Storbritanniens landbrug vil være kulstof-neutralt i 2040

Den britiske landbrugsorganisation National Farmers’ Union vil sikre, at det britiske landbrug forbliver konkurrencedygtigt i fremtiden. Derfor skubber de på for, at hele Storbritanniens landbrug bliver CO2-neutralt senest i 2040. I Danmark taler Landbrug og Fødevarers medlemmer om kommunikation og definitioner, når talen falder på bæredygtighed.

Storbritanniens landbrugsorganisation vil hæve barren og sikre, at dets landbrug er kulstof-neutralt i 2040.

11.01.2019

CSR.dk

Britiske landmænd skal sigte efter at gøre deres landbrug kulstof-neutralt over de næste to årtier, lyder budskabet fra den britiske landbrugsorganisation National Famers’ Union (NFU), som er landets største landbrugsorganisation med 55.000 landmænd i sit medlemskartotek. Det ambitiøse klimamål skal sikre, at landbrugserhvervet også er konkurrencedygtig i fremtiden, skriver independent.co.uk.

Læs også: Centralasiatisk land vil lave økologisk landbrug

Det var landbrugsorganisationens præsident, Minette Batters, der fremlagde budskabet på den for nyligt afholdte konference Oxford Farming Conference:

”Vores konkurrenter fra Irland og New Zealand har udfordret os, og jeg er her i dag for at tage den udfordring op," siger hun og fortsatte:

”Jeg mener, at vi kan matche og overgå deres initiativ - vores mål skal være ambitiøst; at gøre vores erhverv CO2-neutralt i 2040 eller før”.

Danske landmænd taler om kommunikation og definitioner
På Landbrug og Fødevarers seneste delegeretmøde i november måned 2018 var bæredygtighed også på dagsordenen. Her gik samtalen dog mindre på at afklare fælles ambitioner og vejen til dem, og mere om definitioner og kommunikation. 

Formanden for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, sagde således til sine medlemmer: 

"Vi har samme ønske som alle andre: At aflevere Jorden i en bedre tilstand til næste generation, men vi er kommet for sent i gang med at tale om det vi gør.”

Ifølge Landbrug og Fødevarers egen reportage fra evnetet, opfordrede de delegerede til at man fik defineret, hvad der menes med bæredygtighed, og så ellers målrettet kom i gang med at høste i første omgang de lavthængende frugter. Dialog og samtale med omverdenen – både forbrugere og kritiske organisationer – blev også nævnt som en vej frem. Klare målsætninger og bæredygtigheds-certificering af alle landmænd var et af de forslag, der kom fra de delegerede i forhold til at ruste dansk landbrug til at erobre og sætte bæredygtigheds-agendaen på landbrugs- og fødevareområdet. Nogle mente også, at det er afgørende at måle input og output, skabe en vision og sætte fælles mål. Det skriver lf.dk

Britisk klimaråd anbefaler økonomisk gevinst
Landbruget er en af de store syndere, når det kommer CO2-udslippet, og er ansvarlig for ti procent af Storbritanniens samlede udslip. Og det skyldes ikke kun kulstof-udslippet men også den methan og kvælstoforilte, der frigives af selve dyrene og gødningen.

Det britiske klimaråd, Committee on Climate Change, fremlagde i november måned sidste år to rapporter, med forslag til at gøre det britiske landbrug kulstof-neutralt.

Blandt forslagene lød det, at de britiske landmænd skulle belønnes økonomisk for at bidrage til at bremse klimaforandringerne med miljøvenlige ændringer, samtidig med at madproduktionen opretholdes. Derudover anbefaler klimarådet  at belønne landmændene når de f.eks. yder beskyttelse af rent vand og ren luft, samt genetablerer arealer, der kan lagre CO2.

Danmarks klimaudspil er uden landbrug
Den danske regering har fået kritik for sit klimaudspil, der for nyligt blev præsenteret. Her lyder det, at regeringen lader landbruget slippe for let fra ansvaret om at sænke sin udledning af drivhusgasser. Det skriver okologi.dk.

”Regeringens udspil indeholder nogle gode elementer i forhold til forskning og ambitioner om udtagning af organiske lavbundsjorde, men glimrer ved fravær af markante nye reduktionsindsatser i landbruget”, skrev tænketanken Concito i en kommentar til udspillet.

Læs også: Regeringen vil afsætte 90 mio. til klimaforskning i landbruget

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, udmeldte i samme forbindelse:

”I stedet for at gøre danske landmænd til medspillere og klimahelte, gør udspillet landmænd til politiske kastebolde ved at melde pas på en offensiv politik for klimaløft i landbruget. Med dette udspil har Danmark ikke fået en klimapolitik for landbruget. Den flytter hverken produktion eller forbrug med de markante skridt som klima-alvoren kræver”.

- SDN/EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V