Klimarapporter i opråb: Kalder på handling på den korte bane
Mange af verdens klimatiltag har for lange udsigter, lyder det i et væld af klimarapporter, der netop er udkommet op til COP27, der skydes i gang i weekenden. I stedet bør der handles hurtigt, for vinduet for at nå Paris-aftalens målsætning lukker snart.
1,5 grader i 2100. Mere må den gennemsnitlige temperatur ikke stige. Det aftalte verdens ledere i 2015 i Paris-aftalen. Men målet ser i stigende grad urealistisk ud, melder klimaforskere fra blandt andet FN.
For de globale drivhusgasudledninger er endnu ikke faldene, og verdens landes planer for det modsatte er for langsigtede, langsomme og utilstrækkelige. Det fortæller i hvert fald hele syv klimarapporter, der er udkommet ind for kort tid af hinanden og kort tid før, COP27 sparkes i gang i Sharm El-Sheikh, Egypten på søndag.
”Denne rapport fortæller os i kolde videnskabelige vendinger, hvad naturen har fortalt os hele året gennem dødbringende oversvømmelser, storme og voldsomme brande: Vi skal holde op med at fylde vores atmosfære med drivhusgasser, og det skal gå hurtigt,” siger Inger Andersen, som er øverste chef for UNEP, FN’s miljøprgram, om den nye Gap Emissions Report 2022 til The Guardian.
Læs også: Nyt pyrolyseanlæg viser vejen mod færre udledninger for landbruget
”Vi har haft vores chance for at foretage gradvise ændringer, men den tid er forbi,” konkluderer hun og advarer om, at der på nuværende tidspunkt ”ikke er nogen troværdig vej til 1,5 grader på plads.”
Ifølge de syv rapporter er verden på vej imod temperaturstigninger på 2,4 og 2,8 grader – hvis vi endda formår at leve op til de klimamålsætninger, der allerede er blevet sat. Og ifølge UNEP er det stadig kun muligt at holde os til en temperaturstigning på 1,8 grader, hvis alle klimapolitikker om nuludledning bliver gennemført.
Ikke alle rapporter dog lige pessimistiske. IEA’s nye World Energy Outlook har Ruslands krig har ført til beslutninger, som vil medvirke positivt til at sænke udledningerne. Og at den globale energikrise kan vise sig at være et vendepunkt i den grønne omstilling.
Læs også: Luftfragt med 80 procent lavere udledninger
”De miljømæssige argumenter for ren energi behøvede ikke at blive styrket, men de økonomiske argumenter til fordel for omkostningskonkurrencedygtige og billige rene teknologier er nu stærkere – og det samme er argumenterne for energisikkerhed,” forklarer IEA’s generaldirektør, Fatih Birol, ifølge Information.
Men selv hvis energikrise bliver en grøn kickstarter er der brug for mere handling her og nu, vurderer rapporterne. For jo højere end temperatur vi når, jo flere irreversible forandringer vil vi møde. Det vil være uoverskueligt, og noget vi aldrig vil kunne gøre om.
Det er altså på den korte bane, at der skal handles. Det vil sige længe inden 2030, konkluderer FN’s generalsekretær, António Guterres.
”Anbefalingerne i rapporten er klare,” siger Guterres. ”Stop vores afhængighed af fossile brændstoffer. Undgå at fastlåse ny infrastruktur for fossile brændstoffer. Investér massivt i vedvarende energi.”
- KCP