08.11.2022 | Klima, miljø og energi
Rapport sætter tal på Danmarks udenlandske klimapåvirkning
For første gang sætter en rapport beløb på de konsekvenser, som Danmarks CO2-udledning medfører i udlandet.
Ved årets Cop27 kommer verdens fattigste lande igen med et opråb, og kræver at de største klimasyndere betaler for den skade, de forvolder i udlandet. Arkivfoto.
Man tænker måske ikke ofte på det, men den klimabelastning som danske borgere og virksomheder udleder, har mærkbare konsekvenser for indbyggere andre steder i verden.
Det sætter en rapport fra organisationen Oxfam Ibis i perspektiv, og sætter for første gang beløb på de klimaskader, som den danske CO2-udledning er skyld i.
Det skriver Politiken.
Rapporten har regnet ud, at det mindst koster 27 milliarder kroner om året i 2030 – det svarer nogenlunde til det danske militærbudget.
Læs også: Nyt værktøj kortlægger virksomheders indirekte klimabelastning
I 2050 vil beløbet løbe op på 82 milliarder kroner.
Rapporten kommer i kølvandet på det igangværende Cop27-møde i Egypten, hvor nogle af verdens fattigste lande igen tager diskussionen op omkring klimakompensation.
Her har chefforhandleren for de afrikanske lande, Alpha Kaloga fra Guinea, tilskyndet til en køreplan for, at finansieringen sker, og han forventer i den sammenhæng, at de rigeste lande, som står for den største klimapåvirkning, punger ud.
En del usikkerheder
Da der på nuværende tidspunkt ikke i findes meget forskning på, hvilke økonomiske tab skaderne på klimaer forårsager, er Oxfam Ibis rapport dog også behæftet en del usikkerheder.
Læs også: Klimarapporter i opråb: Kalder på handling på den korte bane
Rapportens resultater kommer af to internationale opgørelser på området, hvor man derfor har udarbejdet et ”konservativt” bud.
I rapporten går organisationen derudover ud fra, at kloden opvarmes med mindre end 2,8 grader, som FN mener, at vi er på vej mod.
- HCL
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Samfund

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.