandører, der deler vores ambitioner og vil forpligte sig til at anvende 100 % vedvarende energi, leverer. Vi glæder os til at arbejde sammen om at nå dette mål så hurtigt som muligt og til at sætte en ny standard for branchen for vedvarende energi,” siger Mads Nipper, koncernchef og administrerende direktør for Ørsted.
Vigtigt at dele erfaringer
Ørsted har desuden for nylig tilsluttet sig 1,5 °C Supply Chain Leaders-initiativet, som er en platform, hvor virksomheder kan dele deres tilsagn om og erfaringer med at samarbejde med deres forsyningskæder om at begrænse klimaforandringerne. Her har Ørsted sat sig i spidsen for en gruppe for 100 procent vedvarende energi.
I en pressemeddelelse forklarer Ørsted vigtigheden af, at virksomhederne, der skal levere på regeringer i hele verdens planer om hurtigt at opskalere og udbygge vedvarende energi, bør sætte sig for at sikre, at vedvarende energi produceres korrekt fra starten. Det indebærer at branchen ikke kan nøjes med at handle ansvarligt ved at udbygge den vedvarende energis kapacitet, men også ved at stille højere krav til leverandørernes energikilder og på den måde fremskynde en omstilling i hele værdikæden.
- EHS
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.