50 virksomheder kan ikke redegøre for, hvor deres anvendte soja stammer fra

Stammer sojaen, der bruges i fødevareproduktionen, fra ryddede skovområder i Sydamerika? Det spørgsmål kan Danish Crown, Arla og 48 andre internationale virksomheder ikke besvare. Det møder kritik fra Greenpeace.

Danmark importerer hvert år 1,6 millioner ton soja fra lande som Argentina og Brasilien, der er i fuld gang med at fælde store dele af regnskoven..

12.08.2019

CSR.dk

50 store internationale fødevarevirksomheder får kritik af Greenpeace, fordi de ikke kan redegøre for, at den soja, der bruges i fødevarerne, ikke stammer fra områder i Sydamerika, hvor der sker massiv skovrydning til skade for miljø, klima og natur.

Læs også: Sojaproduktion gør lokalbefolkning syge

Ifølge Landbrugsavisen er de danske virksomheder Arla og Danish Crown at finde på Greenpeaces liste sammen med internationale giganter som Nestlé og Unilever.

"Danmark importerer hvert år 1,6 millioner ton soja fra lande som Argentina og Brasilien, der er i fuld gang med at fælde store dele af regnskoven”, siger politisk konsulent i Greenpeace, Jan Søndergård, til Arbejderen.dk.

”En stor del af sojaen indgår i Danish Crowns og Arlas produktion - både i slagtesvin og køer og tilsættes i en række produkter, eksempelvis sojamælk".

Danish Crown lever ikke op til egne mål
Jan Søndergård fortæller, at man har bedt Danish Crown og Arla om at sende dokumentation for, at landmændene ikke anvender soja fra afskovede områder, men at man ikke har fået den. Selskaberne dokumenterer dog, at man overholder loven.

I Danish Crown indrømmer kommunikationschef, Astrid Gade Nielsen, at man ikke lever op til egne målsætninger, men hun forventer, at der vil være sket noget på området om et år.

"Vi har tilsluttet os de internationale principper om at stoppe skovrydning. Vi har givet et løfte, og derfor er vi nødt til kunne svare på, hvordan vi konkret vil sikre, at vores leverandører ikke bidrager til øget skovrydning. Vi kan ikke have en bæredygtighedsstrategi uden samtidig at tænke bæredygtighed og gennemsigtighed ind i hele vores kæde", siger hun til Arbejderen.dk.

Læs også: Soja i dansk svinefoder kommer fra ryddede skovområder

Arla svarer derimod, at man ikke er enig i kritikken om, at man ikke gør nok for at forhindre skovrydning.

- JMA

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V