Sojaproduktion gør lokalbefolkning syge
Produktionen af soja i Argentina er forbundet med alvorlige sundhedsproblemer. Aligevel importerer Danmark omkring 650.000 ton soja om året og bruger det til at fodre primært svinebestanden. Landbrug & Fødevarer mener, at Danmark ikke alene kan gøre noget ved det.Arla har dog valgt en anden vej.
Argentina bruger enorme mængder farlige pesticider og giftstoffer til produktion af soja, som Danmark importerer omtrent 650.000 ton af om året til hovedsageligt svinefoder – og det gør lokalbefolkningen alvorligt syge, ifølge en undersøgelse som Danwatch har lavet i samarbejde med P1 Orientering.
Læs også: Soja i dansk svinefoder kommer fra ryddede skovområder
Pesticiderne er forbudte i Europa, og de medfører, at folk bliver syge af blandt andet kræft, børn bliver født med misdannelser og kvinder aborterer spontant tre gange så ofte, som i resten af landet. Det sker ifølge argentinske eksperter.pga. manglende regulering.
Interesseorganisationen Landbrug og Fødevarer erkender, at der i Argentina ikke er de samme forhold som herhjemme:
”Det er helt sikkert, at der foregår nogle ting i Argentina, som ikke er tilladt i Danmark og EU”, siger direktør Flemming Nør-Pedersen til P1 Orientering.
Landbrug og Fødevarer: svært at gøre noget ved
At der bliver brugt giftige stoffer i Argentina, som har været forbudt i årevis herhjemme, er ifølge Landbrug og Fødevarer svært at gøre noget ved:
”Vi bestemmer jo ikke, hvordan de argentinske regler ser ud. Det letteste for os kunne selvfølgelig være, at vi siger, vi vil ikke handle med jer længere i Argentina. Vi vil så heller ikke handle med Brasilien. Vi vil måske heller ikke handle med Nordamerika. Så vi står tilbage uden nogen god leverandør af soja, som er et rigtigt godt element i foderet til de danske husdyr, siger Flemming Nør-Pedersen til P1 Orientering.
Danmark er for lille til at gøre noget ved forholdene i Argentina, Ifølge Dansk Landbrug. Vi er nødt til at forsøge at påvirke forholdene gennem EU, lyder det fra Flemming Nør-Pedersen.
”Vi køber i dansk landbrug 1,5 procent af den sojaproduktion, som Argentina har. Kina køber halvdelen, og EU som handelsblok køber cirka 17 procent. Så hvis vi som sådan skal have nogen indflydelse på, hvordan Argentina gør det her, så er vi nødt til som minimum at komme som EU, så kan vi få en indflydelse på, hvordan vi gør det i Argentina. Og det er jo også den vej, vi gerne vil, så vi via EU får stillet nogle krav til Argentina, siger han.
Arla boykottede allerede i 2015
Mejerikoncernen Arla besluttede i 2015, at al soja, som bruges til kvægfoder hos Arla Foods mælkeproducenter, skal være bæredygtigt.
”Helt overordnet er vi i Arla bekymrede over den meget intensive sojadyrknings effekt på lokalsamfundene i Sydamerika. Vi har set nogle ubehagelige eksempler, hvor blandt andet børn har fået svære helbredsmæssige påvirkninger. Vi ønsker, at den soja, vi anvender i vores produkter og til at fodre vores køer, er produceret, uden at det sætter miljøet og lokalsamfundet under pres”, skriver Arla i en pressemeddelelse fra 2015.
Læs også: Storbritanniens landbrug vil være kulstof-neutralt i 2040
Arla er også en del af en certificeringsorganisation for mere bæredygtig soja.
- SDN