11.01.2019  |  Klima, miljø og energi

Storbritanniens landbrug vil være kulstof-neutralt i 2040

Den britiske landbrugsorganisation National Farmers’ Union vil sikre, at det britiske landbrug forbliver konkurrencedygtigt i fremtiden. Derfor skubber de på for, at hele Storbritanniens landbrug bliver CO2-neutralt senest i 2040. I Danmark taler Landbrug og Fødevarers medlemmer om kommunikation og definitioner, når talen falder på bæredygtighed.

Britiske landmænd skal sigte efter at gøre deres landbrug kulstof-neutralt over de næste to årtier, lyder budskabet fra den britiske landbrugsorganisation National Famers’ Union (NFU), som er landets største landbrugsorganisation med 55.000 landmænd i sit medlemskartotek. Det ambitiøse klimamål skal sikre, at landbrugserhvervet også er konkurrencedygtig i fremtiden, skriver independent.co.uk.

Læs også: Centralasiatisk land vil lave økologisk landbrug

Det var landbrugsorganisationens præsident, Minette Batters, der fremlagde budskabet på den for nyligt afholdte konference Oxford Farming Conference:

”Vores konkurrenter fra Irland og New Zealand har udfordret os, og jeg er her i dag for at tage den udfordring op," siger hun og fortsatte:

”Jeg mener, at vi kan matche og overgå deres initiativ - vores mål skal være ambitiøst; at gøre vores erhverv CO2-neutralt i 2040 eller før”.

Danske landmænd taler om kommunikation og definitioner
På Landbrug og Fødevarers seneste delegeretmøde i november måned 2018 var bæredygtighed også på dagsordenen. Her gik samtalen dog mindre på at afklare fælles ambitioner og vejen til dem, og mere om definitioner og kommunikation. 

Formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, sagde således til sine medlemmer: 

"Vi har samme ønske som alle andre: At aflevere Jorden i en bedre tilstand til næste generation, men vi er kommet for sent i gang med at tale om det vi gør.”

Ifølge Landbrug og Fødevarers egen reportage fra evnetet, opfordrede de delegerede til at man fik defineret, hvad der menes med bæredygtighed, og så ellers målrettet kom i gang med at høste i første omgang de lavthængende frugter. Dialog og samtale med omverdenen – både forbrugere og kritiske organisationer – blev også nævnt som en vej frem. Klare målsætninger og bæredygtigheds-certificering af alle landmænd var et af de forslag, der kom fra de delegerede i forhold til at ruste dansk landbrug til at erobre og sætte bæredygtigheds-agendaen på landbrugs- og fødevareområdet. Nogle mente også, at det er afgørende at måle input og output, skabe en vision og sætte fælles mål. Det skriver lf.dk

Britisk klimaråd anbefaler økonomisk gevinst
Landbruget er en af de store syndere, når det kommer CO2-udslippet, og er ansvarlig for ti procent af Storbritanniens samlede udslip. Og det skyldes ikke kun kulstof-udslippet men også den methan og kvælstoforilte, der frigives af selve dyrene og gødningen.

Det britiske klimaråd, Committee on Climate Change, fremlagde i november måned sidste år to rapporter, med forslag til at gøre det britiske landbrug kulstof-neutralt.

Blandt forslagene lød det, at de britiske landmænd skulle belønnes økonomisk for at bidrage til at bremse klimaforandringerne med miljøvenlige ændringer, samtidig med at madproduktionen opretholdes. Derudover anbefaler klimarådet  at belønne landmændene når de f.eks. yder beskyttelse af rent vand og ren luft, samt genetablerer arealer, der kan lagre CO2.

Danmarks klimaudspil er uden landbrug
Den danske regering har fået kritik for sit klimaudspil, der for nyligt blev præsenteret. Her lyder det, at regeringen lader landbruget slippe for let fra ansvaret om at sænke sin udledning af drivhusgasser. Det skriver okologi.dk.

”Regeringens udspil indeholder nogle gode elementer i forhold til forskning og ambitioner om udtagning af organiske lavbundsjorde, men glimrer ved fravær af markante nye reduktionsindsatser i landbruget”, skrev tænketanken Concito i en kommentar til udspillet.

Læs også: Regeringen vil afsætte 90 mio. til klimaforskning i landbruget

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, udmeldte i samme forbindelse:

”I stedet for at gøre danske landmænd til medspillere og klimahelte, gør udspillet landmænd til politiske kastebolde ved at melde pas på en offensiv politik for klimaløft i landbruget. Med dette udspil har Danmark ikke fået en klimapolitik for landbruget. Den flytter hverken produktion eller forbrug med de markante skridt som klima-alvoren kræver”.

- SDN/EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere