24.08.2021  |  Klima, miljø og energi

Nyt pyrolyseanlæg viser vejen mod færre udledninger for landbruget

Verdens første fuldautomatiske SkyClean-anlæg er netop blevet indviet i Brædstrup. Landbruget kan reducere sin udledning af klimagasser med 50 procent ved hjælp af pyrolyseteknologi, som benyttes af SkyClean, anslår eksperter

I Brædstrup skrives der lige nu verdenshistorie: Verdens første fuldautomatiske SkyClean-anlæg, som benytter sig af pyrolyseteknologi til behandling af organisk affald, er netop blevet indviet.

SkyClean er en pyrolyseproces, hvor organisk affald fra land- og skovbrug omdannes til biokul, gas og olie ved opvarmning til en høj temperatur. Biokullet kan blandt andet bruges som gødning på markerne. Gassen kan bruges som brændsel i varmeforsyningen og i industrien, og olien kan raffineres til brændstof til transportsektoren – blandt andet til fly.

Anlægget kan årligt behandle 500 tons landbrugsaffald, hvilket giver en samlet CO2-reduktion på cirka 600 tons.

Læs også: Biodiversitet kan være nøglen til et klimarobust landbrug

Teknologien har længe været spået til at gøre en stor forskel i nedbringelse af CO2 i atmosfæren.

Eksperter fra Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet har anslået, at landbruget kan reducere sin udledning af klimagasser med 50 procent ved hjælp SkyClean-teknologien.

Anlægget i Brædstrup er kun begyndelsen til en egentlig kommercialisering af teknologien. I 2022 opføres endnu et testanlæg, der har modtaget en EUDPbevilling på 23 millioner kroner og bygges i samarbejde med Haldor Topsøe, Arla Foods, Ørsted og DTU.

"Det gør mig til optimist på landbrugets vegne. Med denne teknologi bør debatten ikke længere handle om, at vi skal nedsætte landbrugsproduktionen for at nå vores klimamål, men til at handle om, hvordan vi kan nedbringe udledningen”, sagde Asger Christensen (V), medlem af Europa-Parlamentet og landmand, da han for nyligt indviede anlægget i Brædstrup.

Bag anlægget står Stiesdal Fuel Technologies, der har fået hjælp til bygningen af anlægget af virksomheden SmedTek i Brædstrup.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere