04.11.2019  |  Samfund

Bøn til europæiske virksomheder: stop handel med brasilianske produkter

Brasiliens oprindelige folk turnerer Europa rundt med en opsang til de europæiske virksomheder. De beder virksomhederne stoppe deres handel med brasilianske produkter og stille krav til den brasilianske præsident.

Oprindelige brasilianske folk rejser i disse uger rundt i Europa og demonstrerer og holder taler for europæiske virksomheder, der handler med varer fra Brasilien.

De beder virksomhederne tage ansvar for effekten af det europæiske indtog på det brasilianske marked, skriver mynewsdesk.com.

Læs også: CDP: Værdier for 6.000 mia. kr. står og falder med verdens skove

Konkret vil de have europæiske virksomheder til at stoppe deres handel med brasilianske produkter, så længe det forårsager afskovning og dødsfald.  

Opsangen kommer fra APIB, en sammenslutning af oprindelige folk, som kæmper for oprindelige folks territorier og rettigheder i Brasilien.

Besøg i Oslo
Oksekød, soja, træ og palmeolie er nogle af de produkter, der bliver ryddet allermest skov for i Sydamerika. Når skovene ryddes, tvinges de befolkningsgrupper, der bor der, væk fra deres territorier.

Produkterne eksporteres i stigende grad til Europa mens naturen, der omlægges til landbrug, bliver sprøjtet med pesticider, der er ulovlige i EU.

Den 31. oktober besøgte APIB Oslo. Her fortalte de om nogle af nogle af de konsekvenser, som den europæiske efterspørgsel og virksomhedernes praksis, har for de oprindelige folk.

Ifølge newsdesk.com fortalte lederen af APIB, Kretã, hvordan den brasilianske regering i 1970’erne begyndte at sælge jord, der egentlig tilhørte oprindelige folk, til store virksomheder og europæiske entreprenører.

Kretãs far kæmpede dengang imod regeringen og begyndte at tilbageerobre landet til dem, der boede på det. Det fik ham dræbt.
Påvirker hele verdens befolkning

Læs også: 50 virksomheder kan ikke redegøre for, hvor deres anvendte soja stammer fra

Angela er leder for en anden befolkningsgruppe, der bor i Amazonskoven, og siden 1970’erne er hendes befolkningsgruppe gået fra at udgøre 3000 mennesker til i dag at udgøre 85 mennesker.

“Jeg beder jer om at tænke på, at det, der ikke er godt for jer og jeres børn, heller ikke er godt for os og vores børn. Jeg er sikker på, at I har stor nok indflydelse til at bede jeres samarbejdspartnere om ikke at drive virksomhed på oprindelige folks territorier”, sagde Angela.

Begge talere understregede, at skovrydningen har konsekvenser for hele verdens befolkning.

“Europa kan hjælpe os i kampen mod en regering, der er en fjende af oprindelige folk. Når regeringen erklærer krig mod oprindelige folk, erklærer den krig mod hele verden. For vi beskytter skovene, der skal forhindre klimaforandringerne”, sagde Kretã med henvisning til Brasiliens præsident Jair Bolsonaros klimapolitik.

Det danske ansvar
Den europæiske import af produkter, der forårsager afskovning i Brasilien, bliver for tiden debatteret af både organisationer og politikere. Senest fremsatte Enhedslisten et forslag om at stoppe al dansk import af oksekød og soja indtil afskovningen standses.

I følge newdesk.com importerer Danmark hvert år 1,7 mio tons soja fra Sydamerika, som primært bruges til dyrefoder i landbruget.

- MGC

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere