Storbritanniens landbrug vil være kulstof-neutralt i 2040

Den britiske landbrugsorganisation National Farmers’ Union vil sikre, at det britiske landbrug forbliver konkurrencedygtigt i fremtiden. Derfor skubber de på for, at hele Storbritanniens landbrug bliver CO2-neutralt senest i 2040. I Danmark taler Landbrug og Fødevarers medlemmer om kommunikation og definitioner, når talen falder på bæredygtighed.

Storbritanniens landbrugsorganisation vil hæve barren og sikre, at dets landbrug er kulstof-neutralt i 2040.

11.01.2019

CSR.dk

Britiske landmænd skal sigte efter at gøre deres landbrug kulstof-neutralt over de næste to årtier, lyder budskabet fra den britiske landbrugsorganisation National Famers’ Union (NFU), som er landets største landbrugsorganisation med 55.000 landmænd i sit medlemskartotek. Det ambitiøse klimamål skal sikre, at landbrugserhvervet også er konkurrencedygtig i fremtiden, skriver independent.co.uk.

Læs også: Centralasiatisk land vil lave økologisk landbrug

Det var landbrugsorganisationens præsident, Minette Batters, der fremlagde budskabet på den for nyligt afholdte konference Oxford Farming Conference:

”Vores konkurrenter fra Irland og New Zealand har udfordret os, og jeg er her i dag for at tage den udfordring op," siger hun og fortsatte:

”Jeg mener, at vi kan matche og overgå deres initiativ - vores mål skal være ambitiøst; at gøre vores erhverv CO2-neutralt i 2040 eller før”.

Danske landmænd taler om kommunikation og definitioner
På Landbrug og Fødevarers seneste delegeretmøde i november måned 2018 var bæredygtighed også på dagsordenen. Her gik samtalen dog mindre på at afklare fælles ambitioner og vejen til dem, og mere om definitioner og kommunikation. 

Formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, sagde således til sine medlemmer: 

"Vi har samme ønske som alle andre: At aflevere Jorden i en bedre tilstand til næste generation, men vi er kommet for sent i gang med at tale om det vi gør.”

Ifølge Landbrug og Fødevarers egen reportage fra evnetet, opfordrede de delegerede til at man fik defineret, hvad der menes med bæredygtighed, og så ellers målrettet kom i gang med at høste i første omgang de lavthængende frugter. Dialog og samtale med omverdenen – både forbrugere og kritiske organisationer – blev også nævnt som en vej frem. Klare målsætninger og bæredygtigheds-certificering af alle landmænd var et af de forslag, der kom fra de delegerede i forhold til at ruste dansk landbrug til at erobre og sætte bæredygtigheds-agendaen på landbrugs- og fødevareområdet. Nogle mente også, at det er afgørende at måle input og output, skabe en vision og sætte fælles mål. Det skriver lf.dk

Britisk klimaråd anbefaler økonomisk gevinst
Landbruget er en af de store syndere, når det kommer CO2-udslippet, og er ansvarlig for ti procent af Storbritanniens samlede udslip. Og det skyldes ikke kun kulstof-udslippet men også den methan og kvælstoforilte, der frigives af selve dyrene og gødningen.

Det britiske klimaråd, Committee on Climate Change, fremlagde i november måned sidste år to rapporter, med forslag til at gøre det britiske landbrug kulstof-neutralt.

Blandt forslagene lød det, at de britiske landmænd skulle belønnes økonomisk for at bidrage til at bremse klimaforandringerne med miljøvenlige ændringer, samtidig med at madproduktionen opretholdes. Derudover anbefaler klimarådet  at belønne landmændene når de f.eks. yder beskyttelse af rent vand og ren luft, samt genetablerer arealer, der kan lagre CO2.

Danmarks klimaudspil er uden landbrug
Den danske regering har fået kritik for sit klimaudspil, der for nyligt blev præsenteret. Her lyder det, at regeringen lader landbruget slippe for let fra ansvaret om at sænke sin udledning af drivhusgasser. Det skriver okologi.dk.

”Regeringens udspil indeholder nogle gode elementer i forhold til forskning og ambitioner om udtagning af organiske lavbundsjorde, men glimrer ved fravær af markante nye reduktionsindsatser i landbruget”, skrev tænketanken Concito i en kommentar til udspillet.

Læs også: Regeringen vil afsætte 90 mio. til klimaforskning i landbruget

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, udmeldte i samme forbindelse:

”I stedet for at gøre danske landmænd til medspillere og klimahelte, gør udspillet landmænd til politiske kastebolde ved at melde pas på en offensiv politik for klimaløft i landbruget. Med dette udspil har Danmark ikke fået en klimapolitik for landbruget. Den flytter hverken produktion eller forbrug med de markante skridt som klima-alvoren kræver”.

- SDN/EHS

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart